Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 4, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

Ciasteczka świąteczne

Ciasteczka świąteczne
Paulina Grabara

Święta to smaki i zapachy. Gdy wróciłam z Azji, gdzie ubrane świątecznie choinki kontrastowały z promieniami słońca i upałem, zapragnęłam upiec ciasteczka. Moje pierwsze w życiu świąteczne ciasteczka.

Rezultaty? Pierwsza próba skończyła się katastrofalnie – ciasteczka bałwanki, aniołki i reszta świątecznej ferajny oddychały ciężko brzuszkami w piekarniku, aż finalnie zaraz po wyjęciu rozpadły się i zamieniły w proszek. Ale postanowiłam się nie poddać!

Więcej mąki, pieczone orzechy, migdały i kolejna tura przynajmniej dla mnie wygląda imponująco!

 

Oto przepis:

ok. 300 gram mąki

kostka masła (200gram)

szczypta soli

cukier cynamonowy  (100gram – ja dałam trochę mniej)

migdały, orzechy nerkowca prażone

żółtko

 

Przygotowanie:

Do miseczki wsypać mąkę, dodać pocięte masło (w temperaturze pokojowej). Ugnieść masę i dodać żółtko. Dodać cukier i zagniatać. Następnie ciasto włożyć na około 30minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkować na grubość około 3-4mm. Ja podzieliłam je na 2 kulki i do jednej dodałam rozgniecione orzechy nerkowca. Z rozwałkowanego ciasta powykrawać foremkami ciasteczka: największa frajda! Do części ciasteczek (tych bez orzechów) dodałam na wierzchu migdały. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (200stopni)  i piec do zarumienienia. Moim ciasteczkom zajęło to niecałe 15minut.

 

 

Postanowiłam jednak zapytać kilka osób ze zdecydowanie większym doświadczeniem o ich przepisy na świąteczne ciasteczka!

 

 

Małgorzata Białobrzycka

ciasteczka lawendowe

3/4 szklanki masła o temperaturze pokojowej

1/2 szklanki cukru pudru

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, waniliowego albo pomarańczowego

2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy lub 4 łyżeczki świeżych

1 i 3/4 szklanki mąki

 

Zmiksować masło z cukrem i solą, dodać posiekane kwiaty lawendy i ekstrakt. Następnie dodawać mąkę do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować ciasto pomiędzy papierem do wypieków. Z ciasta wykrawać okrągłe formy. Piec do zezłocenia ok.25 min w temp.180 C.

 

 

Aleksandra Kisiel

popularne ciasteczka amerykańskie

2¼ szklanki mąki

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka soli morskiej

230 g roztopionego masła, przestudzonego

1 szklanka jasnego brązowego cukru

½ szklanki cukru

2 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 tabliczki grubo posiekanej czekolady deserowej

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, sodę i sól. Masło przelej do dużej miski. Dodaj cukry i wymieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Dodaj jajka i wanilię i mieszaj aż masa będzie gładka. Dodaj mączną miksturę i przemieszaj tylko do połączenia składników. Na koniec dodaj czekoladę. Miskę wstaw do lodówki na 10-20 minut, aby ciasto zgęstniało i dało się nakładać łyżką do lodów.

Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Kulką do lodów nakładaj porcje ciasta, zostawiając spory odstęp między ciasteczkami. Spłaszcz je nieco z góry.

Ciastka piecz ok. 10 minut. Są gotowe, gdy brzegi są wypieczone i złociste, a środek dość miękki. Studź na kratce. Ciastka są chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku. Najlepsze kilka godzin po upieczeniu, gdy już wystygną. Podawaj z zimnym mlekiem i świątecznym uśmiechem. I nie martw się o kalorie! W święta przecież się nie liczą.

 

 

Anna Matyjewicz

pierniki

Składniki:

1/4 szklanki miodu

5 łyżek miękkiego masła

1/2 szklanki cukru pudru

1 jajko

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody

3 łyżeczki przyprawy do piernika

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać ulubione kształty. Można polukrować i ozdobić wedle uznania!

 

 

 

Marta Kuba

ciasteczka z migdałami

Składniki:

200 g miodu

1 jajko

200 g cukru pudru

1 łyżeczka sody

przyprawa korzenna ( cała torebka)

12 dkg margaryny

mąka – według uznania – tak aby ciasto uzyskało konsystencję dobrą do formowania ciasteczek

 

Przygotowanie:

Dodajemy wszystkie składniki, ugniatamy ciasto. Gdy konsystencja jest już gotowa ciasto należy rozwałkować i wyciąć ciasteczka. Czas pieczenia to około 15 min.

Na koniec pozostaje tylko dekorowanie – polecamy polewę czekoladową posypaną płatkami migdałów.

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment