Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 3, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

Francuska tarta czekoladowo-pomarańczowa

Francuska tarta czekoladowo-pomarańczowa
intopassion

Zestaw idealny? Kruche ciasto, czekoladowe brownie i aromatyczna nuta pomarańczy – Ewa z bloga Ciastka z kremem zdradza nam prosty i szybki przepis na pyszną tartę czekoladowo-pomarańczową.

Składniki (na formę do tarty o średnicy 25cm)


Kruche ciasto

180 g mąki

20 g kakao

100 g zimnego masła

50 g cukru pudru

1 jajko

łyżeczka startej skórki z pomarańczy

Nadzienie brownie

100 g masła

1 tabliczka gorzkiej czekolady

1 łyżka kakao

150 g cukru

3 jajka

1/4 szklanki soku z pomarańczy

2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej

50 g mąki

szczypta soli

Pomarańcze w syropie

kilka plastrów pomarańczy

szklanka cukru

szklanka wody

Przygotowanie

 

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.

Ciasto

Przesianą mąkę, kakao, masło, skórkę pomarańczową, cukier puder i jajko wrzucamy do miksera, miksujemy aż do powstania dużych okruchów. Wyrzucamy okruchy na silikonową matę, zagniatamy w kulę i chowamy do lodówki na godzinę.

Po godzinie rozwałkowujemy ciasto, wylepiamy formę do tarty z wyjmowanym dnem, nakłuwamy ją widelcem. Wstawiamy formę do zamrażarki aż ciasto stwardnieje (ok. 20 minut) a potem od razu do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy (najlepiej na kratce).


Nadzienie

Masło i połamaną czekoladę wrzucamy do garnka (najlepiej teflonowego albo takiego z grubym dnem, który nie przypala), mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier, rozmieszane jajka, kakao, sok i skórkę pomarańczową, sól i na koniec mąkę. Mieszamy aż powstanie gęsta masa.

Masę przelewamy na ostudzony kruchy spód (nie wyjmujemy ciasta z formy, może podczas pieczenia z nadzieniem lekko pęknąć i dzięki formie nic nie wypłynie – nadzienie lekko rośnie, ale po ostygnięciu opada i wyrównuje się). Pieczemy w 180ºC przez kolejne 20 minut. Wyjmujemy i pozwalamy, żeby ciasto całkowicie ostygło a nadzienie zgęstniało.

Pomarańcze w syropie

Ze szklanki wody i szklanki cukru zagotowujemy w garnku syrop, wrzucamy do niego cienkie plasterki pomarańczy i gotujemy na małym ogniu, aż pomarańcze staną się przejrzyste (zajmie to ok godziny). Wyjmujemy plasterki z syropu, odsączamy i układamy na powierzchni tarty.

Uwaga!

Ciasto wyjmijcie z formy po ostygnięciu, ale jeszcze przed włożeniem do lodówki (jeśli zamierzacie ją trzymać w lodówce). Masło z kruchego ciasta po jakimś czasie zastyga i przykleja się do dna formy tak, że późniejsze oddzielenie jej od ciasta graniczy z cudem.

Kiedyś włożyłam tartę z kremem w formie do lodówki i kiedy próbowałam oddzielić ja od dna formy następnego dnia, musiałam stoczyć zacięty bój, który skończył się wieloma niecenzuralnymi słowami i zszarpanymi nerwami. Nie polecam.

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment