Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Październik 21, 2019

Scroll to top

Top

No Comments

PODRÓŻ DO ŹRÓDŁA SMAKU

PODRÓŻ DO ŹRÓDŁA SMAKU
intopassion

Podczas finału projektu Dr Irena Eris Tasty Stories w Krynicy-Zdroju można było doświadczyć nie tylko smaku najlepszych produktów regionu i dań serwowanych podczas plenerowej kolacji. Organizatorzy przygotowali też targ z udziałem lokalnych producentów jedzenia, degustację win z miejscowej winnicy oraz pokazy filmów i przejażdżki po okolicy.

SLK_1025

 

Hotel SPA Dr Irena Eris w Krynicy-Zdroju położony jest u stóp Jaworzyny w Beskidzie Sądeckim. Malownicze otoczenie, sąsiedztwo górskich szlaków, kolejki gondolowej i pijalni wód w Krynicy-Zdroju zachęcają do aktywnego relaksu. Ale zdarzają się tu również weekendy, podczas których goście niemal nie opuszczają luksusowych wnętrz i otoczenia hotelu.
Tak było w dniach 13-15 września w Krynicy-Zdroju podczas weekendu kończącego tegoroczną beskidzką edycję projektu Dr Irena Eris Tasty Stories. Projektu, którego celem jest odkrywanie tajemnic regionu a zwłaszcza kolejnych „tasty stories” – smakowitych, pełnych prawdziwych emocji opowieści o lokalnej kuchni i produktach, które trafiają na stoły hotelowej restauracji. Co roku, twórcy projektu, specjalny zespół pracowników Hoteli SPA Dr Irena Eris, wraz z ekipą filmową, wyrusza w podróż do lokalnych rolników, hodowców, producentów jedzenia oraz miejsc w regionie, z którymi związani są szefowie kuchni hotelu. Spotkania te dokumentowane są w postaci zdjęć i krótkich filmów prezentowanych na stronie internetowej projektu drirenaeristastystories.com oraz podczas finałowego spotkania w każdym z Hoteli SPA.

W tym roku bohaterami Tasty Stories byli zarówno producenci jedzenia, jak i animatorzy miejscowej kultury kulinarnej. Wśród nich Grażyna Betlej-Furman, która na co dzień prowadzi Swystowy Sad – gospodarstwo w Ropkach w Beskidzie Niskim. Jako Łemkini z pochodzenia, mocno angażuje się w kultywowanie tradycji tej mniejszości narodowej a w swojej kuchni serwuje fantastyczne, łemkowskie i wegetariańskie dania. To od niej szef kuchni hotelu w Krynicy, Janusz Myjak, nauczył się przygotowywania kisełycy – łemkowskiej odmiany żurku, z którego wziął inspiracje do menu tegorocznej kolacji Tasty Stories.

Drugą z bohaterek była Katarzyna Miernik-Pietruszewska. Na co dzień związana ze Starym Domem Zdrojowym w Wysowej, gdzie gotuje, piecze i oddaje się pasji przygotowywania przetworów. Kilkanaście lat temu razem z mamą wymyśliła Święto Rydza, festiwal, na który na przełomie września i października przyjeżdżają do Wysowej nie tylko grzybiarze, ale i wielbiciele rydzowej kuchni. Kiszone rydze wg receptury Kasi znalazły się wśród przystawek kolacji Tasty Stories, a ona sama zasiliła zespół kucharzy przygotowujący tegoroczne menu.

Perliczki zaserwowane podczas plenerowej kolacji w hotelu pochodziły od Jadwigi Krok z Białej Niżnej, która wraz z rodziną hoduje w sposób ekologiczny perliczki oraz kapłony. Jej ogromne doświadczenie i zamiłowanie do pracy przekładają się na zdrowy, wysokiej jakości produkt.

