Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 3, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

Amerykańskie ciasto marchewkowe

Amerykańskie ciasto marchewkowe
intopassion

Nie da się ukryć, że święta kojarzą nam się z aromatycznym ciastem marchewkowym. Ewa z bloga ciasta z kremem przygotowała wersję przepisu amerykańskiej szefowej kuchni Anny Olson.

Składniki (na okrągłą formę o średnicy 23 cm)


Ciasto
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru (opcjonalnie)
szczypta soli
3 szklanki tartej marchewki (wsypanej luźno, bez ugniatania)
2/3 szklanki brązowego cukru
2/3 szklanki oleju słonecznikowego albo rzepakowego
4 jajka w temperaturze pokojowej

Krem z mascarpone
250 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
2 łyżeczki soku z cytryny
Krem z serka philadelphia
200 g serka philadelphia (albo innego kanapkowego naturalnego)
150 g miękkiego masła
300 g przesianego cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie


Ciasto
Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem albo olejem i oprószamy mąką.
Mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy przesiewamy do dużej miski. W osobnym naczyniu mieszamy olej, cukier i jajka.
Do miski z suchymi składnikami wsypujemy marchewkę i dokładnie mieszamy tak, żeby każdy kawałeczek marchewki był pokryty mąką.Następnie dolewamy mokre składniki i mieszamy do połączenia.
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 40-50 minut, do suchego patyczka (warto to sprawdzić po 40 minutach, u mnie tyle wystarczy). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce.
Krem z mascarpone
Śmietankę i mascarpone ubijamy końcówką do ubijania białek aż krem będzie sztywny i puszysty. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny, ubijamy do połączenia. Krem wykładamy na całkowicie wystudzone ciasto.
Krem  z serka philadelphia
Masło i serek ubijamy na puszystą masę, na koniec dosypujemy cukier puder, wlewamy wanilię. Miksujemy najpierw delikatnie, do połączenia, a następnie mocno, aż krem będzie puszysty. Wykładamy na ciasto.
Ja zawsze posypuje krem świeżo startą skórką pomarańczową.
Przygotowała Ewa z bloga: http://www.ciastkazkremem.com
FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment