INTOinternet czyli najciekawsze w sieci no4
- Paulina Grabara
- On lipca 26, 2014
Mistrz Anthony Bourdain opowiada o wojnie i jedzeniu; o ludziach którzy tracą dystans mówiąc o tym co lubią jeść i o strefach zagrożenia, w których nie raz musiał realizować program. Z kolei w albumie 27 nierealnie pięknych miejsc mamy samy pozytywne emocje: świetne miejsca, kadry, doskonałe światło i kolory – Włochy miłośników piękna nie zawodzą. Jest też temat jedzenia – pomidory w greckiej kuchni. Zapraszamy!
Oto najciekawsze artykuły, które znaleźliśmy w sieci w ostatnim tygodniu:
1. Anthony Bourdain o podróżach, jedzeniu i wojnie
Wywiad na blogu blogsofwar z jednym z najbardziej znanych szefów kuchni, autorem książek i prowadzącym programy tv jak no reservations – Anthony Bourdain. Przez ponad dekadę odwiedził więcej miejsc niż wielu z nas się kiedykolwiek uda – nie tylko odkrywając sekrety kulinarne ale obserwując społeczeństwa. Bourdain mówi, że tak intymna czynność jak spożywanie posiłku odzwierciedla historię miejsca, a także jego polityczną i militarną sytuację, zauważa że niektóre miasta po prostu dobrze pachną od momentu wylądowania i że ludzie pytani co lubią gotować wpuszczają nas od razu do swojego świata. Najlepszy fragment to kiedy Bourdain mówi o stronach po których się opowiada (lub nie) i o byciu przeciwnym wszelkim ekstremizmom.
Czytaj: Anthony Bourdain talks travel, food and war
2. Nierealnie piękne miejsca we Włoszech
Wspaniała galeria zdjęć, w której zebrano zachwycające miasteczka we Włoszech. Świetne kadry, ostre kolory, niezwykłe światło. Co zachwyca? Od błękitnej wody, przez zamki na wzgórzach po kolorowe fasady domków w wioskach rybackich. Nasze typy to Burano w Veneto, Terme di Saturnia w Toskanii oraz Riomaggiore w Ligurii – jednym słowem my wybieramy kolor.
Czytaj: 27 places in Italy that don’t look real
3. Rynki, które choć raz warto odwiedzić
Kolejny świetny tekst, który znaleźliśmy w tym tygodniu na swide.com. Wizyta na rynku to przede wszystkim spotkanie z ludźmi, a następnie typowymi dla danej kultury produktami. To szansa aby spróbować i kupić, to co nas zachwyciło – odkryjcie niezwykłe potrawy z grilla podczas magicznej nocy w Marakeszu, zachwyćcie się XIIIwiecznym designem pięknego targu La Boqueria w Barcelonia, aż wreszcie zakupcie aromatyczne przyprawy, spróbujcie egzotyczne dania i kupcie pamiątki na Wielkim Bazarze w Istambule. Fani antyków powinni wybrać się do Paryża – Marché Aux Puces De Clingancourt nie powinien Was zawieść.
Czytaj: Top 10 best markets for shopping in the world
4. Jak dostać ‚upgrade’ w liniach lotniczych
Marzy Ci się lepsze miejsce, zbierasz mile i czekasz na ‚upgrade’? Specjaliści CN Traveller radzą, aby latać wtedy kiedy nie latają biznesmeni – z NY do Londynu upgrade łatwiej będzie dostać na przykład w środę (niż w pon czy wt), bo tzw. business chce wrócić na weekend do domu. Upgrade podczas wakacji także wydaje się bardziej prawdopodobny.
Czytaj: How to beat airlines and get upgrade you want
5. Grecki wakacyjny skarb
Prosto i na temat: pomidory. Grecki skarb, który jest składnikiem tak wielu potraw. A w Grecji często soczyste smakowite pomidory są głównym składnikiem – czasem jedynie z oliwą i solą, czasem z fetą, pietruszką i miętą tworzą klasyczną grecką sałatkę. Innym razem pieczone z krewetkami i fetą stanowią doskonały posiłek w rodzinnej tawernie.
Czytaj: A Greek summer treasure
Zobacz również poprzednie podsumowanie tygodnia INTOinternet czyli najciekawsze w sieci no1 oraz no2 i no3.
Submit a Comment