Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Wrzesień 21, 2017

Scroll to top

Top

No Comments

TASTY STORIES, czyli OPOWIEDZIANE SMAKIEM

TASTY STORIES, czyli OPOWIEDZIANE SMAKIEM
intopassion

Rusza nowy projekt kulinarny TASTY STORIES zainicjowany przez Hotele SPA Dr Irena Eris. To historie opowiedziane smakiem przez producentów i szefów kuchni, które znajdą swój finał w kompozycjach dań zaserwowanych podczas wyjątkowych przyjęć. 

 

Każda z wypraw zakończy się kolacją przygotowaną w niecodziennych okolicznościach przez wybitnych szefów kuchni. Tasty Stories, to nowy projekt kulinarny zainicjowany przez Hotele SPA Dr Irena Eris. Tasty Stories, to również historie opowiedziane smakiem przez producentów i szefów kuchni, które znajdą swój finał w kompozycjach dań zaserwowanych podczas wyjątkowych spotkań. Na każde złoży się wyprawa do lokalnych producentów oraz wyjątkowa, ekskluzywna kolacja, przygotowana w niecodziennych okolicznościach przez wybitnych szefów kuchni.

Słony oscypek, słodki miód, kwaśny cydr, gorzkie piwo i sandacz umami – feeria smaków, produktów i dań, stanowiących o różnorodności i bogactwie kulinarnym regionów, z których pochodzą. Nie wolno jednak zapomnieć o najważniejszym źródle smaku, czyli ludziach – ich umysłach, sercach i życiowych historiach. To oni uprawiają, hodują, produkują, czy wreszcie – gotują. To oni są bohaterami historii opowiedzianych smakiem „TASTY STORIES”.

Już teraz można je posłuchać na www.DrIrenaErisTastyStories.com

 

20645558_1946605065608298_8803785203127314268_o

 

20748299_1946605585608246_2801228559609857046_o 

TASTY STORIES Podróż 1

Beskid Sądecki. Kolacja Flora i Fauna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój.

W Beskidzie Sądeckim naszym przewodnikiem będzie Janusz Myjak, Szef Kuchni restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. Razem z nim odwiedzimy najlepszych lokalnych producentów i posłuchamy, jakie ciekawe historie mają do opowiedzenia. Zajrzymy do sadów i do winnicy, będziemy łowić pstrągi, spróbujemy kozich serów i miodu. Uwieńczeniem tych górskich wędrówek będą: „Śniadanie na Trawie” z lokalnymi producentami oraz wrześniowa kolacja „Flora i Fauna”, podczas której połączą swoje siły wybitni polscy szefowie kuchni – zaproszenie od Janusza Myjaka przyjęli Marcin Filipkiewicz (hotel Copernicus, Kraków) i Jacek Grochowina (Nolita, Warszawa) oraz dostawcy regionalnych specjalności.

Pieczona jagnięcina, wędzone pstrągi, suszone śliwki, fermentowane warzywa – tego spróbują goście, którzy wezmą udział w kolacji plenerowej. Szefowie kuchni przyrządzą dania z najlepszych gatunkowo produktów z okolicznych gospodarstw, pól i lasów w różnorodnych i ambitnych technikach kulinarnych związanych z naturą: ogień, woda, ziemia, wiatr. O idealny wine pairing zadba sommelier z wineonlie.pl. Goście zasiądą przy stole w otoczeniu gór i pachnących drzew: jaworów, buków, sosen, modrzewi z widokiem na zieloną górę Jaworzynę. Kolację Flora i Fauna wyróżni dbałość o każdy detal i wyjątkowa elegancja: piękna, naturalna, wkomponowana w otoczenie aranżacja stołu w wykonaniu stylistek magazynu Weranda.

*

TASTY STORIES Podróż 2

Region Warmińsko-Mazurski. Kolacja Sielanka w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.

Z regionem warmińsko-mazurskim zaznajomi nas Łukasz Wojtas  szef kuchni Restauracji Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Podczas tej podróży również spotkamy niezwykłych ludzi – m.in. młynarzy, rybaków oraz producentów owczych serów i doskonałej wołowiny z obszaru objętego programem Natura 2000. Śniadanie degustacyjne „Jesienny stół” z producentami oraz ekskluzywna KolacjaSielanka” – wydarzenie podsumowujące tę część naszej kulinarnej wędrówki – odbędzie się w październiku. Po raz pierwszy połączą talenty i wiedzę wszyscy szefowie kuchni trzech Hoteli SPA Dr Irena Eris – Łukasz Wojtas (Restauracja Romantyczna na Wzgórzach Dylewskich, Janusz Myjak (Restauracja Szósty Zmysł w Krynicy-Zdroju) i Przemysław Gryz (Sous Chef w Restauracji Art Déco w Polanicy-Zdroju). To oni, wykorzystując bogactwo lokalnych produktów, przyrządzą dania łączące w sobie regionalne receptury z nowoczesnymi, modnymi oraz tradycyjnymi – wracającymi do łask technikami, kulinarnymi.

Na ten wieczór wnętrze tradycyjnej drewnianej Gospody Sielanka zostanie zaaranżowane w nowoczesny sposób z wykorzystaniem potencjału naturalnych „dekoracji i efektów”: drewna, światła, dźwięku i zapachów dochodzących z kuchni, bo wszystkie dania będą przyrządzane na oczach gości. Każde danie, które otrzymają goście wieczoru zostanie ubarwione opowieścią szefa kuchni, który je stworzył  – o źródle, produktach i technikach wg jakich zostało przyrządzone. Posłuchamy historii opowiedzianych smakiem „TASTY STORIES”. Tłem tych opowieści będzie piec chlebowy, w którym upieką się pachnące bochny chleba specjalnie na ten magiczny wieczór.

 

tasty-stories-fb-cover-FINAL_OK

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment