Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 3, 2024

Scroll to top

Top

No Comments

Amerykański HAMBURGER królem Warszawy!

Amerykański HAMBURGER królem Warszawy!
Anna Matyjewicz

Hamburgerowe szaleństwo opętało Warszawę. Amerykański ulubieniec odważnym krokiem wkroczył na warszawskie salony. Wcześniej znany tylko z takich sieciówek jak McDonald’s czy Burger King, obecnie przeżywa swoją drugą młodość w zupełnie innej odsłonie. Serwowany w przeróżnych kombinacjach, z dodatkiem świeżych składników, dobrze doprawionego i wypieczonego mięsa, świeżej bułki z własnoręcznie robionym sosem. Hamburger, który od lat gości w amerykańskiej kuchni domowej zaczyna gościć na polskich talerzach. My wybraliśmy kilka ulubionych miejsc w Warszawie serwujących hamburgery. Ale od początku..

Historię hamburgerów można przypisać na wiek XV, kiedy w niemieckich miastach portowych pojawiły się kotlety z siekanej wołowiny. Wraz z niemieckimi imigrantami na stałe zagościł na nowojorskich ulicach. Tak czy inaczej to właśnie Tatarzy nauczyli mieszkańców odwiedzanych przez siebie krajów Europy spożywać mięso w postaci rozdrobnionej. Początkowo mięso nazywano tatarem, ale Niemcy połączyli siekane mięso z cebulą i bardzo dokładnie je smażyli.  Następnie Louis Lassen z Connecticut przekształcił mięso w hamburgery. W 1885 roku Charlie Nagreen zaproponował swoim klientom włożenie „Hamburger Steak” pomiędzy dwa kawałki chleba żeby było go łatwiej trzymać w rękach. Powszechnie hamburger znany był jako „Hamburger Charliego”. W 1904 roku na Wystawie Światowej w St Louis hamburger został zaprezentowane w takiej formie, jaką możemy smakować obecnie. Fletcher Davis zaproponował swoim gościom bułkę z kotletem i warzywami. Pierwszą sieć lokali z hamburgerami otworzył Walter Anderson i nawał ją ” White Castle”. Oczywiście największą popularność amerykańskiemu przysmakowi zafundował w 1904 roku rozwój barów szybkiej obsługi, które założyli bracia McDonalds i które przetrwała do dzisiaj. A hamburger stał się już symbolem.

Obecnie hamburger jest jedną z najpopularniejszych potraw „na szybko”, istnieją również liczne jego odmiany. Ten przysmak zagościł również na stałe w Polsce. Kojarzony wyłącznie z niezdrową przekąską, obecnie wkroczył w zupełnie innej formie – wzbogacone o różnorodne składniki, własnoręcznie robione sosy, i świeże dodatki. Na warszawskich ulicach powstało sporo miejsc, gdzie można zjeść to kultowe już danie.

Prezentujemy nasze ulubione miejsca na warszawskiej mapie!

Bobby Burger jest alternatywą dla sieci fastfoodowych, kebabów i stacji benzynowych. Zjesz tu szybko, zdrowo i sycąco. Bobby Burger ma już swoje trzy lokale. Pyszne hamburgery skosztujecie na Żurawiej, Woronicza i Emilii Plater. Lokale serwują klasyczne hamburgery – świeże składniki i dobre sosy! Polecamy.

foto: Olek Pobikrowski

Mamy też propozycję dla tych którzy nie jedzą mięsa! Krowarzywa to wegańskie miejsce z hamburgerami mieszczące się na ulicy Hożej, czyli w samym sercu Warszawy. Lokal serwuje tylko wegańskie burgery i dodatki ze zdrowych, lokalnych, i sezonowych produktów. Do tego bułki pieczone na miejscu na mleku roślinnym i sosy domowej roboty. Pycha!

 

Kolejne miejsce to mieszczący się na ulicy Hożej – Queen Burger. Tutaj zasmakujesz prawdziwej amerykańskiej kuchani – grillowana wołowina najwyższej jakości, domowe sosy robione na miejscu, własnoręcznie wypiekane bułki.W samym centrum Warszawy cieszyć się możemy pysznym jedzeniem, luźnym towarzystwem i muzyką graną na żywo przez DJ’ów. Warto odwiedzić to miejsce.

 

Bydło i powidło Meat-ing Place to nasz kolejny przystanek. Specjalnością lokalu są burgery i steki z argentyńskiej wołowiny. Co więcej do każdego dania właściciele serwują jeden z autorskich, własnoręcznie produkowanych sosów na bazie słodkich powideł. Tego miejsca nie da sie pominąć -naprawdę świetne hamburgery!

 

Na ulicy Andersa mieści się lokal o nazwie Ćwierćfunciak, w którym serwują rewelacyjne hamburgery. Nie dostaniecie tutaj mrożonych produktów, wręcz przeciwnie – codziennie świeże składniki, dobre mięso i sosy, do tego pyszne pieczone ziemniaki! Zdecydowanie warto zahaczyć o ten adres!

 

Na warszawskiej hamburgerowej ścieżce prym wciąż wiedzie Warburger, niewielki lokal na Skwerze Stanisława Broniewskiego. Powstał na przekór fast food’om, które pełne są niezdrowych konserwantów. Mięso i warzywa pochodzą od lokalnych dostawców, a maślane bułki i sosy to autorska receptura Warburgera. Wśród hamburgerów dominują klasyczne pozycje, natomiast właściciele lubią eksperymentować ze składnikami. To idealne miejsce na szybką przekąskę. Lokal jest niewielki, ale urządzony z pomysłem. Idealnie sprawdza się w lecie, kiedy możemy usiąść i zjeść na świeżym powietrzu. Dla nas palce lizać!

Dla właścicieli restauracji Barn Burger mieszczącej się na ulicy Złotej inspiracją do powstania lokalu, były podróże po Stanach i praca w gastronomii. W Barn Burgerze hamburgery przygotowywane są codziennie na miejscu ze świeżego mięsa wołowego dojrzewającego rasy Charoliase, sosów i świeżych dodatków. Oprócz tego do burgerów dorzucany jest własny sos BBQ bądź sos czosnkowy, fryty i sałatka Colesław. Menu jest non stop zmieniane i na tyle często, by nic nie znudziło się gościom. A jak zapewniają właściciele lokalu – nowych pomysłów na dania starczy im spokojnie na kolejne kilka lat!

Pysznie i zdrowo można zjeść w tym uroczym bistro Prosta Historia na ulicy Francuskiej. Sezonowe menu zmienia się wraz z porami roku. W tym miejscu przeważają głównie dania kuchni europejskiej, z przewagą dań śródziemnomorskich, ale amerykański przysmak zdecydowanie wyróżnia się w karcie. Hamburgery są bardzo estetycznie podane, ale przede wszystkim smaczne. Lokal przyciąga swoją prostotą i dobrym jedzeniem.

Kolejnym miejscem, na które zwróciliśmy uwagę jest AIOLI Cantine Bar Deli zlokalizowane w samym sercu Warszawy, bo na ulicy Świętokrzyskiej. Początkowo właściciele zdecydowali na południową, nieortodoksyjną kuchnię z różnych regionów, ale ostatecznie wyszedł trochę Londyn, trochę Nowy Jork, trochę Madryt. Przełomowy w dojrzewaniu tego konceptu według właścicieli był moment, gdy zdecydowali się na oparcie kuchni na prostocie sosu aioli i podobne, proste myślenie zastosowali w architekturze, komunikacji wizualnej i ogólnie atmosferze Aioli. To przede wszystkim proste, wysokiej jakości składniki i potrawy! Bezdyskusyjnie można tam zasmakować Nowego Jorku – czyli hamburgerów. Domowe i pyszne hamburgery z sosem aioli, do tego na stół zawsze „wjeżdża” spora porcja frytek i sałatka. W karcie znaleźć można oryginalne burgery jak na przykład Mango Turkey z  indykiem, czy Lamb Burger z jagnięcioną. Wszystko podane w nietypowy sposób!

O Aioli czytaj też: AIOLI – balans formy i treści

I aby to hamburgerowe szaleństwo trwało jak najdłużej!

 

Submit a Comment