Wegetarianka w Warszawie
Ci, którzy sądzą, że dieta roślinna to tymczasowa moda, są w ogromnym błędzie. Dla wielu wegetarianizm i weganizm staje się być świadomym sposobem na życie. Taka dieta jest nie tylko przyjazna zwierzętom i środowisku, ale też zdrowa dla naszego organizmu i zbawienna dla portfela. A także, wbrew utartym stereotypom, bardzo smaczna i sycąca. Przedstawiamy kilka subiektywnych miejsc w Warszawie, które pokochają nie tylko roślinożercy.
Lokal Vegan Bistro
Krucza 23/31
To miejsce jest wspomnieniem niedzielnych obiadów u babci. Jeżeli sądziłeś, że nie zjesz już żadnej klasycznej polskiej potrawy (która podobno nie może istnieć bez mięsa), koniecznie spróbuj ich osławionych schabowych. Serwowane z ziemniakami i sezonową surówką (w sezonie letnim z mizerią), zaskoczą nawet mięsożerców. Menu zmienia się co dwa tygodnie, a serwowane dania opierają się na sezonowych warzywach i owocach. Koniecznie wypatruj śledzika, tatara, albo skrzydełek z boczniaka. A jeżeli podczas spaceru z psem złapie cię mały głód — idź śmiało, lokal jest przyjazny zwierzętom.
Veg Deli
Radna 14
Idealne miejsce na randkę, lub oficjalny lunch z klientem. Ulokowane w malowniczej kamienicy na warszawskim Powiślu, urzeka stylowym wnętrzem i niebanalną kartą. Bazuje na sezonowych składnikach a w menu łączy potrawy z różnych zakątków świata. Na przystawkę koniecznie tatar z pomidorów z kaparami, lub egzotyczna zupa ramen; na główne danie domowe pierogi ruskie na pieczonych warzywach korzeniowych, lub doskonały burger z komosy ryżowej i grzybów portobello. A jeżeli po takiej uczcie będziesz mieć jeszcze siłę — uwaga, mają niesamowicie wciągające desery.
Krowarzywa
Hoża 29/31, Marszałkowska 27/35
Pomimo ostatniego skandalu pracowniczego, to wciąż miejsce z najlepszymi wegańskimi burgerami w stolicy, o czym świadczą ogromne kolejki w malutkich lokalach w centrum miasta. Każdy znajdzie tam coś dla siebie — do wyboru pięć klasycznych burgerów (z kaszy jaglanej, ciecierzycy, grillowanych warzyw, tofu i seitanu), a także co tydzień inny burger sezonowy (niekiedy z zaskakujących składników np. z liści i korzenia szczawiu, lub z tajemniczo brzmiącego mangolda). Do tego nieziemskie sosy (hitem jest wegański majonez, lub polski sos koperkowy), a dla chętnych wegański ser, lub bekon.
Edamame Vegan Sushi
Wilcza 11
W końcu! Jeden z pierwszych w Polsce 100% wegański bar sushi — bez ryby, bez owoców morza, bez produktów odzwierzęcych. Produkty są świeże, sezonowe, prosto od dostawców, a sushi zaskakuje składnikami, kolorami i formą. Znajdziecie tam sushi z boczniakiem, lub szparagiem w tempurze, z awokado zawiniętym w grillowanego bakłażana, czy z wędzonym tofu. Na przystawkę warto skosztować steka z tofu z dressingiem z brązowego ryżu, a na deser oszałamiająco słodkiego banana w tempurze z czekoladą.
Tekst: Aleksandra Danielewicz
Submit a Comment