Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 7, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

INTOtaste: Włoski deser

INTOtaste: Włoski deser
intopassion

Rozpoczynamy słodki cykl po różnych zakątkach świata. Ewa z bloga ciastkazkremem.com zdradza nam sprawdzone przepisy na desery świata. Pierwsza wycieczka prowadzi na południe do słonecznej Italii – dzisiaj zaprezentujemy włoski deser Panna cottę z sosem jagodowym.

Włochy: Panna cotta z sosem jagodowym

 

Składniki:

300 ml śmietanki 30 lub 36%

75 g białego cukru

75 ml mleka

1 laska wanilii

2 łyżeczki żelatyny + odrobina gorącej wody

Na sos:

10 dkg jagód

Dwie łyżeczki cukru pudru

Mały kubek jogurtu naturalnego

 

Panna cotta:

Żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody, po kilku minutach dokładnie mieszamy, odstawiamy. W garnku mieszamy śmietanę, mleko i cukier. Wrzucamy miąższ wydrążony z laski wanilii i pustą laskę. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wyjmujemy laskę wanilii a następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Mieszankę odstawiamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Kiedy zaczyna gęstnieć, przelewamy do 4 niedużych miseczek, szklanek lub kieliszków. Kiedy masa jest zimna, wstawiamy naczynia do lodówki. Po kilku godzinach panna cotta jest gotowa. Żeby wyłożyć ja na talerz, trzeba na chwilę włożyć miseczkę do gorącej wody, a następnie odwrócić nad talerzem. Jeśli deser nie wysuwa się, można delikatnie podważyć brzeg.

Sos:

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się jagodowych skórek. Sosem dekorujemy gotową panna cottę.

Przepis: Ewa, blogerka

www.ciastkazkremem.com

Fanpage

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment