Kuchnia Izraela w Polsce
Tradycyjna kuchnia Izraela to mieszanka wielu smaków. Znajdziemy w niej domieszkę kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej i tureckiej. W Polsce kuchnia Izraela zagościła na dobre.
Kuchnia izraelska jest bardzo zdrowa, lekka i bogata w cenne składniki. Dominuje w niej oliwa, ciecierzyca, białe sery. To też raj dla wegetarian. W Warszawie kuchnię izraelską możemy skosztować udając się na ulicę Poznańską. Tam mieści się niewielki, przytulny lokal – Tel Aviv. Z głośników sączy się bliskowschodnia muzyka, a w menu gości typowa izraelska kuchnia i koszerne wino. W restauracji spróbować można również dań wegańskich, a także bezglutenowych!
W karcie od razu uwagę przyciągają typowe tradycyjne potrawy:
Na śniadanie możemy spróbować potraw na słono lub na słodko:
Na słodko – konfitura, masło morelowe, pasta czekoladowa, pieczywo, świeży sok
Na słono – tempeh camembert 3 smaki, tofu w ziołach, pieczywo i do tego oczywiście świeży sok
Przystawki i dania główne to przede wszystkim słynny:
HUMMUS – czyli pasta z ciecierzycy, z dodatkiem oliwy, cytryny i czosnku
BABAGANUSZ – czyli purée z pieczonego bakłażana
TAHINI – pasta produkowanej z użyciem nasion sezamu, natki pietruszki, czosnku, nasączonej oliwą i sokiem z cytryny
FALAFELE – smażone w głębokim tłuszczu kulki ciecierzycy, zawinięte z liśćmi sałaty w chlebie pita
Wśród wielu potraw znajdziemy też takie dodatki jak oliwki, miski marynowanych warzyw i świetne izraelskie sałatki
Zdjęcia: Sylwia Kotlarz
Do picia? Przede wszystkim herbaty i napary ziołowe:
Napary z pokrzywy – które w swoim składzie zawierają pokrzywę, porzeczkę, dziką różę, rumian, bławatek
albo
Herbaty marokańskie – ze świeżą miętą, albo pomarańczą i goździkami, bądź cytryną i imbirem
Polecamy i zapraszamy na Poznańską 11!
Submit a Comment