Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Październik 13, 2024

Scroll to top

Top

No Comments

Świąteczne słodkości

Świąteczne słodkości
Marta Krupińska

Ile krajów, tyle tradycji kulinarnych… W Polsce od lat na wigilijnym stole niepodzielnie króluje karp, postna kapusta i pierogi. Fanami karpia są również Czesi, którzy najchętniej serwują go smażonego w panierce.

Obok tej dość kontrowersyjnej ryby popularnym daniem wigilijnym jest… kotlet schabowy.  A zasady postu? Bez żartów.  W kraju, w którym liczba ateistów zdecydowanie przeważa liczbę wierzących, święta mają głównie wymiar tradycyjny i symboliczny, mniej zaś duchowy. Dlatego nikogo nie gorszy, gdy na świątecznym stole postawi się mięso – zwykle podawane z sałatką ziemniaczaną (bramborovy salat). W wigilijnym menu obowiązkowo muszą też się znaleźć suszone owoce (głównie jabłka), łuskane orzechy i ciasteczka.

Zupełnie inaczej wygląda to na południu Europy. Włosi nie przywiązują tak dużej wagi do Wigilii. Folgują sobie za to przy stole w Boże Narodzenie.  Na północy Italii tego dnia jada się tortellini faszerowane mięsem, szynką, warzywami i serem. Z kolei na południu podaje się lasagne z sosem pomidorowym, mięsem wieprzowym i kilkoma rodzajami serów. Danie główne to zwykle pieczona wieprzowina, jagnięcina , kura lub kogut z pieczonymi ziemniakami i warzywami. Jeśli chodzi o słodycze, absolutny prym wiedzie słynne panettone – nadziewana bakaliami wielka drożdżowa baba i posypane cukrem pudrem pandoro.

Z kolei Hiszpanie zasiadają do wigilijnej wieczerzy dość późno w porównaniu do nas, bo po godzinie 22. Kolacja zaczyna się od przystawek – są to głównie wędliny, wśród nich hiszpański specjał: jamon serrano, pasztety, serwowane na zimno owoce morza . Zaraz po przystawkach na stół wjeżdża zupa, przypominająca trochę nasz rosół consome. Główne danie to zazwyczaj ryba –  pieczony dorsz, okoń lub leszcz, i obowiązkowa sztuka mięsa – jagnięcina, wieprzowina albo królik. Hiszpanie nie znają opłatka, zamiast niego  dzielą się kawałkami chałwy zawiniętymi w cieniutki płatek (turron). Popularne są też bakalie i ciasteczka, serwowane z kieliszkiem musującego wina cava.

Poniżej przedstawiamy przepisy na trzy proste i pyszne świąteczne słodkości z trzech różnych stron świata. Będą pięknie wyglądać na waszym wigilijnym stole. Smacznego!
SZWAJCARIA – CYNAMONOWE GWIAZDKI

Składniki:
– 2 białka
– szczypta soli
– 200 g cukru
– 350 g drobno zmielonych migdałów
– 1,5 łyżeczki cynamonu
– 0,5 łyżeczki soku z cytryny

Ubić białka z solą, dodać cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Wsypać migdały, cynamon i sok z cytryny, dobrze wymieszać. Ciasto schłodzić w lodówce lub zamrażarce, a następnie rozwałkować przez folię spożywczą na grubość ok. 7 mm. Wykroić gwiazdki za pomocą foremki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem, a następnie zostawić do wyschnięcia na minimum 6 godzin. Piec ok. 6 min w temp. 200°C, wystudzić na kratce. Gdy porządnie wystygną, gwiazdki można udekorować lukrem.

USA – TORT RED VELVET

Składniki:
– 2,5 szklanki mąki
– 200 g miękkiego masła
– 1 szklanka maślanki
– 1 szklanka cukru
– 2 łyżki ciemnego kakao
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki soli
– 2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego (ok. 30-40 ml)

Krem:
– 1 szklanka cukru pudru
– 250 g serka mascarpone
– 300 g serka philadelphia
– 150 g miękkiego masła
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masło utrzeć z cukrem do puszystości, dodawać jajka. Mąkę z kakao, solą, proszkiem i sodą połączyć i przesiać, stopniowo dodawać do masy razem z barwnikiem, wanilią i maślanką. Całość wymieszać. Podzielić na 2 lub 3 równe części. Piec kolejno w tortownicach w temp. 180°C przez ok. 30 min. Wystudzić, schłodzić w lodówce. Zrobić krem z serków i masła. Przełożyć nim warstwy, tak by wystarczyło go również na posmarowanie boków i wierzchu tortu.


WŁOCHY – PANFORTE DI SIENA

Składniki:
– 80 g orzechów laskowych
– 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
– 50 g czekolady mlecznej
– 150 g obranych migdałów
– 50 g mąki
– 1 łyżeczka kakao
– ½ łyżeczki cynamonu
– szczypta goździków i gałki muszkatołowej
– 100 g cukru
– 100 g miodu
– duże andruty
– cukier puder

Orzechy, skórkę cytrynową i pomarańczową posiekać, czekoladę zetrzeć na grubo. Dodać migdały, mąkę, kakao i przyprawy, wszystko delikatnie wymieszać. Cukier zagotować z miodem, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać do miski z pozostałymi składnikami, wymieszać łyżką. Andruty włożyć do tortownicy o średnicy 18 cm, posmarować przygotowaną masą i piec 30-40 minut w temperaturze 175 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Submit a Comment