Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 13, 2017

Scroll to top

Top

No Comments

O tym, jak pasja do podróży przerodziła się w pasję do hotelarstwa – wywiad z Karolem Weberem

O tym, jak pasja do podróży przerodziła się w pasję do hotelarstwa – wywiad z Karolem Weberem
intopassion

Karol Weber – hotelarz z powołania i wykształcenia. Z branżą hotelową związany od ponad 15 lat. Zdobywał wiedzę i doświadczenie w działach operacyjnych w dywizji Pokoi na różnych stanowiskach  w międzynarodowych sieciach, m.in. w Four Seasons i InterContinental.

 

Doradza inwestorom przy tworzeniu koncepcji hoteli, zwłaszcza butikowych, pomaga w ich otwarciach, kontroluje jakość obsługi i szkoli personel. Jest autorem bloga enjoyyourstay.pl, gdzie opisuje trendy w hotelarstwie i podróżach oraz recenzuje hotele.

 

DSC_0114

 

JESTEM

Hotelarzem, który świadomie wybrał tę ścieżkę zawodową. Już jako nastolatek, ucząc się w technikum hotelarskim w Mrągowie, zaszczepiłem w sobie tę pasję. Mrągowo jest miejscowością typowo turystyczną, w związku z tym miałem wiele możliwości pracy w hotelach i pensjonatach. Później zdobywałem doświadczenie zawodowe studiując w Warszawie turystykę i hotelarstwo. I tak już minęło 15 lat odkąd jestem w zawodzie.

 

PASJA TO

Całkowite zaangażowanie, robienie czegoś z pełnym przekonaniem, o czym stale się myśli, ale także stałe rozwijanie się. Ja ciągle myślę o mojej pasji. Szukam pomysłów na ciekawe publikacje na mojego bloga. Śledzę trendy w hotelarstwie, które mógłbym wdrażać w polskich hotelach.

W ubiegłym roku ciekawym projektem był butikowy hotel SixtySix w Warszawie przy Nowym Świecie. Obecnie pomagam przy otwarciu designerskiego hotelu marki Indigo. Myślę, że to moja kreatywna praca nad blogiem, artykuły, relacje z podróży i pobytów w wyjątkowych hotelach, a także udziału w różnych konferencjach powodują zainteresowanie u inwestorów, którzy proponują mi współpracę.

Moja praca związana z otwieraniem hoteli obejmuje współpracę z  projektantem, rekrutację personelu, opracowanie samej koncepcji produktu i usług oraz marketing, w tym oczywiście media społecznościowe. Staram się wdrażać oryginalne rozwiązania, które podpatruję na świecie. Pracując przy projekcie SixtySix, dwukrotnie poleciałem do Paryża specjalnie po to, żeby odwiedzić hotele, które już wcześniej bardzo mnie zainteresowały i gdzie szukałem inspiracji.

 

INSPIRUJĘ SIĘ

Inspiruję się przede wszystkim innymi hotelami.

Dla mnie współczesny hotel musi mieć charakter, nie może być “jakiś”. Kiedyś pokoje miały być jednakowe, a kolory stonowane. Współczesne trendy są zupełnie inne. Hotel musi mieć w sobie to “coś”, aby zainteresować odbiorców i wyróżnić się spośród konkurencji.

Charakter hotelu powinien wyrażać się przede wszystkim poprzez design. Mnie osobiście interesują hotele, w których pokoje różnią się między sobą indywidualnym stylem. Dlaczego? Ponieważ o każdym z tych pokoi można opowiedzieć inną historię. Świetne narzędzie marketingowe.

Jako typowy reprezentant pokolenia Millenials, jestem fanem nowoczesnych technologii wykorzystywanych do uatrakcyjnienia produktu hotelowego i wzbogacenia doświadczeń gości. Obserwuję przyrost liczby hoteli, które z nowinek technologicznych utworzyły element charakterystyczny dla swojej marki. W Polsce taką marką są hotele Puro, które poza wyjątkowym designem, oferują także tablety służące do sterowania wieloma urządzeniami w pokoju, np. telewizorem, klimatyzacją, oświetleniem, można także zamówić room service. Inny hotel ciekawy z punktu widzenia wykorzystania nowoczesnych technologii, to Hann-na w Hiroszimie, który jako pierwszy na świecie wprowadził roboty do obsługi gości.

Nowym trendem, choć niezbyt szeroko stosowanym jeszcze przez hotele, są rozwiązania proekologiczne. Świadomość inwestorów w tej kwestii na szczęście poszerza się, dzięki czemu powstają obiekty w oparciu o zasady zrównoważonego budownictwa i technologie, które zapewniają m.in. oszczędność wody i energii. Niektóre hotele wykorzystują nawet meble wykonane z surowców pochodzących z recyklingu. Dobrym przykładem jest nowojorski 1 Hotel Central Park, który np. mierzy czas brania prysznica, a wieszaki są wykonane z recyklingowanego kartonu.

Lokalizacja, choć jest ważnym kryterium, nie jest dla mnie najważniejsza. Hotel musi mieć przede wszystkim wyjątkowy charakter. Kiedy taki się znajdzie, robię wszystko żeby do niego pojechać i spędzić w nim choćby jedną noc.

 

INSPIRACJA PODRÓŻAMI

Pasja do hotelarstwa narodziła się z równie silnej pasji jaką są dla mnie podróże. O podróżach, zwłaszcza tych dalekich, marzyłem już od dziecka, kiedy to z ogromnym zainteresowaniem wyczekiwałem i oglądałem program Pieprz i wanilia z Tonym Halikiem i Elżbietą Dzikowską. Program obudził we mnie chęć podróżowania i zwiedzania świata. Podróże dla mnie, to nie tyle kontakt z inną kulturą, ale poczucie wolności i spełnienia. Daje mi to też najzwyczajniej szczęście. Cieszę się, że mogę łączyć pasję do podróży z pasją do hotelarstwa. One dają mi niesamowitą szansę rozwoju, jako człowiek i jako profesjonalista.

W odbytych dotąd podróżach bardzo zainspirowało mnie hotelarstwo azjatyckie i jego niesamowicie wysoki poziom, ze świetną obsługą i znakomitym jedzeniem. Oprócz niesamowitej życzliwości pracowników, azjatyckie hotele są prekursorem wprowadzania nowinek technologicznych. Wyjeżdżając do Hongkongu, wybrałem hotel ICON tylko dlatego, że jako pierwszy na świecie wprowadził do obsługi gości bezpłatne smartfony. Każdy pokój jest wyposażony w telefon, który gość może zabrać ze sobą na miasto. Taki smartfon pełni wiele funkcji – przede wszystkim gość może wykonywać nielimitowaną ilość połączeń lokalnych i międzynarodowych oraz korzystać z internetu. Ma także wgraną aplikację z mapą miasta i atrakcjami turystycznymi.

 

MOJE MIEJSCE NA ZIEMI

Jestem zwierzęciem miejskim. Lubię gwar i energię metropolii. Chyba dlatego tak bardzo kocham Nowy Jork, do którego często wracam i ciągle odkrywam tam coś nowego. Jest to miejsce, w którym czerpię zwyczajną przyjemność ze spacerowania po Parku Centralnym, czy zatłoczoną 5. Aleją, jedzeniem żeberek w sosie bbq w Hell’s Kitchen, albo piciem kawy ze Starbucksa z widokiem na Manhattan w Main Street Park przy moście Brooklińskim. Cieszy mnie, że w Polsce powstaje sporo klimatycznych restauracji i kawiarni, czy to na ulicy Żurawiej, gdzie teraz jesteśmy, przy Placu Zbawiciela i w Hali Koszyki, czy przy Bulwarach Wiślanych. To wszystko kojarzy mi się z moimi ulubionymi miejscami na świecie. Teraz to nie jest już tylko centrum miasta, ale także Powiśle czy Praga, która dzięki inwestycjom zmienia swój wizerunek.

 

ULUBIONE POSTACIE

Izador Sharp – twórca marki Four Seasons, czyli top of the top marek hotelowych, który z resztą ma polskie korzenie. Swoją karierę zaczął od otwarcia w Toronto motelu – czyli zwykłego przydrożnego hotelu, który nazwał… Four Seasons. To niezwykle inspirujące, że już kilka lat później otworzył pierwszy w Europie nie motel tylko luksusowy hotel tej marki – znany Four Seasons Park Lane w Londynie. Miałem okazję poznać go osobiście. Twierdzi on, że to nie architektura i wystrój wnętrz decyduje o jakości hotelu, ale obsługa – ludzie, tworzą atmosferę miejsca.

 

PYTANIE OD REDAKCJI: ULUBIONY HOTEL

Nigdy nie pokusiłbym się, żeby wskazać ten jeden jedyny, ponieważ hotele które odwiedziłem są tak bardzo różnorodne i każdy na swój sposób jest inspirujący i interesujący. Dopiero gdybym mógł połączyć kilka hoteli w jeden, wtedy mógłbym powiedzieć, że ten jest numerem jeden <śmiech>. Odwiedziłem tak dużą liczbę hoteli w ostatnich latach, że trudno byłoby stworzyć nawet top 10. Jednak jednym z ciekawszych na pewno był, naturalnie nowojorski, hotel Plaza przez swoją niezwykle bogatą historię. I oczywiście Waldorf Astoria – ikona hotelarstwa, który został zamknięty niedawno na zasłużony remont. W nim odbyły się uroczyste bale na cześć brytyjskiej królowej Elżbiety II oraz Księcia Monako Rainiera III i Księżnej Grace. Tam swoją noc poślubną spędzili John F. Kennedy i Jackie Kennedy.

 

Wysłuchała: Aleksandra Malinka

 

Hotel Plaza, Nowy Jork

 

Ho Chi Minh (Sajgon), Wietnam

 

Chiang Mai, Tajlandia

Submit a Comment