Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Październik 9, 2024

Scroll to top

Top

No Comments

Niskokaloryczne owoce – dlaczego i jak je jeść?

Niskokaloryczne owoce – dlaczego i jak je jeść?
intopassion

Owoce i warzywa to podstawa zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diety. Jedząc je nie zastanawiamy się nad wartościami i składnikami odżywczymi – czy jest ich odpowiednio dużo w stosunku do wartości kalorycznej? Jakie mają właściwości i co dają naszemu organizmowi? Sprawdziliśmy!

MALINY

Uwielbia je każdy, najlepiej smakują zaraz po zerwaniu, ale dostępne są również w postaci przetworów, soków i syropów. Maliny ze względu na swoje właściwości wykorzystywane są głównie w leczeniu różnorodnych dolegliwości – ich duża ilość wpływa przede wszystkim na układ odpornościowym, ale co poza tym? Zawarte w nich antyoksydanty i polifenole opóźniają proces starzenia, a to tylko 29 kalorii w 100 gramach! My najbardziej lubimy maliny w sałatce – serwowane z szynką parmeńską i rukolą zakrapianą octem balsamicznym. Smacznego!

 

 

TRUSKAWKI

Ten czerwony owoc w kształcie serca to letni ulubieniec niejednego z nas. Niewiele osób wie jednak, że to przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C, magnezu i potasu – niezbędnych dla prawidłowego rozwoju układu kostnego. A jak wpływa na urodę? Zawarte w truskawkach witaminy z grupy B , które zapobiegają wypadaniu włosów, a mają tylko 30 kalorii w 100 gramach! Jak stworzyć szybką, zdrową przekąskę? Truskawki realnie komponują się z balsamico – wystarczy dodać rukolę lub roszponkę i idealna, letnia sałatka gotowa!

 

 

 

ARBUZ

Owoc kojarzy się przede wszystkim ze słońcem i orzeźwiającym działaniem. Przede wszystkim jednak doskonale działa na cerę – naturalny składnik zawarty w soku tonizuje i ściąga skórę przez co spowalnia pojawianie się zmarszczek oraz oczyszcza. Posiadają tylko 30 kalorii w 100 gramach! Nie macie pomysłu na danie z arbuzem? Naszym faworytem niezmiennie pozostaje podany z rukolą, serem feta, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą nadająca sałatce charakteru. Dodatkami nadającymi aromaty, które uwielbiamy to świeża mięta i pestki dyni wcześniej lekko zarumienione na patelni. Bon apetit!

 

 

 

GREJPFRUT

Grejpfrut jest przede wszystkim źródłem beta – karotenu, który podnosi odporność naszego organizmu. Ma również wpływ na spadek cholesterolu i spadek ciśnienia. To prawdziwa witaminowa bomba, w której na 100 gramów znajduje się tylko 50 kalorii. Owoc ułatwia spalanie tłuszczu i oczyszcza organizm – co sprawia, że podobnie jak maliny spowalniają proces starzenia się!  Najsmaczniejszą formą zjedzenia grejpfruta jest sałatka z krewetkami podana z chilli, szalotką i kolendrą!

 

 

 

MELON

Przez nas nazwany owocem piękności – posiada duże pokłady karotenoidów, co sprawia że chronią nas przed chorobami serca i nowotworami. to tylko 35 kalorii w 100 gramach, co sprawia, że możemy zjeść sporą ilość bez obaw o naszą sylwetkę. Dodatkowo, co idealny sposób na zgaszenie pragnienia – większa część składu to woda! Naszym niedawnym odkryciem jest w tym przypadku sałatka z krewetkami, białymi szparagami i miętą – smacznego!

 

 

 

MANDARYNKA

To jedne z bogatszych w witaminę A owoce cytrusowe. Ich jedzenie wpływa więc korzystnie na układ kostny w czasie wzrostu. Ponadto, chroni skórę przed promieniami UV i poprawia jej kondycję. Spożywanie mandarynek wpływa również pozytywnie na układ odpornościowy, gdyż zawierają witaminę C. Ponadto, hamują namnażanie się wolnych rodników odpowiedzialnych za proces degradacji komórek ciała. A to tylko 50 kalorii w 100 gramach!  Uwielbiamy grillowanego łososia podanego z mandarynkami dlatego też – POLECAMY!

 

Save

Submit a Comment