Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 8, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

FOOD and the CITY – ZAKOPANE

FOOD and the CITY – ZAKOPANE
Paulina Grabara

Zimowa stolica Polski? Zdania na temat Zakopanego są podzielone, choć wierzymy, że w tym uroczym miasteczku każdy znajdzie coś dla siebie. Nasze typy to kameralne apartamenty, widokowe trasy idealne na spacer z rodziną i oczywiście urokliwe restauracje i kawiarnie ze słodkimi przysmakami.

 

Jak zwykle w FOOD and THE CITY przedstawiamy Wam nasze ulubione miejsca.

 

NA KAWĘ I CIASTKO…

CUKIERNIA SAMANTA

Rodzinna cukiernia na słynnych Krupówkach. Tradycyjne receptury, przepyszne desery, kanapki dla wielbicieli dobrego pieczywa, lody, aromatyczne kawy i smakowe herbaty. Limitowane edycje tygodniowe urozmaicają menu i zachwycają kolejnych klientów.

Nasz typ: przysmak staropolski z orzechowym i czekoladowym biszkoptem, kremem maślano – budyniowym i z dżemem z czarnej porzeczki. A do tego migdały!

Więcej informacji: Cukiernia Samanta

 

 

 

W GÓRALSKIM KLIMACIE…

CUKIERNIA I RESTAURACJA GÓRALSKA TRADYCJA

Góralskie wnętrza inspirowane zakopiańskim stylem Stanisława Witkiewicza. Ręczne zdobienia, drewniane meble, jeden z najlepszych podhalańskich szefów kuchni i pachnące wypieki w zlokalizowanej na parterze cukierni. My jednak polecamy tradycyjne, kreatywnie zestawione smaki.

Nasz typ: z nowego grudniowego menu polecamy oscypek z grilla ze szparagami i rydzami zapiekany pod beszamelem.

Więcej informacji: Góralska tradycja

 

 

 

PRZY DOLINIE CHOCHOŁOWSKIEJ…

ZIĘBÓWKA

Chyba moja ulubiona restauracja mieszcząca się przy wjeździe do Doliny Chochołowskiej. Zachwyca smakami i klimatem – zarówno we wnętrzu willi jak i przy stolikach na zewnątrz w letnie dni. Klimat zakopiański, który zawdzięczany jest Stanisławowi Witkiewiczowi, stylowe meble, kamienny piec i dania, które stanowią swoisty miks kuchni regionalnej i śródziemnomorskich smaków.

Nasz typ: polędwiczki w sosie wiśniowo – borowikowym i młoda kozina z musem z wędzonych jagód z kaszą gryczaną i crumble z mąki żytniej.

Więcej informacji: Ziębówka

 

 

 

HOTELOWE RESTAURACJE NIE ZAWODZĄ

RESTAURACJA W HOTELU BELVEDERE

W tym 4-gwiazdkowym hotelu przy wejściu do Doliny Białego znajdują się 3 eleganckie restauracje. Restauracja Ziemiańska to magiczny klimat lokali przedwojennych. Restauracja jest czynna sezonowo a oczkiem w głowie kucharza jest dziczyzna. Restauracja pod Aniołem to z kolei klimat góralskiej izby – tu spróbujemy kaczki na czerwonej kapuście czy rozmaitych pierogów. Dodatkowym atutem jest piękny widok na Giewont.

Nasz typ: typowa podhalańska zupa czyli kwaśnica.

Więcej informacji: Hotel Belvedere

 

 

DANIA SEREM PŁYNĄCE…

MAŁA SZWAJCARIA

Klimatyczna restauracja w góralskim stylu, której kuchnia zainspirowała się smakami Szwajcarii – a w Szwajcarii wiadomo – kulinarne wpływy Francji, Włoch i Niemiec. W Małej Szwajcarii zjemy typowe potrawy jak fondue czy raclette, warzywa zapiekane z serem, a także wyśmienite ryby i mięsa.

Nasz typ: Berner Roesti czyli placek z gotowanych ziemniaków z boczkiem i cebulą, serwowany z jajkiem sadzonym a także gołąbki szwajcarskich pasterzy z czerwonej kapusty z pikantnym farszem z pęczaku i mięsem, z sosem cebulowo – bekonowym.

Więcej informacji: Mała Szwajcaria

 

 

NA PSTRĄGA Z POTOKU

KOLIBECKA

Klimatyczna drewniana gospoda z licznymi stolikami na zewnątrz latem, przy Rondzie Kuźnickie. Potrawy przygotowywane są zgodnie ze starymi recepturami. Poza świetnymi smakami miło czas można spędzić przy iskrzącym się kominku i ciepłym grzańsku.

Nasz typ: pstrąg na maśle z patelni lub Danie Kolibecka (idealne dla 2 lub 3 osób): 2 rodzaju szaszłyków, stek, kaszanka, leczo i inne dodatki).

Więcej informacji: Kolibecka

 

 

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment