Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 14, 2018

Scroll to top

Top

No Comments

Dr Irena Eris Tasty Stories: Siła kobiet

Dr Irena Eris Tasty Stories: Siła kobiet
intopassion

Wzruszenie, niedowierzanie i podziw – takie emocje towarzyszyły daniom serwowanym przez trzy wyjątkowe kobiety, szefowe kuchni – Agnieszkę Wilbrandt, Sylwię Stachyrę i Mariolę Monczak podczas Kolacji „One”. Wydarzenie odbyło się w ostatnią sobotę października br. w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, kończąc tym samym smakowity weekend oraz drugą część kolejnej odsłony cyklicznego projektu Dr Irena Eris Tasty Stories.

 

hb-376c21cb95e65581cd11138715a8fa1a_3aa099

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr Irena Eris Tasty Stories jest projektem skierowanym do gości Hoteli SPA Dr Irena Eris oraz wszystkich miłośnikom dobrej kuchni. A jego celem jest opowiedzenie o najlepszych lokalnych producentach współpracujących z naszymi hotelami i utalentowanych kucharzach, spod ręki których wychodzą smakowite dania wykonane z najlepszych, lokalnych oraz sezonowych produktów. – wyjaśnia Anna Pikuła lider projektu i oddaje. – Głównym motywem spajającym wszystkie tegoroczne historie było hasło „Różnorodność w życiu, jedność w kuchni”, a bohaterami lmowych portretów części warmińsko-mazurskiej zostały pełne pasji, wyrazistości kobiety o różnej profesji, ale związanej z kulinariami.

I nie był to przypadek, bowiem szefową kuchni w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie jest kobieta, Agnieszka Wilbrandt, od 12 lat związana z Restauracją Oranżeria. O swoim życiu, codziennych emocjach, relacjach z partnerami, o źródle sukcesów, ale i porażek kobiet w kulinarnym świecie obok Agnieszki Wilbrandt opowiedziały: Małgorzata Sójka, szef cukierni, pracująca 10. rok w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie i lokalne producentki, których produkty trafiają do hotelowej kuchni- Joanna Walkiewicz prowadząca z mężem ekologiczne gospodarstwo ogrodnicze oraz Helena Wróblewska i Izabela Ciesielska, matka i córka – właścicielki hodowli kóz i serowarni. Ich przepisy na ulubione dania, które stały się inspiracją dla szefowych kuchni do stworzenia menu nałowej Kolacji „One”. Bohaterki choć różnią się od siebie – pochodzeniem, wiekiem, tradycją rodzinną czy profesją – to łączy je zamiłowanie do tego, co robią oraz fascynacja światem kuchni. Ta, będąc wynikiem życiowych doświadczeń i odwołaniem się do własnych korzeni, daje poczucie bezpieczeństwa, pozwala na wyrażenie siebie, określa tożsamość, a co najważniejsze, łączy przy stole.

 

_PUZ0124_o

 

Weekend rozpoczął się w piątek 19. października otwartą kolacją plenerową w urokliwej Rybakówce położonej nad stawem, nieopodal hotelu. Była to okazja do zaprezentowania najlepszych lokalnych producentów i ich wyrobów oraz sentymentalnych spotkań z obecnymi bohaterami Dr Irena Eris Tasty Stories i z ubiegłego roku m.in. z Jarosławem Parolem z Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej oraz Pawłem Błażewiczem z Browaru Kormoran. Goście próbowali m.in. pasztet z boczku, paprykarzem ze szczupaka i jadalnymi kwiatami Mariusza Kusia, rogaliki i babki dyniowe Małgorzaty Sójki, quiche ziemniaczany z rybą i warzywa-mi, pierogi z kaszą owsianą, pieczone mięsa, wędzone ryby, domowe pieczywo z różnych mąk czy dania z ognia przygotowane przez gościnnie gotujących szefów, w tym Janusza Myjaka (z krynickiego Hotelu SPA Dr Irena Eris).

W świecie kobiecej kuchni obok precyzji, dokładności istotną rolę odgrywają emocje. Dlatego postanowi-liśmy odpowiedzieć na pytania – co decyduje o sukcesie kulinarnym kobiet? Czy kobiety gotują inaczej? Jak odnajdują się w tym zdominowanym przez mężczyzn świecie? Jaki wpływ ma „babska natura” na smak dań? – mówi Katarzyna Szymkiewicz, rzecznik projektu. – Postanowiliśmy nie ograniczać się do polskich re-aliów, ale i poszukać głosów kobiet z całego świata i zaprosiliśmy, w sobotnie przedpołudnie, gości hotelu oraz przedstawicieli mediów do obejrzenia dokumentu „Boginie jedzenia” w reżyserii Francuzki Vérane Frédiani. Pochodzące z mocno zróżnicowanych środowisk i różnych zakątków ziemi charyzmatyczne szefowe kuchni i cukierni, sommelierki oraz barmanki opowiadały o regułach rządzących światem gastronomii i o tym, co wnoszą do niego jako kobiety.

Rozwinięciem tego wątku była poprowadzona przez Lucynę Zembowicz z Films For Food (dystrybutor lmu), interesująca dyskusja z udziałem publiczności trzech szefowych kuchni – Agnieszki Wilbrandt, pierw-szej kobiety na takim stanowisku w historii Hoteli SPA Dr Irena Eris; Sylwii Stachyry, założycielki CookShe i tegorocznej zwyciężczyni programu Top Chef Polska, pochodzącej z Lublina prawniczki, która podążyła drogą swojej pasji i zdobyła w Wielkiej Brytanii staranne kulinarne wykształcenie oraz Marioli Monczak, wrocławianki, od 17 lat szefowej kuchni Restauracji Pod Papugami, uczestniczki programu Top Chef, której misją jest nie tylko własny rozwój, ale i edukacja młodzieży w dziedzinie gastronomii.

W sobotni wieczór rozświetliły się wnętrza Gospody Sielanka, gdzie rozpoczęła się Kolacja „One”. Mocnym akcentem na początek kolacji była wytrawna wariacja na temat ptysia z kozim sercem, świeżą truskawką i kozim serem. Do tego Ca’ di Rajo, Epsilon Pink Extra Dry z włoskiego regionu Veneto, pierwsze z doskonałych win serwowanych przez sommeliera Krzysztofa Królczyka z Wineonline, partnera kolacji. Kolejne pozycje z ośmiodaniowego menu były równie zaskakujące, pięknie podane oraz profesjonalnie zaserwowane. Goście delektowali się między innymi sielawą faszerowaną rakami podaną z kawiorem ze ślimaka, kotletem schabowym z koźliny oraz policzkami z sandacza. Kolejną niespodziankę sprawił poczęstunek imperialnym porterem bałtyckim Imperial Prunum dosmaczonym śliwką Suska Sechlońska, z Browaru Kormoran.

Każdemu daniu towarzyszyły również filmowe opowieści tegorocznych bohaterek Dr Irena Eris Tasty Stories. A do urokliwej atmosfery wieczoru przyczyniła wysmakowana scenografia nawiązująca do leśnych inspiracji, stworzona przez Martę Szostek i Martę Kondratowską z Supergirls Do Design. Elegancką zastawę stołową, zapewniła rma Gastro Magic, a o komfort gości przy stołach zadbała rma Rent Design. Oficjalnym zakończeniem kolacji były podziękowania i gorące brawa dla wszystkich, którzy przyczynili się do realizacji drugiej edycji projektu Dr Irena Eris Tasty Stories. Bo to przecież wspólny sukces szefowych kuchni, również zapro-szonych do współpracy, serwisu kelnerskiego, całej obsługi hotelu oraz partnerów tego przedsięwzięcia. „Jesteśmy wdzięczni gminie Ostróda, głównemu partnerowi naszego projektu – dodaje Anna Pikuła – za wiarę, że nasze działania przyczyniają się do promowania kultury i tradycji tego pięknego i czystego ekologicznie regionu”. Organizatorzy serdecznie dziękują wszystkim gościom obecnym podczas Weekendu z Kolacją „One”.

Filmowe wywiady oraz więcej informacji o projekcie znajdziecie na:

DrIrenaErisTastyStories.com

 

45711734_2237138153221653_2985474283330863104_n

 

tasty-stories-kolacja-slk-8847

 

slk-9159-a716

 

slk-9285-fe6a

 

Submit a Comment