STYLISHrestaurants: smaki Azji w restauracji PAPAYA
Na ulicy Foksal znajduje się restauracja Papaya. To miejsce z klimatem, które przenosi nas w podróż po najlepszych smakach Tajlandii. Tradycyjne receptury, dobrej jakości produkty i przede wszystkim oryginalne smaki.
Pierwsze wrażenie po wejściu do lokalu? Eleganckie nowoczesne i bardzo przytulne wnętrze. Restauracja urządzona jest prosto ale z pomysłem, w minimalistycznym stylu. Najważniejszy oczywiście są smaki i to one wraz z kolejnymi daniami rozkoszowały nasze podniebienie.
Restauracja podzielona jest na dwie niewielkie sale – dzięki czemu nie przytłacza klientów, całej atmosferze towarzyszy naprawdę kameralny klimat. Pierwsza to sala restauracyjna, w drugiej zazwyczaj odbywają się organizowane przez restaurację kulinarne show – Teppanyaki. Jak to wygląda? To specjalne stoły z grillem japońskim, na którym tajski mistrz kuchni, na oczach Gości, przygotowuje dania na gorącej blasze. Podczas pokazu w powietrzu fruwają noże, a stół niejednokrotnie staje w płomieniach.
Niebanalne i pięknie podane dania- to przykuło naszą uwagę. Dowiedziałyśmy się, że dwa razy w tygodniu prosto z Tajlandii przylatują wyjątkowe przyprawy m.in.: liście bananowca, trawa cytrynowa, tajskie czerwone chilli, galangal, pok czoy. Produkty są świeże, sezonowe o czym świadczy prosta (ale bogata w ciekawe propozycje) karta, w której znajdziemy kilka popisowych dań z każdego działu. Dzięki temu zielone curry czy okoń w liściach bananowca tak właśnie smakują!
Zachwycił nas także uroczy akcent serwowany do większości potraw – kwiat specjalnej, jadalnej odmiany orchidei, również sprowadzanej z Tajlandii.
Naszą degustację rozpoczynamy od:
– przepysznego koktajlu mango – papaya
Następnie mamy okazję spróbować:
– aromatycznej zupy Tom Khaa Kai – idealna na zimowe wieczory!
– tuńczyka Tataki z sezamem i łososia Tataki
– roladek wiosennych (wegetariańska propozycja)
– dim sum z krewetką
– koreczków z cukinii
– sałatki na ostro z polędwicą
Sorbet na zmianę smaku przez drugim daniem i degustujemy dalej:
– okonia w liściach bananowca
– kaczki z warzywami
– krewetek z makaronem
– zielonego curry z mlekiem kokosowym
Nasz wybór: na przystawkę tuńczyk Tataki, a na danie główne okoń w liściach bananowca. Niezapomniane doświadczenie!
Co nam się podobało:
– kameralna muzyka
– miła obsługa
– doskonałe smaki
– eleganckie i zarazem przytulne miejsce
PAPAYA
Foksal 16, Warszawa
Submit a Comment