STYLISHrestaurant: SKYKITCHEN
Zachwycający widok na Berlin, oryginale wnętrze tworzące przytulną i nowoczesną przestrzeń i doskonale skomponowane dania, które wyglądają i smakują perfekcyjnie. „Świeża, nieskomplikowana i kreatywna jak Berlin” – taka jest filozofia Szefa Kuchni.
Szefem kuchni w Skykitchen jest Alexander Koppe, który sprawuje pieczę nad specjalnościami miejsca – nowoczesnym spojrzeniem na kuchnię niemiecką z domieszką międzynarodowych specjałów. Alexander Koppe preferuje tradycyjne receptury oddające naturalne smaki. Jego filozofia to podsycenie oryginalnego smaku w kreatywny, świeży, nieskomplikowany – ale tak charakterytyczny dla berlińskiego stylu – sposób.
Restauracja proponuje trzy wersje menu bazujące na lokalnych produktach. Uwzględniają one wegetarian oraz kartę win austriackich, europejskich czy specjalności nowego świata. W sekcji From Berlin to the Sea znajdziemy między innymi specjalny gatunek świń hodowanych w Saalaw – świń ‚czosnkowych’ czy dorsza z Morza Północnego serwowanego z potrawką z królika z jeżynami, pietruszką i brokułami.
Z sekcji Voyage Culinaire skusiliśmy się na cielęcinę podaną z żółtym tuńczykiem, podana z rzepą, czarnym sezamem i kaparami. Z menu wegetariańskiego spróbowaliśmy Wild Herbs – ogórek kiszony, warzywa escabeche i czerwony burak podany z ziołami.
Trzydaniowe obiad, który sami możemy sobie skomponować z każdej sekcji menu kosztuje 52 euro, a ośmiodaniowy to koszt 102 euro.
Poza kuchnią zdecydowanie zachwyca nas widok – Skykitchen ‚wygląda’ na różnorodne dzielnice Berlina, i jak same miasto swobodnie łączy kontrasty. Z lewej strony dojrzymy Mitte oraz dumnie prezentującą się wieżę telewizyjną.
SKYKITCHEN to także wspaniała wizytówka przytulnego, nowoczesnego designu – duży stół z krzesłami, zachwycające metalowe lampy, kafle na ścianach i osobne przestrzenie przy oknie.
Restauracja została doceniona przez wielu smakoszy zdobywając gwiazdkę michelin w 2015 roku, 6 patelni w plebiscycie GUSTO 2014, 13 punktów w Gault Millau 2014 oraz 2,5 łyżki w Schlemmer Atlas 2014.
Warto równiez zwrócić uwagę na dodatkowe zalety restauracji jakimi bez wątpienia jest panoramiczny widok na Berlin, centralne umiejscowienie kuchni pozwalające gościom obserwować jak powstają ich zamówienia.
Restauracja znajduje się przy Landsberger Alle 106, na 12 piętrze hotelu Andel’s – jedynie 15 minut od granicy modnych dzielnic Friedrichshain i Prenzlauer Berg .
Podobało nam się:
– widok na Berlin z 12 piętra; aż trudno się zdecydować czy lepiej wybrać się na lunch i obserwować miasto za dnia czy nocą
– design wnętrza: kolory, materiały, faktury
– kompozycja menu
– sposób podania dań
– możliwość zarezerwowania prywatnej loży
– bar na jeszcze wyższym piętrze, w którym przy doskonałym koktajlu czy kieliszku szampana możemy się zrelaksować
– parking podziemny dysponujący 550 miejscami parkingowymi
Submit a Comment