Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 9, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

Kuchnia francuska w Warszawie

Kuchnia francuska w Warszawie
WARSAW state of mind

Elegancka, wytrawna i smaczna. Kulinarna sztuka Francji przyjęła się również w Warszawie. Lokale prześcigają się w serwowaniu francuskich dań. My wybraliśmy nasze ulubione.

Stephanie

Inspiracją do powstania tego miejsca była Stephanie Tatin – pomysłodawczyni tarty z jabłkami, dlatego kultowym daniem tej restauracji są tarty i różne wariacje na jej temat. Specjalnością restauracji są: ratatouille (ratatuje), quiche warzywne i mięsne, zapiekany łosoś z warzywami w cieście francuskim, tourtiere (trzy rodzaje mies przekładane trzema warstwami ciasta francuskiego); do tego wina z rodzinnych winnic południa Francji a także wyśmienite francuskie śniadania!

Złota 6 

Le Bistro Rozbrat

To miejsce z całym wachlarzem pysznego francuskiego jedzenia. Zaczynając od bardzo przystępnego cenowo lunchu, po dania główne oraz najlepsze francuskie desery. W menu znajdziemy aż cztery lunche do wyboru oraz ostrygi, ślimaki i oczywiście foie Gras.  Dla miłośników słodyczy krem brulee, a także wyjątkowy mus czekoladowy z pomarańcza.

Rozbrat 44a

La maison

Miejsce, gdzie doświadczamy wielu smaków z europejskich stołów, z naciskiem na dania francuskie i śródziemnomorskie. Jej wielkim plusem jest połączenie tradycyjnej cukierni z restauracją. Każdego dnia oprócz  stałych pozycji  w menu, możemy spróbować ciast oraz wypieków z cukierni. Któż nie skusi się na francuskie crepes z karmelizowanymi w brązowym cukrze i likierze Grand Marnier pomarańczami lub na francuskie tosty na słodko z figą, ananasem i gałką lodów?

Chłodna 15

Charolotte

Jedno z najbardziej popularnych miejsc w Warszawie. Idealna lokalizacja oraz bogate menu przyciągają klientów. Karta oparta jest na wypiekanym na miejscu chlebie. Dania komponowane są ze świeżych składników, dlatego zmieniają się w ciągu roku. Charlotte przywita nas od rana śniadaniem, a zakończy nasz dzień musem z wątróbek i kieliszkiem wina. W ciągu dnia do wyboru mamy kanapki na ciepło oraz na zimno. Szybka i smaczna przekąska to specjalność restauracji. Znajdziemy w nich dużo francuskich przysmaków takich jak: ser Pave 3 Provinces czy Rillettes de Tours.

 Plac Zbawiciela

Monsieur Leon

Niewielka knajpka w okolicy Łazienek. Prowadzona jest przez Francuza, co owocuje autentycznym francuskim smakiem. W menu znajdziemy deski serów i mięs, a także sałatki i kanapki. Niech jednak to nikogo nie zmyli- nie wyjdziemy stamtąd głodni. Relaksu dopełni nam lampka francuskiego wina. Spacer w Łazienkach i lunch w Monsieur Leon to brzmi jak idealna niedziela.

ul. Sulkiewicza 5

Baltazar

Baltazar to miejsce gdzie znajdziemy prawdziwe francuskie przysmaki. Ślimaki, żabie udka, ozór cielęcy czy foie Gras to tylko kilka z niewielu potraw, jakie możemy tam dostać. Znajdzie się też coś dla głodomorów, jak kilogramowy stek z sezonowanej na sucho wołowiny oraz pęczakowe risotto dla wegetarian.  Wieczór idealnie zakończy Parfait z niebieskim serem składający się z chrustu migdałowego i sosu jeżynowego.

Krucza 24/26

 

Bistro la Cocotte

Fani kuchni francuskiej, ryb i owoców morza nie mogą przeoczyć Bistro la Cocotte. Znajdziemy tu mule, labraks, stek z tuńczyka oraz pałacz. Specjalność restauracji to miska rybka po marsylsku. Na wybitne okazje takie jak walentynki w menu widniała przepiórka w płatkach róży. Kusi sprawdzić co jeszcze wykwintnego możemy tam spróbować.

Mokotowska 12

 

Flambeeria

Zachwyca nas domową atmosferą. Słychać śmiech dzieci, dla których przygotowane są atrakcje, takie jak kolorowanie. Kuchnia specjalizuje się w TARTE FLAMBÉE z przeróżnymi dodatkami- począwszy od boczku, czerwonej cebulki przez chorizo, krewetki i rukolę po ser kozi i kwiaty lawendy. Ponadto Flambeeria oferuje nam zestaw lunchowy w którym oprócz Tarte Flambee będziemy mieli szanse skosztować zupy krem tylko za 19zł!

Hoża 61

foto: Jarosław Roger Berdak

L’arc

Zaprasza nas swoją kartą pełną owoców morza. Homary i ostrygi przyrządzane na klarowanym maśle, podawane z konfitowaną cytryną i risotto truflowym pobudzą nasze kubki smakowe. Restauracja podaje aż 5 gatunków ostryg- to najwięcej w całej stolicy. Możemy skosztować tych podanych klasycznie, zapiekanych i wędzonych. Polecamy zdecydowanie wszystkim fanom owoców morza.

Puławska 16

 

Artbistro Stalowa25

Otwarta jest szczególnie na rodzinny z dziećmi. To dla nich serwuje specjalne potrawy oraz zapewnia im rozrywkę w postaci kącika zabaw, a w lecie placu zabaw. Nie zapomina jednak o dorosłych. Podaje m.in. wątróbkę z indyka z truskawkami i grillowaną chałką czy  królika w sosie winno śmietanowym z puree musztardowym i kandyzowaną gruszką. French burgery z serem blue,  brie oraz truskawką, podawane z frytami i sałatką skuszą nie jednego fana burgerów.

Stalowa 52

 

 

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment