TASTY STORIES
- intopassion
- On września 5, 2019
Coraz większą uwagę przywiązujemy do tego, co i w jaki sposób spożywamy. Coraz chętniej sięgamy po naturalne, lokalne i sezonowe produkty, stanowiące dziedzictwo kulinarne danego miejsca.
Trzy lata temu, aby przybliżyć swoim gościom tradycję kulinarną regionu i pokazać jak wspaniałe produkty są dostępne na wyciągnięcie ręki, Hotele SPA Dr Irena Eris stworzyły projekt kulinarno-społeczny Dr Irena Eris Tasty Stories. Od tego czasu, co roku, szefowie kuchni Hoteli SPA zabierają swoich gości w podróż po smakach Beskidów oraz Warmii i Mazur, poszukiwaniu „tasty stories” – smakowitych, pełnych prawdziwych emocji opowieści o lokalnej kuchni, o produktach, które trafiają na stoły hotelowych restauracji oraz o ludziach, dzięki którym można się rozsmakować w jedzeniu. Zebrane i opowiedziane za pomocą filmów historie, stają się inspiracją do organizowanych jesienią przez Hotel SPA Dr Irena Eris w Krynicy-Zdroju i na Wzgórzach Dylewskich specjalnych i pełnych atrakcji weekendów z wyjątkowymi kolacjami.
FARM TO TABLE
To znane angielskie określenie doskonale odzwierciedla nasze oczekiwania względem jedzenia. Chcemy, aby żywność odbywała jak najkrótszą drogę z pola na nasze stoły. Chętniej sięgamy po produkty wytwarzane naturalnymi metodami, które powstają, rosną lub są wytwarzane jak najbliżej nas. W okolicznym gospodarstwie ogrodniczym, u lokalnego rolnika, w małej miejscowej przetwórni. Doceniamy ich ekologiczne pochodzenie. Interesują nas też ludzie, którzy je wytwarzają. Chcemy wiedzieć, kto wyhodował piękną cukinię, wytłoczył sok z soczystych jabłek, czy upiekł pachnący chleb na zakwasie. Stało się dla nas ważne, czy dany wytwórca wkłada całe serce w to, co robi i czy dba, aby jego produkty były najlepsze, jakie tylko mogą być.
Dlatego bohaterami Dr Irena Eris Tasty Stories są lokalni rolnicy, hodowcy i wytwórcy dostarczający swoje ekologiczne produkty do hotelowych restauracji, pracownicy i szefowie kuchni Hoteli SPA oraz lokalni społecznicy, których życie na co dzień związane jest z kuchnią i regionem. Ich pełne emocji, a i nie rzadko wzruszeń, historie opowiedziane są za pomocą wywiadów, albumów zdjęciowych i profesjonalnie przygotowanych filmowych dokumentów.
WEEKEND ZE SMAKIEM
Odbywające się jesienią w Hotelach SPA Dr Irena Eris specjalne weekendy, stanowiące podsumowanie każdej z edycji projektu, są okazją do spotkania się osobiście z bohaterami „tasty stories”, a także do rozsmakowania się w daniach przygotowanych przez szefów kuchni. Spotkaniom towarzyszą pokazy filmowe, różnorodne degustacje oraz kiermasze produktów przywiezionych przez bohaterów obecnej i poprzednich edycji Dr Irena Eris Tasty Stories. W karcie menu hotelowych restauracji pojawia się specjalna wkładka przygotowana na tę okazję.
PRZY WSPÓLNYM STOLE
Zwieńczeniem każdego weekendu jest ekskluzywna kolacja przy wspólnym stole, dzięki której uczestnicy mogą spędzić wspólnie wyjątkowe chwile i rozmsmakować się w pysznościach z regionu. Głównymi bohaterami tego wieczoru obok produktów stają się szefowie kuchni Hoteli SPA Dr Irena Eris, którzy do współpracy zapraszają kolegów i koleżanki po fachu – z różnych stron Polski i różnie gotujących. Jednak każdy wnosi coś nowego od siebie, a wspólne gotowanie pozwala na wymianę doświadczeń, dzielenie się wiedzą, umiejętnościami, pasją. Jest też i szczypta rywalizacji, ale tej twórczej, mobilizującej, której celem jest niezwykłe menu degustacyjne opowiadające na nowo kulinarną historię miejsca. A specjalnie przygotowana niezwykła scenografia i szczególna atmosfera nadają wydarzeniu wyjątkowy charakter. Potwierdzą to ci goście, którzy co roku z niecierpliwości czekają na udział w kolejnej kolacji.
Bon apetit!
Zapraszamy na dwa wyjątkowe Weekendy ze smakiem i ekskluzywną kolacją – 13-15 września do Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój i 18-20 października do Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Oraz do odkrywania smakowitych opowieści na www.DrIrenaErisTastyStories.com
Submit a Comment