Najlepsze restauracje wegetariańskie w Krakowie
Kontynuując naszą podróż po kawiarniach i najciekawszych lokalach do odwiedzenia w Krakowie, postanowiliśmy sprawdzić gdzie najlepiej udać się na zdrowy, a przede wszystkim smaczny wegetariański posiłek.
Nic dziwnego, że kuchnia wegetariańska staje się coraz popularniejsza: opiera się na zdrowych, ekologicznych składnikach, które zmniejszają zawartość tłuszczów, kwasów nasyconych i cholesterolu. Lista miejsc w Krakowie, w których posilą się wegetarianie jest bardzo długa, a my przygotowaliśmy zestawienie tych najlepszych.
WieloPole 3, Wielopole 3
WieloPole o wegetariańska, bezglutenowa restauracja serwująca zdrową, świeżą i surową żywność. W przytulnej, niekrępującej atmosferze spróbujecie tu pysznych zup, wymyślnych soków ze świeżych owoców i jarzyn, a także niepalonej kaszy gryczanej. Specjałem restauracji jest grillowane tofu z papryczką ravit podawane z pappardelle jarzynowym.
fot. Rafał Korzeniowski korzeniowski.net
Karma, Krupnicza 12
Karma na Krupniczej oferuje przepyszne jedzenie, aromatyczną kawę i desery. Ciasta (oczywiście także bezglutenowe i wegańskie), tarty, zupy i dania główne, przygotowywane są na miejscu. Menu obiadowe zmienia się codziennie, w zależności od dostępności składników. Kucharze wykorzystują jaja wyłącznie od kur z wolnego wybiegu. Można spróbować także wypiekanego na miejscu chleba z prawdziwego zdarzenia.
Zupitto, Madalińskiego 11/1
Zupitto czyli filozofia w garnku, to krakowska manufaktura dań gotowanych wg 5 przemian. Powstała z myślą o tych, dla których zdrowe jedzenie jest istotnym elementem życia codziennego, a którzy z różnych powodów nie gotują sami. Dla tych którzy nie mają siły, czasu bądź ochoty zaopatrywać się w różnych miejscach w dobrą ekologiczną żywność Zupitto to wybór idealny!
Cafe Młynek, Wolinica 7
Lokal w Krakowie, jednak takiej restauracji życzylibyście sobie w każdym mieście świata. Między Londynem, NY, Tel Awiwem. Wszystko co najlepsze znajdziesz w Cafe Młynek na krakowskim placu. Kuchnia dla wegetarian i wszystkich smakoszy – zdrowe, wyśmienite jedzenie od śniadania do kolacji. Restauracja oferuje także kawę i słodkości dla złaknionych relaksu i doładowania.
Hummus Amamamusi, Augustiańska 3
Hummus to pasta z gotowanej ciecierzycy, pasty sezamowej – tahini, oliwy, soku z cytryny i czosnku. Stał się bardzo popularny w Europie, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan, ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych: witaminę C, B6, kwas foliowy, żelazo, mangan, białko, błonnik pokarmowy i kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Hummus Amamamusi to mały, niepozorny lokal serwujący najlepszy hummus w Polsce!
Glonojad, Plac Matejki 2
Knajpka o bardzo wdzięcznej nazwie znajduje się w niewielkiej odległości od Starego Rynku. Swych Gości zaprasza na jarskie dania, które można zjeść w środku, bądź na zewnątrz w ogródku podziwiając widok na Barbakan. Glonojad ściśle przestrzega zasad zdrowego, wegetariańskiego żywienia. Posiłki przygotowywane są codziennie ze świeżych produktów, bez dodatków sztucznie poprawiających smak i zapach potraw. Poniżej jeden ze specjałów Glonojada: tort ziemniaczany.
Chimery, św. Anny 3
W niepowtarzalnym wnętrzu Chimery, pełnym ciepła i pozytywnej energii, przy dźwiękach łagodnej muzyki można znaleźć ukojenie od zgiełku miasta. Chimera zaprasza fanów zdecydowanych smaków na zamarynowaną sałatkę „tulipanową”. W jej skład wchodzą marynowane tulipany z kapusty z burakiem, marynowany różowy imbir, marynowane kiełki fasoli mung, ogórek z marynaty sojowej i niemarynowane tofu.
Pod Norenami, Krupnicza 6
Restauracja Pod Norenami to miejsce, w którym nie toleruje się kulinarnej bylejakości. Kucharze stosują tradycyjne receptury i zasady kuchni azjatyckiej, rygorystycznie trzymają się reguł kuchni wegetariańskiej, a w przypadku niektórych, specjalnie oznaczonych w menu potraw – zasad kuchni wegańskiej. Szczególnie dużą wagę przykłada się do źródeł pochodzenia i jakości stosowanych w kuchni surowców i produktów. Można spróbować tu kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej w naprawdę dobrym wydaniu oraz korzystnej cenie.
Tekst: Karina Kostuch
Submit a Comment