Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 3, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

Świąteczny składnik – bakalie

Świąteczny składnik – bakalie
intopassion

Jedzenie to jeden z głównych elementów bożonarodzeniowej tradycji. Obok karpia, pierogów czy barszczu, równie ważne są pełne bakalii ciasta, jak piernik i keks, a także świąteczna kutia.

Do przygotowania tradycyjnych potraw na wigilijny stół wykorzystujemy przepisy przekazywane przez mamy i babcie. Tradycyjne receptury warto trochę unowocześnić, aby zaskoczyć bliskich nowymi smakami.

Jak nadać niezwykłego aromatu wigilijnej zupie? Nic tak nie dodaje świątecznego klimatu, jak aromatyczny barszcz czerwony. Oprócz suszonych grzybów dodajcie do niego kilka suszonych śliwek Bakalland. Nadadzą one lekko słodkiego posmaku. Bakalie możemy wykorzystać również w daniach rybnych. Na rozpoczęcie uroczystej, wigilijnej kolacji proponujemy śledzie z suszonymi śliwkami i rodzynkami. Śledzie moczymy w wodzie około godziny. W tym czasie przygotowujemy zalewę – olej słonecznikowy mieszamy z sokiem pomarańczowym, dodajemy rodzynki Bakalland, suszone śliwki, przyprawiamy solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Śledzie kroimy na nieduże kawałki i umieszczamy w słoiczku, każdą warstwę przekładamy zalewą z bakaliami. Odstawiamy na minimum 24 godziny. Danie serwujemy na plasterkach pomarańczy.

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć również ryby po grecku, do której warto dodać kilka suszonych moreli Bakalland. Wystarczy namoczyć je przez około godzinę i drobno pokrojone dodać do pozostałych składników.

 

 

Innym pomysłem jest karp w migdałowej panierce. Taki niestandardowy sposób podania tej najbardziej tradycyjnej potrawy, z pewnością zaskoczy całą rodzinę. Panierkę przygotowujemy łącząc 3 łyżki bułki tartej, łyżkę płatków owsianych, 50 g płatków migdałowych Bakalland i 50 g rozdrobnionych orzechów włoskich Bakalland. W tak skomponowanej mieszance obtaczamy rybę, na przemian z roztrzepanym jajkiem.

Przygotowując tradycyjne dania na świąteczny stół warto nadać im odrobinę nowoczesności. Klasyczne pierogi z grzybami proponujemy zastąpić korzennymi z suszoną śliwką i orzechami. Do farszu potrzebować będziemy 200 g suszonych śliwek Bakalland, 200 ml wody, 50 g orzechów włoskich Bakalland, 2-3 łyżki miodu. Suszone śliwki gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie śliwki dokładnie odsączamy. Orzechy siekamy i mieszamy z miodem. Masa powinna być gęsta, więc miód najlepiej dodawać stopniowo. Do masy dodajemy śliwki, całość mieszamy i układamy na tradycyjnym cieście pierogowym.

 


Bigos to dania, które od lat gości na polskich stołach. Im dłużej będziemy go gotować, tym jego smak będzie pełniejszy. Dodatkowej wyrazistości nadadzą mu suszone śliwki Bakalland oraz słodko-kwaśny smak suszonej żurawiny. Zapomnieć nie można również o rybie w galarecie, wykwintnej i elegancko wyglądającej potrawie. Dodatkowo jej zaletą jest fakt, że można bawić się jej smakami. Opcję na słodko pokocha każdy miłośnik wyszukanych świątecznych dań. Karpia po oczyszczeniu i natarciu solą oraz sokiem z cytryny wkładamy do rondla wraz z włoszczyzną, przyprawami suszoną żurawiną i morelami Bakalland. Całość zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Przed zalaniem gotowego dania żelatyną, warto wokół ryby ułożyć suszone bakalie, które nadadzą daniu eleganckiego i wyjątkowego wyglądu.

Wiele rodzin nie wyobraża sobie Wigilii bez makowej kutii. Dla bogatego smaku, do masy makowej warto dodać trochę suszonej żurawiny,  płatków migdałowych i orzechów włoskich Chandler firmy Bakalland. Suszone owoce są też niezastąpione w wigilijnym kompocie. W świątecznej gorączce warto oszczędzić trochę czasu i skorzystać z gotowej mieszkanki kompotowej Bakalland, w której połączono jabłka, śliwki, aronię i gruszki. W końcu w święta, najcenniejszy jest czas spędzony z bliskimi.

Keks z bakaliami to natomiast doskonały i prosty w wykonaniu pomysł dla wszystkich łasuchów. Dodatek suszonej żurawiny nada ciastu niezwykłej soczystości i wyjątkowego smaku. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i studzimy. Jajka i żółtka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Naprzemiennie do masy dodajemy suche składniki z roztopionym masłem. Dodajemy mieszankę keksową Bakalland do ciasta oraz suszoną żurawinę. Ciasto wykładamy do formy keksowej. Pieczemy w 170 stopniach przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka. Ostudzony keks oprószamy cukrem pudrem.

Aromatyczne i kolorowe bakalie to również ozdoba świątecznego stołu sama w sobie. Wsypana do eleganckiej zastawy żurawina to smaczna przekąska do przegryzania między wigilijnymi daniami. Nonszalancko rozrzucone na świątecznym obrusie orzechy włoskie i laskowe, mogą stanowić również ciekawy element wizualny. Bakalie warto wykorzystać także przy samodzielnie robionych stroikach i ozdobach. Świetnym pomysłem będzie wypełnienie nimi szklanych słoików lub misek i stworzenie własnoręcznie robionych i wyjątkowych świeczników.

Jak widać przygotowując listę świątecznych zakupów, nie możemy zapomnieć o kupnie bakalii. Bez nich święta, nie będą miały tak wyjątkowego smaku i aromatu. Bakalie to również niezastąpiony składnik noworocznych diet i zdrowych przekąsek, dlatego warto pamiętać o nich również po świętach i na stałe wprowadzić je do swojego jadłospisu.

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment