Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 10, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

FOOD and THE CITY: KRAKÓW

FOOD and THE CITY: KRAKÓW
intopassion

Kraków to miejsce zakochanych, klimatycznych uliczek, historii pisanej każdego dnia. Miasto za każdym razem przyciąga architektonicznym designem, wielością restauracji, zakątków do zobaczenia i często ponownego odwiedzenia. Kraków podczas każdej pory roku prezentuje się inaczej. Przyszedł zatem czas na wiosnę!

 

Na lampkę wina.

ZaKładka – Food&Wine to kolejna francuska restauracja, która nie mogła umknąć naszej uwadze. Kuchnia doskonała, ale co równie ważne i kojarzące się z francuskim gustem kulinarnym to atmosfera. Bezpośredni kontakt, kelnerzy doradzający przy wyborze dania, wreszcie relacje między samymi gośćmi stającymi się stałymi bywalcami miejsca to elementy, które budują. Wpisując się w luźną elegancję miejsca wpadliśmy na aromatyczne espresso i croisanta!

Józefińska 2

 

 

Zazie Bistro to wszystko co we francuskiej kuchni najlepsze nieopodal krakowskiego Starego Miasta. Tętniąca życiem restauracja do idealne miejsce na przerwę zapewniające swoim gościom wysokiej jakości produkty, przemiłą obsługę i estetycznie wyjątkowe wnętrze. My długo wspominać będziemy to miejsce, doskonałe czerwone wino Jaques Girardin, którego próbowaliśmy przez dłuższą chwilę i bagietkę z grillowanymi krewetkami z pastą pomidorowo – limonkową.

Józefa 34

 

 

Na wege.

Intensywne i mało dotąd znane w Polsce smaki izraelskiej kuchni to gwarancja dawana nam przez twórców HAMSA hummus & hapiness israeli restobar mieszcząca się oczywiście w jednej z bardziej popularnych dzielnic – Kazimierzu. Wyjątkowość tej kuchni polega na umiejętnym łączeniu zapachów, przypraw, składników oddający klimat tego egzotycznego regionu jakim jest Izrael. Naszym wegańskim faworytem jest zapiekanka z bakłażana podana ze świeżo siekaną miętą, żurawiną, prażonymi migdałami i czarnymi oliwkami!

Szeroka 2

 

 

 

Włoskie temperamenty i nie tylko…

Spędzając dłuższą chwilę w Krakowie zamarzyliśmy o smakach włoskich tradycyjnych przysmaków. Udaliśmy się zatem do przytulnej Del Papa, w której z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie – od fanów klasycznej włoskiej pizzy na cienkim cieście zaczynając na smakoszach tiramisu kończąc! Nas bardzo pozytywnie zaskoczyła oferta samodzielnego skomponowania pasty polegającego na wybraniu jej rodzaju i dobrania sosu.

Św. Tomasza 6

 

 

Trattoria Pergamin – Cichy Kącik to miejsce z prawdziwie włoskim klimatem i zdecydowanie najlepszą kawą w okolicy! Nienachalny charakter wystroju wnętrza relaksuje już na samym początku podróży po tym kulinarnie doskonałym miejscu. Zamawiamy więc deskę serów – standardowo, a smak imponujący. Do tego butelka czerwonego wina i.. to sprawia, że wrócimy!

Chodowieckiego 1

 

Itadakimasu – czyli smacznego po japońsku!

Kuchnia japońska to jedna z najtrudniejszych, najbardziej wyrafinowanych i najzdrowszych. Mówi się, że żeby ją poznać trzeba pojechać do Japonii. My zaryzykowaliśmy chcąc poznać RAMEN GIRL of YELLOW DOG i nie żałujemy! Surowe, minimalistyczne wnętrze, w karcie 6 ramenów, co sprawia, że w pierwszym momencie nie wiemy na co się zdecydować. Dodatkowo każdy w dwóch wersjach: małej porcji i dużej. Wybieramy opisany przez szefa kuchni jako święty Graal wśród ramenów – wersję z czarnym czosnkiem, powoli pieczoną wieprzowiną, szpikiem, sezamem i sepią. A na deser mistrzowskie kwaśne jabłka z solą z eukaliptusa i hibiskusu podane z bitą śmietaną!

Krupnicza 9/1

 

 

Pozostając w tematyce kuchni azjatyckiej zawitaliśmy do restauracji Pod Norenami oferującej nam kuchnię opartą na recepturach tajskich, japońskich i chińskich, jak również posiadającej potrawy wegańskie. To miejsce, które nie toleruje kulinarnej bylejakości – co wyczuwalne w każdej kompozycji smakowej, w doborze przypraw i składników. Otoczenie zabytkowej architektury oraz położenie między dwoma krakowskimi teatrami, muzeum i uniwersytetem to wyzwanie, któremu naszym zdaniem sprostali i co twórcy tej kuchni udowadniają każdego dnia! A chrzanowy posmak zupy z zielonego groszku i brokuła wspominamy z utęsknieniem!

Krupnicza 6

 

 

 Więcej o innych miastach z cyklu FOOD and THE CITY:

Wrocław

Zakopane

Łodź

Augustów

Gdynia

Lublin

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment