Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Październik 9, 2024

Scroll to top

Top

No Comments

Najlepsze przepisy dla całej rodziny

Najlepsze przepisy dla całej rodziny
Paulina Grabara

Najlepsze przepisy dla całej rodziny. Szkoła na widelcu to książka autorstwa Grzegorza Łapanowskiego – szerszej publiczności znanego z prowadzenia programu Top chef oraz Mai Sobczak – propagatorki zdrowego trybu życia, autorki bloga z wegetariańskimi przepisami – qmamkasze.pl.

 

Grzegorz jest hiperenergiczny i pozytywnie zakręcony. Profesjonalny i naprawdę wydaje się fascynować tematem ekologicznego, lokalnego żywienia.

W prezencie na koniec naszego pierwszego spotkania otrzymałam od niego książkę „Najlepsze przepisy dla całej rodziny” i … jestem zachwycona, a strony z przepisami, które wkrótce przygotuję, zostały zaznaczone kolorowymi karteczkami.

Poza przepisami mnie osobiście najbardziej zachwycił wstęp, a właściwie cała pierwsza część książki, która poświęcona została zdrowemu żywieniu.

Grzegorz, który jak twierdzi w swojej publikacji, oddycha jedzeniem… chce mieć z nim kontakt, tak jak z ludźmi, którzy je tworzą. „To esencja mojego życia i jego sens” – deklaruje.

Do współpracy przy powstawaniu książki zaprosił dwie kobiety, które zajmują się jedzeniem z perspektywy zdrowia. Maia Sobczak (autorka pozycji „Qmam kaszę”, o której pisałam) jest dietetykiem holistycznym, pani Kasia z kolei – specjalistką od żywienia.

 

W pierwszej części książki znajdujemy bardzo ciekawe informacje dotyczące jedzenie, np. przeczytamy, że:

  • każdy smak działa na nas zdecydowanie odmiennie
  • jedzenie może być lekiem ale i trucizną
  • wszystko, co jedzą dzieci (i my również) powinno być możliwie jak najlepszej jakości (również pochodzenie produktu ma niebagatelne znaczenie)
  • na zakupy idziemy z listą, aby nie dać się zwieść promocjom i chwilowym zachciankom
  • produkty sezonowe powinny być najważniejszą częścią naszego jadłospisu
  • dodatki E, spożywane regularnie, mogą być szkodliwe

Grzegorz w bardzo prosty i przejrzysty sposób pisze o tym, jakie produkty warto włożyć do koszyka, w przypadku każdej grupy wskazując na te, za którymi jest na TAK, i za którymi jest na NIE. Przykładowo pisze, że dobry chleb musi mieć swoją cenę, jest ciężki i przez dobrych parę dni zachowuje świeżość. Jest na TAK w przypadku chlebu na zakwasie, pieczywa razowego, a także chleba z pestkami, orzechami czy suszonymi owocami, na NIE w przypadku pieczywa z białej mąki, z dodatkiem cukru, spulchniaczy, konserwantów, barwników i substancji przyspieszających rośnięcie ciasta.

Książka zachęca również, aby uczyć dzieci gotowania, a przede wszystkim pokazywania im skąd bierze się jedzenie.

Jeśli jesteśmy rodzicami bardzo ciekawy wyda nam się rozdział 11 – co ma jeść moje dziecko. Grzegorz pisze o ograniczaniu mięsa do 2 razy w tygodniu (nawet tego najwyższej jakości), o śniadaniach na ciepło czy też o ładnym serwowaniu posiłku maluchowi.

 

Jakie są najczęściej popełniane błędy żywieniowe?

  • nadmierna lub zbyt mała ilość żywności w ciągu dnia
  • mała dawka ruchu
  • brak śniadania przed wyjściem …

ale nie zdradzimy Wam wszystkiego, bo po książkę naprawdę warto sięgnąć!

 

Rozdziały publikacji w części z przepisami zostały podzielone zgodnie z harmonogramem dnia, według pór posiłków. Wśród propozycji dań znajdziemy w większości potrawy proste, sprawdzone i możliwe do przygotowywania z ogólnodostępnych produktów. Zgodniez treścią zawartą w tytule – są to pozycje przeznaczone dla całej rodziny, nie wymagające zbyt dużych umiejętności kulinarnych i zachęcające do wspólnego gotowania. W kręgu najbliższych przygotujemy więc pizzę, sałatkę, domowe ciasto lub koktajl.

Jakie przepisy mnie najbardziej zainteresowały?

  • dahl z soczewicą i pomidorami
  • tofu z pomidorami i szpinakiem
  • kasza jaglana lub quinoa z owocami, kolorowym pieprzem i wiórkami kokosowymi
  • tabuleh z pęczaku
  • pęczak ze szparagami, jajkiem sadzonym i grzybami
  • krem z dyni
  • krem marchewkowy
  • ratatouille
  • tagiatelle z warzyw

Oczywiście jest też sekcja deserowa, w której znajdziemy ciasto czekoladowe brownie, pudding ryżowo-czekoladowy czy kolorowe sezamki.

 

Książka przyczynia się do kształtowania i wzmacniania świadomości kulinarnej wśród polskiego społeczeństwa. Wraz z jej publikacją, szanse na to, że coraz więcej osób interesować będzie się zdrową kuchnią i przemyśli własne nawyki żywieniowe, rosną.

Książka została zresztą objęta patronatem prowadzonej przez Łapanowskiego fundacji – instytucji działającej na rzecz poprawy jakości odżywiania w szkołach.

 IMG_20160520_094022

IMG_20160520_101645

IMG_20160520_101840

czytaj także:

QMAM KASZE

Submit a Comment