Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 6, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

Czekoladowe babeczki oreo!

Czekoladowe babeczki oreo!
intopassion

Mamy coś dla wielbicieli ciastek oreo. Przepyszne, czekoladowe babeczki z kremem oreo według przepisu Ewy z bloga Ciastka z kremem.

Składniki (na 12 babeczek)

Ciasto

250 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

3 łyżki kakao

140 g cukru pudru

1 szklanka mleka

90 ml oleju

1 duże jajko (albo 2 małe)

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Krem 

5 łyżek mąki pszennej

1 szklanka mleka

200 g bardzo miękkiego masła

200 g cukru pudru (przesianego)

7 ciastek oreo + kilka do dekoracji

 

 

 

Przygotowanie

 

Ciasto

Piekarnik nagrzewamy do 200°C, formę do muffinek wykładamy papilotkami.

 

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy przez chwilę, tylko do połączenia (nie można mieszać za długo, bo ciasto stanie się twarde – powinny pozostać widoczne grudki w surowym cieście).

Przekładamy masę do papilotek, pieczemy babeczki 20 minut, studzimy na kratce.

 

Krem

W garnku mieszamy bardzo dokładnie mąkę z mlekiem. Stawiamy na ogniu i cały czas mieszając, zagotowujemy, aż masa będzie bardzo gęsta i gładka. Odstawiamy, aż całkowicie wystygnie.

 

Miękkie masło ubijamy w mikserze na puszystą, jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy, aż powstanie puszysty krem maślany. Następnie dodajemy po jednej łyżce wystudzoną masę z mąki. Miksujemy razem na puszysty krem.

Oreo mielimy w malakserze na piasek. Dodajemy ciastka do kremu, mieszamy.

 

Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i nakładamy na babeczki (oczywiście równie wspaniale będą wyglądały, jeśli po prostu wyłożymy dużą warstwę kremu nożem). Dekorujemy kawałkami oreo.

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment