STYLISHhotel: Mövenpick Hotel Berlin
Styl. Tradycja. Gościnność. Połączenie byłego neo-klasycznego budynku Siemensa z nowoczesnością i technologią sieci Mövenpick stanowią oazę w prawdziwym berlińskim stylu. Do tego doskonała obsługa i wykwintne dania w hotelowej restauracji – poczujemy się naprawdę stylowo.
‚Zabytek jest zawsze młody’ – taka myśl przyświecała podczas przebudowy budynku Siemensa na nowoczesny Mövenpick Hotel Berlin. Ten stylowy budynek, niegdyś siedziba wciąż największego pracodawcy w Berlinie, została uznana w 1997 roku za zabytek historyczny. Industrialna przeszłość została wpleciona w obecną architekturę: części maszyn, historyczne detale można zauważyć na korytarzach, w salach konferencyjnych, a nawet w restauracji. Architekci bardzo sprawnie poradzili sobie z zachowaniem historii przeplecionej innowacyjnymi akcentami: kształty, kolory, materiały tworzą bardzo ciekawy projekt wnętrza.
Stylowe, duże pokoje mają w większości widok na spokojny, uroczy dziedziniec. Całość hotelu przypomina duży dom, czy raczej śródziemnomorską posesję – w różnych zaułkach, wewnętrznych podwórkach znajdują się miejsca do odpoczynku – dziedziniec ze stolikami, gdzie w słoneczny dzień poczytamy gazetę, kącik z wygodnymi fotelami, gdzie możemy zanurzyć się w rozmowie z przyjaciółmi. Przemyślana architektura hotelu i świetny design powodują, że z przyjemnością spędzamy tu czas – czy to zmęczeni biznesowymi spotkaniami czy zwiedzaniem miasta. Łatwo zauważyć też wszechobecną sztukę: obrazy czy eksponaty jak kolorowa krowa wypełniają przestrzeń z lekkością i brakiem pretensjonalności.
Hotel słynie też z doskonałej restauracji. Dań warto spróbować nie tylko ze śniadaniowego bufetu, gdyż kreatywni kucharze mają zdecydowanie więcej do powiedzenia.
Restauracja Hof Zwei została stworzona w stylu śródziemnomorskiego piazza. Nas zachwyciła kolorowa mozaika na podłodze i przede wszystkim szklany dach. Do tego w jej części znajduje się oryginalny bar, który odważnie kusi przed i po kolacji. Dania w Hof Zwei zawierają śródziemnomorskie, szwajcarskie oraz regionalne akcenty i są oparte na organicznych składnikach pochodzących od lokalnych dostawców. Poza standardową kartą dań, kucharze co miesiąc przygotowują specjalną ofertę – sierpień był miesiącem łososia, który został zinterpretowany na różne sposoby. Co ważne w menu znajdziemy spory wybór dań wegańskich i wegetariańskich.
Co nam podobało:
– lokalizacja przy Potsdamer Platz, co gwarantuje świetne połączenia komunikacyjne
– design, który rozświetlał i dodawał odwagi neo-klasycznemu budynkowi
– duży wybór na śniadaniu – stacja, w której przygotowywane są naleśniki czy dania z jajek, liczne propozycje niskokaloryczne, a także bogaty wybór świeżych owoców
– restauracja Hof Zwei: szklany sufit, mozaikowe podłogi, klimat i jedzenie, a w szczególności wiele pozycji poza standardową kartą
– hotelowe lobby, w którym można poczęstować się sezonowymi owocami, usiąść na wygodnych kanapach i poczytać codzienną pracę czy sprawdzić maile na ogólnodostępnych komputerach
Zobacz także:
PHOTO STORY: 25 hours in Berlin
Patrick Demarchelier – wystawa w Berlinie
Submit a Comment