Festiwal Chlebów Świata
Festiwal Chlebów Świata to festiwal którego celem jest promocja chleba – pokazanie jego powszechności i różnorodności. Festiwal odbędzie się 21 – 23 marca w Warszawie. Na pewno będzie smacznie, dlatego z niecierpliwością czekamy na to wydarzenie.
Festiwal będzie składał się z dwóch części:
1. Pierwsza to prezentacja wypieków pieczywa według receptur kultywowanych w różnych częściach świata
2. Drugi to to ekspozycja producentów pieczywa oraz związanych z piekarnictwem produktów
Zaproszeni goście to:
Casa Artusi (Dom Ojca Kuchni Włoskiej) z prezentacją piady, producenci pity, macy oraz opłatka wigilijnego, Muzeum Żywego Piernika w Toruniu, Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu z wypiekiem chleba na zakwasie, przedstawiciele ambasad ze wszystkich kontynentów z pokazem własnej tradycji wypieku chleba.
Dodatkowym atutem będzie prezentacja chleba astronautów wraz osobistym świadectwem Polskiego Kosmonauty Mirosława Hermaszewskiego. Nie zabraknie też pokazu rodzajów ziarna oraz mąki.
Inauguracja FESTIWALU CHLEBÓW ŚWIATA planowana jest w piątek 21 marca a potrwa do niedzieli 23 marca.
Na Festiwalu zaprezentowana będzie ekspozycja chlebów świata, pozwalająca poznać nie tylko dzieje chleba, ale też wszelkie jego odmiany występujące w różnych regionach świata. Taka prezentacja to podkreślenie uniwersalnego charakteru chleba jako pożywienia, który w znanej czy nieznanej nam dotychczas innej formie można znaleźć w każdym zakątku kuli ziemskiej.
Czytaj także:
Submit a Comment