No Comments
Ciasto z owocami leśnymi
Dzisiaj przedstawiamy przepis dla wielbicieli owoców leśnych, wilgotnej skórki owocowej i mokrego ciasta. Wszystkie te pyszności zawdzięczamy Ewie z bloga Ciastka z kremem.
Składniki
110 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
2/3 szklanki brązowego cukru
1 jajko
2 łyżeczki soku z cytryny
skórka z połowy cytryny
400 g jogurtu naturalnego
330 g mąki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
200 g mrożonych owoców leśnych (albo innych mrożonych owoców)
Przygotowanie
Jogurt i jajko wcześniej wyjmujemy z lodówki, pikarnik rozgrzewamy do temperatury 160ºC, formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
W misce mieszamy cukier, olej, jajko, sok i skórkę z cytryny, jogurt. Dodajemy przesianą mąkę z sodą i solą. Mieszamy wszystko rózgą kuchenną, nie za długo, tylko do momentu, aż nie będzie widocznej mąki. Dorzucamy jedną trzecią owoców (prosto z zamrażarki), mieszamy delikatnie z ciastem.Wykładamy masę do formy.
Resztę owoców wykładamy na cieście. Formę wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 50-60 minut (aż patyczek nie będzie oblepiony ciastem).
SMACZNEGO!
Submit a Comment