Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Kwiecień 18, 2024

Scroll to top

Top

Ostatnie Newsy

All NIE inclusive w Egipcie

stycznia 23, 2013 |

Czy ktoś był (a może choć ktoś słyszał?) o wakacjach nie all inclusive w Egipcie? Ale nie mam na myśli tych najbardziej luksusowych hoteli, w których dla naszej przyjemności za wszystko płacimy osobno. Egipt to pakiet. Wszystko w cenie obejmuje przelot, hotel, alkohol i słońce. To pakiet, który daje nam wszystko czego na wakacjach potrzebujemy, pakiet, który powoduje, że poza hotel wyruszają co odważniejsi i to najczęściej do turystycznego centrum hotelową taksówką. Czy Egipt poza niezłym przełożeniem cena/jakość, poza animacjami hotelowymi, bufetowym jedzeniem i darmowym alkoholem nie ma nic do zaoferowania? My uważamy, że ma!

Portugalskie słodkości

stycznia 19, 2013 |

Portugalia znana jest ze swoich wyśmienitych wypieków. Tak jak Irlandczycy mają puby i Guinnessa, tak Portugalczycy mają cukiernie i słodkości. Niezależnie od nazwy wszystkie portugalskie desery powstają z żółtek jajek i cukru. Dla wielu z nich cynamon, migdały, pomarańcza czy cytryna są ukoronowaniem smaku. Portugalczycy to prawdziwe łasuchy. Sobremesa (z portugalskiego deser) jest dla nich nieodłącznym zakończeniem popołudniowych posiłków. Ponadto wyznają zasadę, że zawsze jest odpowiednia chwila na zjedzenie czegoś słodkiego. Deserowi musi towarzyszyć kawa i co więcej, niekoniecznie trzeba poprzestać na jednej porcji łakoci.  Read More

Przydrożne Indie

stycznia 18, 2013 |

Z Bombaju mieliśmy wyruszyć w czwartek rano.
Potem w środę w południe.
Nie, jednak o 15:00.
Jak się więc można było spodziewać, ruszyliśmy chwilę po 19:00.
Jesteś pewna, że Ci będzie wystarczająco wygodnie? – pyta zaniepokojony Jose.
– Uwierz mi, zdarzało mi się podróżować w mniej komfortowych warunkach niż kilmatyzowany samochód z kierowcą! – odpowiadam śmiejąc się i zajmuję miejsce między nim i Mishalem. W tym samym czasie Shabir, kierowca Keilasha, którego samochodem jedziemy, pakuje nasze bagaże do środka przestrzennej terenówki.
Ruszamy w ciemną, głośną indyjską noc, a ja szybko żałuję pochopnego optymizmu.

Read More

Kuchnia hiszpańska!

stycznia 15, 2013 |

Różnorodna kuchnia hiszpańska kształtowała się przez tysiąclecia. Każdy region charaktetyzuje się innym smakiem. Katalonia bazuje na rybach i owocach morza, podobnie jak Galicja. Kastylia natomiast słynie z serów – popularnego sera owczego queso manchego. Produktem którym poszczycić się może południe Hiszpanii, a zwłaszcza prowincja Huelva, jest szynka jamon iberico. Teraz czas na Hiszpanię i rozmowę od kuchni z Pico Cuadro – warszawską restauracją specjalizującą się w kuchni hiszpańskiej.

Read More

Na narty, na deskę, na całe życie!

stycznia 14, 2013 |

Zenit, tak można określić przełom stycznia i lutego, jeśli myślimy o nartach i snowboardzie. Ludzie z Europy i nie tylko ściągają do Włoch, Austrii, Szwajcarii i Francji żeby przez kilka dni, najczęściej na dystansie pięciu dni ważności skipassów pobyć w górach. Read More

Francuskie śniadanie

stycznia 11, 2013 |

Bagietki, croissanty, brioche. Francuskie pieczywo to już symbol. O typowym francuskim śniadaniu, recepturach i francuskiej kuchni w Polsce opowiada Justyna Kosmala – właścicielka bistro Charlotte, która paryski klimat przeniosła na warszawskie ulice.

Read More

Najpiękniejsze miejsca we Francji

stycznia 8, 2013 |

 Za co kochamy Francję? Na pewno za cudowne smaki, krajobrazy i klimat. Francja to także różnorodność. Każdy region zachwyca czymś innym. Od typowych folklorystycznych wiosek, winnic, po Lazurowe Wybrzeże, aż do całkowicie modernistycznego miasta. Połączenie gór, morza, dopełnione znakomitą kuchnią. Każdy region jest inny i to właśnie ta różnorodność sprawia, że to kraj do którego chętnie się wraca. Śmiało można stwierdzić –  Francja zachwyca!

Read More

Sylwester ogrzewany kolorami nieba

stycznia 6, 2013 |

Ty chyba w złych Indiach wylądowałaś! – śmieje się znajomy widząc moje zdjęcie z sylwestrowej nocy.
Minusowe temperatury. Brak ogrzewania w pokojach. Wiaderko ciepłej wody, o ile bojler postanowi współpracować, kiedy akurat nie przerywa dostaw prądu. 3 warstwy ubrań do snu i 2 koce szczelnie owinięte wokół ciała. Witamy w Himalajach!

Read More

Kulinarnym szlakiem Królestwa Hiszpanii

stycznia 5, 2013 |

Ta podróż nigdy nie była w moim planie ale szczęśliwy przypadek zadecydował w moim imieniu. Hiszpania nigdy nie wydawała mi się pociągająca biorąc pod uwagę zamiłowanie do wyrobów mięsnych we wszelkich konfiguracjach. Nie to nie tak- potrafię zrozumieć wzniosłość Jamon Iberico i zamiłowanie Hiszpanów do ich cudownych gulaszy, ogonów i innych niezwykłych potraw z użyciem „carne” jednak dla mnie jako wegetarianki ten kierunek zawsze wydawał mi się zbędny (przynajmniej biorąc pod uwagę względy kulinarne). Read More