Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 7, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

Kuchnia Izraela w Polsce

Kuchnia Izraela w Polsce
intopassion

Tradycyjna kuchnia Izraela to mieszanka wielu smaków. Znajdziemy w niej domieszkę kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej i tureckiej. W Polsce kuchnia Izraela zagościła na dobre.

Kuchnia izraelska jest bardzo zdrowa, lekka i bogata w cenne składniki. Dominuje w niej oliwa, ciecierzyca, białe sery. To też raj dla wegetarian. W Warszawie kuchnię izraelską możemy skosztować udając się na ulicę Poznańską. Tam mieści się niewielki, przytulny lokal – Tel Aviv.  Z głośników sączy się bliskowschodnia muzyka, a w menu gości typowa izraelska kuchnia i koszerne wino. W restauracji spróbować można również dań wegańskich, a także bezglutenowych!

W karcie od razu uwagę przyciągają typowe tradycyjne potrawy:

Na śniadanie możemy spróbować potraw na słono lub na słodko:

Na słodko – konfitura, masło morelowe, pasta czekoladowa, pieczywo, świeży sok

Na słono – tempeh camembert 3 smaki, tofu w ziołach, pieczywo i do tego oczywiście świeży sok

 

Przystawki i dania główne to przede wszystkim słynny:

HUMMUS – czyli pasta z ciecierzycy, z dodatkiem oliwy, cytryny i czosnku

BABAGANUSZ – czyli  purée z pieczonego bakłażana

TAHINI – pasta produkowanej z użyciem nasion sezamu, natki pietruszki, czosnku, nasączonej oliwą i sokiem z cytryny

FALAFELE – smażone w głębokim tłuszczu kulki ciecierzycy, zawinięte z liśćmi sałaty w chlebie pita

Wśród wielu potraw znajdziemy też takie dodatki jak oliwki, miski marynowanych warzyw i świetne izraelskie sałatki

 

Zdjęcia: Sylwia Kotlarz

 

Do picia? Przede wszystkim herbaty i napary ziołowe:

Napary z pokrzywy – które w swoim składzie zawierają pokrzywę, porzeczkę, dziką różę, rumian, bławatek

albo

Herbaty marokańskie – ze świeżą miętą, albo pomarańczą i goździkami, bądź cytryną i imbirem

 

Polecamy i zapraszamy na Poznańską 11!

 

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment