Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 10, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

INTOtaste: Parmezan

INTOtaste: Parmezan
intopassion

 Mówi się, że parmezan to król włoskich serów. To nieodzowny składnik wielu włoskich potraw. Dodawany do makaronów, sałatek, warzyw. Jest idealnym uzupełnieniem większości potraw. We Włoszech parmezan uważany jest za zdrowy i pełnowartościowy przysmak, bogaty w sole mineralne i witaminy.

Geograficznym sercem tego sera jest region Emilia-Romania, obejmujący obszary na południe od rzeki Pad, wokół włoskich miast: Parma, Reggio Emilia, Modena, Bolonia, Mantua.Parmezan wytwarzany w tych miejscach posiada Denominazione di Origine Protetta – czyli Chronioną Nazwę Pochodzenia. Ser posiadający taki atest wyróżnia niezwykle delikatny smak.

Taki gatunek sera sprowadzany jest przez firmę API Food i dostępny w sklepie internetowym. API Food oferuje parmezan z małej, rodzinnej serowarni z Modeny – Antica Latteria Ducale, która działa od 1947 roku. Firma jest zrzeszona w Konsorcjum Parmigiano-Reggiano.

 

 

W Italii parmezan traktowany jest jako zdrowy przysmak, bogaty w sole mineralne i witaminy, chętnie podawany dzieciom, sportowcom, a także osobom z problemami układu kostnego. Jest świetny zarówno w wydaniu „świeżym” (sezonowany do 18 miesięcy), starym (sezonowany od 18 do 24 miesięcy), czy bardzo starym (sezonowany ponad 24 miesiące).

 

Ser wytwarza się w poszczególnych etapach: 

– po rozłożeniu w specjalnych formach masy serowej, przechodzi się do ich umieszczenia w solance

– po osuszeniu rozpoczyna się etap sezonowania parmezanu, rygorystycznie według tradycyjnych reguł

– przez pierwszych sześć miesięcy 40-kilogramowe formy parmezanu są obracane raz na tydzień

– ser wyprodukowany na koniec jesieni musi być sezonowany do następnego lata, ale im dłużej leżakuje, tym wydobywa bogatsze aromaty.

 

 

Czy parmezan posiada składniki odżywcze? Oczywiście tak!

Walory odżywcze wynikają z procesów powolnej transformacji podstawowych składników, która następuje podczas okresu sezonowania. Parmezan jest łatwo trawiony, a jego walory odżywcze są bez trudu asymilowane przez organizm.

 

 

Z czym łączyć?

Z makaronami, zupami czy daniami mięsnymi. Parmezan świetnie sprawdza się w towarzystwie owoców, sałatek, czy konfitur.

 

 

Wszystkie produkty można kupić na stronie:

www.sklep.kuchnia-wloska.com.pl

 

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment