Spacer po Mirowie
Mirów to jedna z ciekawszych, a zarazem najbardziej niedocenianych części Warszawy. Mimo, że w ostatnim czasie w okolicy powstaje coraz więcej nowych inwestycji, z czego większość to szklane drapacze chmur, osiedle nie traci klimatu i charakteru.
Spacerując bez trudu odnajdziemy tu ślady historii. Podczas II wojny światowej znacząca część Mirowa włączona została go getta żydowskiego. Ze względu na jego całkowite zniszczenie, powojenna i modernistyczna architektura miesza się tutaj z pozostałościami przedwojennych kamienic. Po latach okolica powraca do swojej pierwotnej funkcji – konsekwencją wojny była zmiana charakteru dzielnicy – ze śródmiejsko-przemysłowego w mieszkaniowy – dziś Mirów znowu nabiera wielkomiejskiego sznytu. Architektoniczna mieszanka inspiruje i przyciąga wielu kreatywnych ludzi, którzy decydują się na wykorzystanie potencjału osiedla. Główne ulice wchodzące w jego skład, a więc Żelazna, Chłodna, Elektoralna czy Ogrodowa, zaczynają na stałe wpisywać się w gastronomiczną mapę Warszawy. Mirów to jednak nie tylko nowa kulinarna mekka, znajdują się tu też także miejsca dla pasjonatów designu, fotografii czy teatru. Ponieważ nadmiar atrakcji może wydawać się przytłaczający, przygotowaliśmy zestawienie, które ułatwi Wam spacerowanie po okolicy.
GDEL & GRIN House Design, ul. Żelazna 27
Nowo otwarty showroom oferuje meble, oświetlenie oraz akcesoria do domu. Właściciele od ponad siedmiu lat zajmują się projektowaniem i urządzaniem wnętrz. Konsekwentnie budowali swoją pozycję, by w końcu zdecydować się na samodzielną produkcję. Na Żelaznej znajdziemy głównie wyroby w stylu industrialnym oraz przedmioty ekologiczne.
Biobazar, ul. Żelazna 51/53
Położony na terenie dawnej Fabryki Norblina targ przyciąga entuzjastów ekologicznego żywienia. Na Biobazarze kupimy owoce i warzywa od lokalnych dostawców, świeże ryby oraz domowe ciasta, a także naturalne kosmetyki. Wystawcy chętnie podejmą rozmowę i odpowiedzą na pytania wymagających klientów. W ramach bazaru odbywa się także wiele wydarzeń towarzyszących, takich jak koncerty czy warsztaty.
Teatr Scena Prezentacje, ul. Żelazna 51/53
Zabytkowy kompleks fabryczny zakładów Norblina to także siedziba Teatru Scena Prezentacje. Po wizycie na Biobazarze nie można nie wstąpić więc na spektakl do znajdującej się tuż obok instytucji. Miejsce słynie z wystawiania świetnych fars i komedii, które odgrywane są przez najlepszych polskich aktorów.
L’olivo, ul. Żelazna 59A
L’Olivo to propozycja dla wszystkich, którzy marzą, by choć na chwilę przenieść się do Włoch. Szef kuchni, jako rodowity Toskańczyk, proponuje dania charakterystyczne dla regionu. Pizze, makarony, a także liczne przystawki zjemy tu w miłej, domowej atmosferze. Niewielka przestrzeń i włoska prostota w urządzaniu wnętrz restauracji sprawiają, że na Żelaznej poczujemy się jak w rodzinnej trattorii w środku słonecznej Italii.
Skład Włoski, ul. Żelazna 67
Wystarczy przejść kilka kroków dalej, by znaleźć się w kolejnym włoskim zagłębiu w centrum Warszawy. Jeśli chcemy samodzielnie przygotować któreś z dań zjedzonych w L’Olivo, koniecznie wstąpić musimy do Składu Włoskiego. W sklepie znajdziemy szeroki wybór makaronów, sosów, kaw i słodyczy. Kupimy także wino, świeże sery i wędliny.
Dom Kereta, ul. Żelazna 74 (róg Chłodnej)
Docierając do skrzyżowania ulicy Żelaznej z Chłodną warto zwrócić uwagę na umieszczoną między przedwojenną kamienicą a blokiem instalację. Znajdujący się w 152-centymetrowej szczelinie obiekt, choć formalnie nie spełnia polskich przepisów dla lokali mieszkalnych, stanowi miejsce pracy pisarza Edgara Kereta. Lokalizacja konstrukcji ma charakter symboliczny – umieszczono ją w pobliżu kładki łączącej dwie części warszawskiego getta, w którym więziona była rodzina artysty.
.
Hiszpańskie Delikatesy Don Gastronom, ul. Żelazna 76
Mirów to nie tylko smaki Italii. Wizytę na Żelaznej polecamy także amatorom kuchni hiszpańskiej. Delikatesy Don Gastronom słyną z szerokiego wyboru różnego rodzaju oliwy z oliwek, będącej podstawowym produktem kuchni śródziemnomorskiej. Poza nią kupimy tu oczywiście wędliny, sery, wina i słodycze.
