Wegańska mapa Polski
Wakacyjne, weekendowe wypady czas zacząć! Dla wszystkich miłośników wegańskiej kuchni przygotowaliśmy kulinarną mapę Polski z subiektywnym wyborem miejsc do których warto zajrzeć.
GDAŃSK
Zacznijmy od Gdańska – to częsty punkt letnich wyjazdów. Kawałek od ścisłego centrum miasta znajduje się Restauracja OtwARTa. Połączenie galerii sztuki z restauracją tworzy idealny klimat na lunch, czy deser. Restauracja szczególnie poleca nudle z warzywami i tofu – tofu panierowane w płatkach kukurydzianych wraz z cukinią, marchewką, cebulą, topinambur, sezamem, rukolą i sosem orientalnym. Kolejnym daniem wartym spróbowania są kotlety z kalafiora w płatkach kukurydzianych na puree z karmelizowanego topinamburu z salsą paprykową. Na letni podwieczorek polecamy tartę truskawkowo – migdałową z mączką kukurydzianą i świeżymi truskawkami (bez jajek i mleka).
WARSZAWA
Kultowe miejsce wegańskie w Warszawie to zdecydowanie Krowarzywa. Miejsce jest bardzo chętnie odwiedzane, początkowo lokal mieścił się tylko na ul. Hożej, niedawno powstał także naprzeciwko kina Luna. Lokal słynie z burgerów, składających się z najwyższej jakości produktów. Krowarzywa stawia na sezonowość menu. Wakacyjnym hitem są to obecnie koktajle, będące zarazem kwintesencją zdrowia. Nas zachęciły zdrowe burgery z bardzo ciekawymi składnikami – Jaglanex, burger wykonany z kaszy jaglanej, pestek dyni, słonecznika z dodatkiem kolendry i innych ziół oraz Warzywex – idealny burger dla fanów warzyw – bez glutenu i bardzo fit! Zrobiony z plastrów marynowanych warzyw sezonowych. Na deser polecamy zdrowy koktajl. My zakochaliśmy się w orzeźwiającym napoju z jarmużem, jabłkiem i bananem.
ŁÓDŹ
Będąc w Łodzi nie można nie zajrzeć do Jaffy – lokalu, który słynie z bezkonkurencyjnego hummusu i kotlecików falafelowych. Hummus występuje aż w siedmiu wariantach, między innymi w menu znalazł się hummus buraczany, czy z kurkumą i rodzynkami. Naszą uwagę zdecydowanie przykuło danie: smażone daktyle z czerwoną cebulą i orzechami na świeżym szpinaku oraz koktajl zrobiony z jagód, otręb, mleka sojowego i nasion chia.
WROCŁAW
VEGA BAR, który znajduje się w samym centrum miasta – przy Rynku 27 A to miejsce kultowe. Jako pierwszy bar we Wrocławiu serwowali lody wegańskie, początkowo kilka smaków, dzisiaj w swojej ofercie mają ich smaków. Najnowszym daniem, które zachęca do odwiedzenia VEGA BAR jest niespotykana pizza wegańska – idealne danie na wakacyjny lunch we Wrocławiu ze znajomymi!
KRAKÓW
Wybierając się na weekend lub dłuższy wyjazd do Krakowa musicie zajrzeć do Restauracji pod Norenami, jest to miejsce wegetariańsko – wegańskie. Większość potraw może być przygotowywana w sposób wegański – specjalnie na życzenie Klienta. Z menu restauracji zdecydowanie polecamy: Sushi – Vegan Set, składający się z Inari, Nigiri Abokado, Nigiri Tofu, Hosomaki Zasai, Hosomaki Oshinko, Gunkan Maki Nachos Guacamole oraz potrawę z tofu i grzybów Shiitake. Na deser polecamy ciastko wegańskie.
LUBLIN
Na małej uliczce położonej w samym sercu Lublina znajduje się Umea, restauracja wegetariańska i wegańska. Menu jest tylko i wyłącznie roślinne, często zmieniane z nastawieniem na sezonowe produkty. W ofercie są codziennie inne zupy i burgery. Naszym faworytem jest marchewkowo-porowy oraz z tofu. Na deser w Umea koniecznie spróbujcie pysznych ciast.
Submit a Comment