Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Marzec 29, 2024

Scroll to top

Top

No Comments

Grudniowe smaki

Grudniowe smaki
Paulina Grabara

Grudzień rozpieszcza nas pogodą – temperatura nie raz przekracza 10 stopni, a na niebie pojawia się nieśmiałe słońce. Jednak jak na zimę przystało jemy większe śniadania, rozgrzewające zupy, i cieszymy nasze podniebienie namiastką świątecznych potraw! Specjalnie dla Was sprawdzamy, co nowego w warszawskich restauracjach.

Przygotowując się do świąt, wciąż załatwiamy wiele spraw na mieście i dla wielu wygodnie będzie w tej przedświątecznej „gonitwie” wpaść na świąteczny posiłek. Dodatkowo nasza kuchnia pełna jest półproduktów, bo dania świąteczne przygotowujemy już od kilku dni (śledziki, ciasteczka, ryba w galarecie), więc nie bardzo mamy miejsce na przygotowanie pożywnego obiadu.

Po świętach z kolei pora na relaks – te kilka wolnych dni to idealny czas, aby wybrać się na spacer, a przy okazji na wyśmienite jedzenie.

Oto kilka warszawskich miejsc , które urzekły nas nowymi smakami:

 

NA ŚNIADANIE

AIOLI

Aioli na Świętokszyskiej to od dłuższego czasu jedno z moich ulubionych miejsc na śniadanie – śniadaniowe zestawy serwowane są do godziny 12, a prawdziwym hitem (który przyciąga tłumy, często studentów) jest fakt, że jeśli kupimy kawę to śniadanie kosztuje nas 1 złotych. Teraz dodatkowo Aioli trafiło w moje śniadaniowe potrzeby przygotowując nowe menu, a w nim SALMON DARK BREAD czyli ciemne pieczywo posmarowane białym serkiem, do tego łosoś, rukola, jajko poche, świeży ogórek. Oczywiście do kanapki serwowany jest sos aioli. Dodatkowo kusząca jest propozycja koktajli warzywno – owocowych o super nazwach Keep Fit, Keep On, Keep Calm czy Keep Smiling, który bardzo nam posmakował (z kokosem, pomarańczą i ananasem).

Adres: Świętokszyska 18

Czytaj:

Moja najciekawsza podróż kulinarna w Warszawie

Nowe miejsce Aioli inspired by Mini

Śniadanie za 1 grosz

 

 

 

 

NA LUNCH

BIBENDA

Sezonowe menu, zmieniane średnio raz w miesiącu, nigdy nie rozczarowuje! W obecnej propozycji najbardziej zachwycił nas śledź, wzbogacony o granat, tymianek, sumac, biały pieprz, do tego idealna nam się wydała sałatka ziemniaczana z pietruszką, kaparami z sosem winegret z gruboziarnistej musztardy. Z dań głównych polecamy udo kacze, redukcja z czerwonej kapusty, przypalona pietruszka, szałwia. Autorem zdjęcia jest Tadeusz Kieniewicz. Warto się śpieczyć, bo zaraz kolejna zmiana w karcie, a w Bibendzie naprawdę żal przegapić pewne smaki!

Adres: Nowogrodzka 10

Czytaj:

Sezonowe smaki w Bibenda

 

 

 

OSIEM I PÓŁ

Bistro kusi mnie przede wszystkim wyśmienitymi zestawami lunchowymi – w ten właśnie sposób zaczęłam regularnie jadać zupy. Zupy to także podstawa regularnego zimowego menu: tradycyjna szczawiowa z faszerowanym jajkiem, pyszny krem z porów z grzankami i serem camembert, klasyczny barszcz czerwony z kołdunami oraz aromatyczna, prowansalska zupa rybna z grzanką. Mój wybór: barszcz czerwony!

Wśród zimowych propozycji znalazły się również rozgrzewająca herbata z pomarańczą i goździkami, a także witaminowe owocowo-warzywne koktajle.

Na zdjęciu zupa prowansalska oraz krem z porów.

Adres: Nowogrodzka 10 (wejście od Kruczej)

Czytaj:

Nowe miejsce: Bistro 8 i pół

 

 

 

 

NA KOLACJĘ

THAISTY

Thaisty lubię przede wszystkim za aromatyczne potrawy, ale także za kartę dań składającą się z dwóch części: stałej (gdzie znajdziemy klasyki jak curry i pad thai) oraz kartę sezonową. Dodatkowo Thaisty ma bardzo przyjemne wnętrze, dzięki czemu zwyczajnie miło spędza się tam czas. Co nas zachwyciło w menu? Sałatka LARP GAI (drobno siekany kurczak, szalotka, liście limonki, trawa cytrynowa, mięta, prażony młotkowany ryż, sos limie & chilli), dorada z pary i oczywiście idealna na chłodne dni zupa TOM KHA, bulion z trawą cytrynową, galangą, liściami limonki, mlekiem kokosowym, kolendrą, boczniakami, oraz do wyboru kurczakiem lub krewetkami.

Czytaj:

Smaki Bangkoku w Warszawie

 

 

 

 

DELIKATESY.ESENCJA

W grudniowym menu również w Delikatesach nie zabrakło zimowych smaków – krótka karta wybornych dań zawsze jest świetnie skomponowana i gwarantuję, że każdy otwarty na nowe smaki i połączenia, znajdzie tu coś dla siebie. W grudniu karta kusi halibutem na puree z cheddarem, ravioli z dynią i masłem szałwiowym, kaczka na tajskiej sałatce, a dla miłośników słodkich smaków cudowną bezą piernikową.

Adres: Marszałkowska 8

Czytaj:

Wrześniowe smaki

 

 

 

Submit a Comment