TASTY STORIES, czyli OPOWIEDZIANE SMAKIEM
- intopassion
- On sierpnia 16, 2017
Rusza nowy projekt kulinarny TASTY STORIES zainicjowany przez Hotele SPA Dr Irena Eris. To historie opowiedziane smakiem przez producentów i szefów kuchni, które znajdą swój finał w kompozycjach dań zaserwowanych podczas wyjątkowych przyjęć.
Każda z wypraw zakończy się kolacją przygotowaną w niecodziennych okolicznościach przez wybitnych szefów kuchni. Tasty Stories, to nowy projekt kulinarny zainicjowany przez Hotele SPA Dr Irena Eris. Tasty Stories, to również historie opowiedziane smakiem przez producentów i szefów kuchni, które znajdą swój finał w kompozycjach dań zaserwowanych podczas wyjątkowych spotkań. Na każde złoży się wyprawa do lokalnych producentów oraz wyjątkowa, ekskluzywna kolacja, przygotowana w niecodziennych okolicznościach przez wybitnych szefów kuchni.
Słony oscypek, słodki miód, kwaśny cydr, gorzkie piwo i sandacz umami – feeria smaków, produktów i dań, stanowiących o różnorodności i bogactwie kulinarnym regionów, z których pochodzą. Nie wolno jednak zapomnieć o najważniejszym źródle smaku, czyli ludziach – ich umysłach, sercach i życiowych historiach. To oni uprawiają, hodują, produkują, czy wreszcie – gotują. To oni są bohaterami historii opowiedzianych smakiem „TASTY STORIES”.
Już teraz można je posłuchać na www.DrIrenaErisTastyStories.com
TASTY STORIES Podróż 1
Beskid Sądecki. Kolacja Flora i Fauna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój.
W Beskidzie Sądeckim naszym przewodnikiem będzie Janusz Myjak, Szef Kuchni restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. Razem z nim odwiedzimy najlepszych lokalnych producentów i posłuchamy, jakie ciekawe historie mają do opowiedzenia. Zajrzymy do sadów i do winnicy, będziemy łowić pstrągi, spróbujemy kozich serów i miodu. Uwieńczeniem tych górskich wędrówek będą: „Śniadanie na Trawie” z lokalnymi producentami oraz wrześniowa kolacja „Flora i Fauna”, podczas której połączą swoje siły wybitni polscy szefowie kuchni – zaproszenie od Janusza Myjaka przyjęli Marcin Filipkiewicz (hotel Copernicus, Kraków) i Jacek Grochowina (Nolita, Warszawa) oraz dostawcy regionalnych specjalności.
Pieczona jagnięcina, wędzone pstrągi, suszone śliwki, fermentowane warzywa – tego spróbują goście, którzy wezmą udział w kolacji plenerowej. Szefowie kuchni przyrządzą dania z najlepszych gatunkowo produktów z okolicznych gospodarstw, pól i lasów w różnorodnych i ambitnych technikach kulinarnych związanych z naturą: ogień, woda, ziemia, wiatr. O idealny wine pairing zadba sommelier z wineonlie.pl. Goście zasiądą przy stole w otoczeniu gór i pachnących drzew: jaworów, buków, sosen, modrzewi z widokiem na zieloną górę Jaworzynę. Kolację Flora i Fauna wyróżni dbałość o każdy detal i wyjątkowa elegancja: piękna, naturalna, wkomponowana w otoczenie aranżacja stołu w wykonaniu stylistek magazynu Weranda.
*
TASTY STORIES Podróż 2
Region Warmińsko-Mazurski. Kolacja Sielanka w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.
Z regionem warmińsko-mazurskim zaznajomi nas Łukasz Wojtas szef kuchni Restauracji Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Podczas tej podróży również spotkamy niezwykłych ludzi – m.in. młynarzy, rybaków oraz producentów owczych serów i doskonałej wołowiny z obszaru objętego programem Natura 2000. Śniadanie degustacyjne „Jesienny stół” z producentami oraz ekskluzywna Kolacja „Sielanka” – wydarzenie podsumowujące tę część naszej kulinarnej wędrówki – odbędzie się w październiku. Po raz pierwszy połączą talenty i wiedzę wszyscy szefowie kuchni trzech Hoteli SPA Dr Irena Eris – Łukasz Wojtas (Restauracja Romantyczna na Wzgórzach Dylewskich, Janusz Myjak (Restauracja Szósty Zmysł w Krynicy-Zdroju) i Przemysław Gryz (Sous Chef w Restauracji Art Déco w Polanicy-Zdroju). To oni, wykorzystując bogactwo lokalnych produktów, przyrządzą dania łączące w sobie regionalne receptury z nowoczesnymi, modnymi oraz tradycyjnymi – wracającymi do łask technikami, kulinarnymi.
Na ten wieczór wnętrze tradycyjnej drewnianej Gospody Sielanka zostanie zaaranżowane w nowoczesny sposób z wykorzystaniem potencjału naturalnych „dekoracji i efektów”: drewna, światła, dźwięku i zapachów dochodzących z kuchni, bo wszystkie dania będą przyrządzane na oczach gości. Każde danie, które otrzymają goście wieczoru zostanie ubarwione opowieścią szefa kuchni, który je stworzył – o źródle, produktach i technikach wg jakich zostało przyrządzone. Posłuchamy historii opowiedzianych smakiem „TASTY STORIES”. Tłem tych opowieści będzie piec chlebowy, w którym upieką się pachnące bochny chleba specjalnie na ten magiczny wieczór.
Submit a Comment