Najlepsze przepisy dla całej rodziny
- Paulina Grabara
- On maja 20, 2016
Najlepsze przepisy dla całej rodziny. Szkoła na widelcu to książka autorstwa Grzegorza Łapanowskiego – szerszej publiczności znanego z prowadzenia programu Top chef oraz Mai Sobczak – propagatorki zdrowego trybu życia, autorki bloga z wegetariańskimi przepisami – qmamkasze.pl.
Grzegorz jest hiperenergiczny i pozytywnie zakręcony. Profesjonalny i naprawdę wydaje się fascynować tematem ekologicznego, lokalnego żywienia.
W prezencie na koniec naszego pierwszego spotkania otrzymałam od niego książkę „Najlepsze przepisy dla całej rodziny” i … jestem zachwycona, a strony z przepisami, które wkrótce przygotuję, zostały zaznaczone kolorowymi karteczkami.
Poza przepisami mnie osobiście najbardziej zachwycił wstęp, a właściwie cała pierwsza część książki, która poświęcona została zdrowemu żywieniu.
Grzegorz, który jak twierdzi w swojej publikacji, oddycha jedzeniem… chce mieć z nim kontakt, tak jak z ludźmi, którzy je tworzą. „To esencja mojego życia i jego sens” – deklaruje.
Do współpracy przy powstawaniu książki zaprosił dwie kobiety, które zajmują się jedzeniem z perspektywy zdrowia. Maia Sobczak (autorka pozycji „Qmam kaszę”, o której pisałam) jest dietetykiem holistycznym, pani Kasia z kolei – specjalistką od żywienia.
W pierwszej części książki znajdujemy bardzo ciekawe informacje dotyczące jedzenie, np. przeczytamy, że:
- każdy smak działa na nas zdecydowanie odmiennie
- jedzenie może być lekiem ale i trucizną
- wszystko, co jedzą dzieci (i my również) powinno być możliwie jak najlepszej jakości (również pochodzenie produktu ma niebagatelne znaczenie)
- na zakupy idziemy z listą, aby nie dać się zwieść promocjom i chwilowym zachciankom
- produkty sezonowe powinny być najważniejszą częścią naszego jadłospisu
- dodatki E, spożywane regularnie, mogą być szkodliwe
Grzegorz w bardzo prosty i przejrzysty sposób pisze o tym, jakie produkty warto włożyć do koszyka, w przypadku każdej grupy wskazując na te, za którymi jest na TAK, i za którymi jest na NIE. Przykładowo pisze, że dobry chleb musi mieć swoją cenę, jest ciężki i przez dobrych parę dni zachowuje świeżość. Jest na TAK w przypadku chlebu na zakwasie, pieczywa razowego, a także chleba z pestkami, orzechami czy suszonymi owocami, na NIE w przypadku pieczywa z białej mąki, z dodatkiem cukru, spulchniaczy, konserwantów, barwników i substancji przyspieszających rośnięcie ciasta.
Książka zachęca również, aby uczyć dzieci gotowania, a przede wszystkim pokazywania im skąd bierze się jedzenie.
Jeśli jesteśmy rodzicami bardzo ciekawy wyda nam się rozdział 11 – co ma jeść moje dziecko. Grzegorz pisze o ograniczaniu mięsa do 2 razy w tygodniu (nawet tego najwyższej jakości), o śniadaniach na ciepło czy też o ładnym serwowaniu posiłku maluchowi.
Jakie są najczęściej popełniane błędy żywieniowe?
- nadmierna lub zbyt mała ilość żywności w ciągu dnia
- mała dawka ruchu
- brak śniadania przed wyjściem …
ale nie zdradzimy Wam wszystkiego, bo po książkę naprawdę warto sięgnąć!
Rozdziały publikacji w części z przepisami zostały podzielone zgodnie z harmonogramem dnia, według pór posiłków. Wśród propozycji dań znajdziemy w większości potrawy proste, sprawdzone i możliwe do przygotowywania z ogólnodostępnych produktów. Zgodniez treścią zawartą w tytule – są to pozycje przeznaczone dla całej rodziny, nie wymagające zbyt dużych umiejętności kulinarnych i zachęcające do wspólnego gotowania. W kręgu najbliższych przygotujemy więc pizzę, sałatkę, domowe ciasto lub koktajl.
Jakie przepisy mnie najbardziej zainteresowały?
- dahl z soczewicą i pomidorami
- tofu z pomidorami i szpinakiem
- kasza jaglana lub quinoa z owocami, kolorowym pieprzem i wiórkami kokosowymi
- tabuleh z pęczaku
- pęczak ze szparagami, jajkiem sadzonym i grzybami
- krem z dyni
- krem marchewkowy
- ratatouille
- tagiatelle z warzyw
Oczywiście jest też sekcja deserowa, w której znajdziemy ciasto czekoladowe brownie, pudding ryżowo-czekoladowy czy kolorowe sezamki.
Książka przyczynia się do kształtowania i wzmacniania świadomości kulinarnej wśród polskiego społeczeństwa. Wraz z jej publikacją, szanse na to, że coraz więcej osób interesować będzie się zdrową kuchnią i przemyśli własne nawyki żywieniowe, rosną.
Książka została zresztą objęta patronatem prowadzonej przez Łapanowskiego fundacji – instytucji działającej na rzecz poprawy jakości odżywiania w szkołach.
czytaj także:
Submit a Comment