Bohaterami tegorocznego Tasty Stories byli też winiarze – Grażyna Dudek i Zbigniew Krzyżak z Winnicy Chodorowa. Pasjonaci, którzy intensywną karierę w branży budowlanej zamienili na pracę w winnicy. Produkowane przez nich wina, z kilku popularnych w Polsce odmian, poszczycić się mogą wieloma nagrodami. 

Najważniejszym wydarzeniem weekendu podsumowującego tegoroczną edycję Dr Irena Eris Tasty Stories w Krynicy-Zdroju była ekskluzywna kolacja przygotowana przez szefa kuchni hotelu Janusza Myjaka. „Do współpracy zaprosiłem moich przyjaciół z różnych zakątków Polski, by pokazać, jak wspaniałymi i świetnej jakości produktami możemy pochwalić się w regionie. – tłumaczy Janusz Myjak, od 15 lat szef kuchni w krynickim Hotelu SPA Dr Irena Eris. – Wspólne gotowanie jest okazją do wymiany doświadczeń, które jest niezwykle inspirujące, a dla gości stanowi dodatkową atrakcję. Każdy z szefów ma bowiem swoje ulubione techniki gotowania, czy pomysły na połączenia różnych smaków, a to wzbogaca kulinarnie przygotowywane dania”.

Szefami zaproszonymi do współpracy byli Patrycja Stefanów-Kot z Restauracji Koncertowa w Krynicy-Zdroju, Mariusz Siwak z restauracji Hotel Park w Szczecinie oraz Mariusz Jamroszczyk z Bałtowskiego Zapiecka w Bałtowie. Ich menu degustacyjne, zainspirowane regionem i oparte na lokalnych produktach, zachwyciło uczestników kolacji. Przy pięknie udekorowanych stołach rozstawionych na hotelowej polanie z widokiem na Jaworzynę, zaserwowano między innymi mus grzybowy z kiszonymi rydzami, inspirowaną łemkowską kisełycą zupę z soku z kiszonej kapusty z czarnym czosnkiem, perliczkę z kaszą gryczaną oraz jagnięcinę ze świeżymi rydzami. Każdemu z siedmiu dań towarzyszyło wino dobrane przez sommeliera Łukasza Bogumiła z Wineonline i opowieści o winie, a całości dopełniła inspirowana regionem muzyka.
  Goście Hotelu SPA Dr Irena Eris mieli w tym roku możliwość przedłużenia kulinarnych doznań i zabrania ze sobą do domu produktów z regionu. Organizatorzy zorganizowali bowiem targ, na którym można było kupić produkty od lokalnych producentów – miody od Jacka Nowaka z pasieki Kamianna, wędzone i marynowane pstrągi Filipa Kędziołki, soki i okowity z Tłoczni Maurer. Oscypki i bundz z Bacówki Centuria Włodzimierza Oleksego oraz chleby i domowe przetwory Kasi Miernik-Pietruszewskiej. Było też wino z Winnicy Chodorowa.

Kolejną atrakcją smakowitego weekendu był piątkowy pokaz filmu „Wino we krwi” zorganizowany przez FILMS for FOOD – partnera Tasty Stories. Poprzedziła go degustacją win z Winnicy Chodorowa. Goście mieli też możliwość skorzystania z przejażdżek w okolicach hotelu luksusowymi samochodami sportowymi włoskiej marki Maserati.

Finałowy weekend beskidzkiej edycji Dr Irena Eris Tasty Stories był pełen atrakcji i przyjemności. Pokazał, że kulinaria to bardzo ważny element tożsamości regionu a wśród mieszkających tu ludzi spotkać można wielu, dla których produkcja jedzenia to prawdziwa pasja. 

Dr Irena Eris Tasty Stories to projekt realizowany przez Hotele SPA Dr Irena Eris od trzech lat. Podsumowujący projekt Weekend ze Smakiem odbędzie się również w Hotelu SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich w dniach 18 -20 października.

 

SLK_0919
 
SLK_0907

 

SLK_1083
 
SLK_1275
 
SLK_1469

Submit a Comment