Księgarnia Kulinarna Cookoff by Bookoff, ul. Żelazna 91
Jeżeli kupiliście już hiszpańskie i włoskie produkty, a nie macie pomysłu na konkretne danie, zajrzyjcie do księgarni Cookoff. W tym niewielkim sklepiku zgromadzono książki kucharskie i czasopisma o gotowaniu z całego świata.
Księgarnia Fotograficzna Bookoff, ul. Ogrodowa 7
W okolicy znajduje się także inny oddział Księgarni Artystycznej Bookoff. Specjalnością sklepu znajdującego się przy Ogrodowej 7 są albumy i książki poświęcone modzie oraz fotografii. Sprzedawane publikacje to rzadkie, a często nawet całkowicie niedostępne na polskim rynku, pozycje.
U Chłopaków, ul. Chłodna 2/18
Po Ogrodowej i Żelaznej czas zajrzeć na Chłodną. W pasażu z widokiem na skwer oraz kościół św. Karola Boromeusza miejsce dla siebie znalazło kilka lokali. Amatorzy domowej, polskiej kuchni nie obędą się bez odwiedzenia jednego z nich – bistro U Chłopaków. W menu znajdziemy tu dania tradycyjne, takie jak żurek, barszcz czerwony, żeberka w sosie czy bigos i pierogi.
Furkot, ul. Chłodna 2/18
Do Furkotu warto wybrać się na śniadanie. Jajecznice, omlety, naleśniki, pasty, kanapki – wszystkie dania możemy połączyć i skomponować jako jeden zestaw. Jeśli na Chłodnej pojawimy się w godzinach popołudniowych, spróbować powinniśmy jednego ze specjałów szefa kuchni – wątróbki lub żołądków. Menu restauracji odznacza się jednak dość dużą różnorodnością – każdy gość znajdzie tu więc coś dla siebie.
Do Woli Bistro & Cafe, ul. Chłodna 2/18
Marzeniem właścicieli bistro było stworzenie miejsca, w którym przenikać będą się ze sobą różne tradycje kulinarne. Duży wybór kuchni ulicznej z różnych stron świata uzupełnionej o świeże, lokalne produkty to główny powód, dla którego warto odwiedzić Do Woli.
U Madziara, ul. Chłodna 2/18
Dania kuchni węgierskiej zjemy U Madziara. Jako danie główne warto zamówić gulasz z dzika w czerwonym winie. Na deser polecamy spróbować efektownej potrawy o nazwie gundel, czyli płonących naleśników.
La Maison, ul. Chłodna 15
Z Węgier przenosimy się do Francji. La Maison to restauracja z duszą i klimatem. Na pomysł założenia lokalu właścicielka wpadła podczas spacerowania paryskimi uliczkami. W menu znajdziemy wybór dań francuskich, a także śródziemnomorskich. Chłodna 15 to nie tylko dobre miejsce na obiad – przy restauracji działa też cukiernia i lodziarnia. Warto wybrać się na świeżo wypiekanego croissanta i tradycyjne włoskie lody.
Klubokawiarnia Chłodna 25, ul. Chłodna 25
Chłodna 25 uważana jest za miejsce kultowe. Na kawę czy piwo umawiają się tu pisarze, aktorzy i inni przedstawiciele świata kultury. Warto sprawdzić kalendarium lokalu – wciąż organizowane są tu koncerty młodych zespołów, ciekawe wystawy i debaty.
Winosfera, ul. Chłodna 31
Jak podkreślają właściciele, myśląc o założeniu lokalu przyświecała im idea zawarta w haśle „Where wine meets culture“. Na Chłodnej 31 oddamy się więc nie tylko degustacji wina z różnych zakątków świata, lecz także rozpieścimy nasze podniebienia i zasmakujemy kultury. Winosfera Chłodna 31 została w tym roku po raz trzeci rekomendowana przez prestiżowy przewodnik Michelin. W lokalu są też serwowane business lunche.
The Esthetic Group, ul. Chłodna 48
Zwiedzając okolicę warto pozwolić sobie na chwilę relaksu i odpoczynku dla ciała. The Esthetic Group to koncept, który oferuje pełen zakres usług w zakresie urody. Podczas jednej wizyty poddamy się tu zabiegom kosmetycznym, manicure i pedicure.
MANTY, ul. Elektoralna 24
Na Mirowie spróbujemy dań z całego świata. Po kulinarnej podróży do Francji, Włoch czy Węgier zapraszamy na wyprawę do Uzbekistanu. Na Elektoralnej, będącej przedłużeniem Chłodnej, spróbujemy, jak wskazuje sama nazwa lokalu, mant, czyli tradycyjnych pierogów na parze – do wyboru z nadzieniem warzywnym, mięsnym i szpinakowym. W menu znajdziemy także wiele innych uzbeckich potraw – szczególnie warto zamówić mastavę – ryżową zupę z makaronem.
Tekst: Anna Har
Submit a Comment