INTOtaste: Australia – mini Pavlova z czerwonymi porzeczkami
Mamy już kolejny przepis od Ewy z bloga ciastkazkremem.com – przepis pochodzi z bardzo dalekiego zakątka świata – prosto z Australii. Mini Pavlova z czerwonymi porzeczkami to wyrafinowany deser, idealny na letnie popołudnie. Podajemy Wam sprawdzony przepis – zatem do dzieła!
Australia – mini Pavlova z czerwonymi porzeczkami
Składniki (na 4 nieduże bezy):
3 białka
150 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Kubek śmietanki 30% + odrobina cukru pudru
Czerwone porzeczki do dekoracji
Przepis:
Ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier. Kiedy białka będą ubite na kremową, błyszczącą masę, dosypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy sok z cytryny i krótko wszystko razem miksujemy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem, na którym formujemy z masy białkowej cztery blaty bezowe.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, od razu zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy bezy 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w zamkniętym upieczone blaty. Po kolejnych 30 minutach wyjmujemy blachę i studzimy bezy w temperaturze pokojowej.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na gęsta masę, wykładamy ją na zimne bezy i dekorujemy porzeczkami.
Przepis: Ewa, blogerka
Submit a Comment