Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Listopad 23, 2017

Scroll to top

Top

No Comments

ŚWIĘTO KAWY I HERBATY

ŚWIĘTO KAWY I HERBATY
WARSAW state of mind

Już jutro, 21 października, po raz trzeci zapraszamy na MYSIĄ3, na Święto Kawy i Herbaty.


Jesteśmy miłośnikami dobrej jakości ziaren kawowych i liści herbacianych, także nie możemy się doczekać sobotniego święta!

Jutro dowiemy się jakie są różne metody parzenia, od tych tradycyjnych, po awangardowe, które poznaliśmy wraz z nadejściem trzeciej fali kawy.

Wiemy, że wielkie znaczenie ma też to, w czym pijemy nasz ulubiony napój, cieszy nas więc obecność polskich ceramików, którzy w swoich pracowniach ręcznie tworzą unikatowe kubeczki, dzbanki, miseczki – z pewnością kolejne naczynia trafią do naszej kuchni.

W trzeciej edycji święta szczególna uwaga zostanie poświęcona palarniom kawy. Jest ich w Polsce i na świecie coraz więcej, dbają o to by sprowadzać najlepszej jakości ziarna i wypalać je tak, by po zmieleniu i zaparzeniu, dawały jak najciekawszy smak. Gościem specjalnym będzie team ze słynnej berlińskiej kawiarni Five Elephant, który poprowadzi 1,5 godzinne warsztaty.

Święto Kawy i Herbaty to nie tylko targi, na których możemy kupić piękne, wysokiej jakości przedmioty od starannie wyselekcjonowanych wystawców, lecz także część teoretyczna – wykłady, warsztaty i spotkania. Poza wspomnianymi warsztatami kawowymi Five Elephants, zaproszenie przyjął redaktor naczelny poświęconego kulturze kawowej magazynu Standard, Michal Molcan, który opowie o swoich ulubionych kawiarniach na świecie.

 

Program Święta Kawy i Herbaty:

11.00 – 12.00 – Cupping kaw od palarani biorących udział w wydarzeniu.
12:00 – 13:30 – Wykład Michala Moclana, wydawcy i redaktora naczelnego magazynu Standart o najciekawszych kawiarniach na świecie (wykład w języku angielskim, wstęp wolny)
13.00, 15.00, 17.00 – „Jak wypalać ziarna” – prezentacja na stoisku JAVA Coffee Company
14:30 – 16.00 – Warsztat „Better Water for Coffee Brewing at Home” prowadzony przez baristę i kawowego chemika Ian’a Johnston’a z Five Elephant. Dowiecie się na nim, jaki wpływ na proces parzenia kawy ma jakość wody. Czeka na Was solidny pakiet porad i tricków do wykorzystania w domu oraz odrobina praktyki w postaci interaktywnego cuppingu (lista zamknięta)
16.00 – „Pomiędzy ustami, a brzegiem filiżanki” – o serwisach do herbaty i kawy ze zbiorów Muzeum Warszawy i nie tylko opowie kurator Monika Siwińska (wstęp wolny).

1018_kawa_FB-logo_1

Submit a Comment