Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Listopad 24, 2024

Scroll to top

Top

No Comments

Oliwy Mariny Colonny

Oliwy Mariny Colonny
intopassion

Marina Colonna to córka księcia Francesco Colonna, w pobliżu miasteczka San Martino in Penisilis kultywuje rodzinna tradycję sięgającą początków XIX wieku i zajmuje się produkcją niesamowitych oliw naturalnych i smakowych. Oliwy są unikalne i nie zawierają sztucznych aromatów i dodatków.

Marinna Colonna przejęła posiadłość w 1996 roku i postanowiła kontynuować 200-letnią tradycję w uprawie oliwy.  Według legendy dynastia Colonna wywodzi się z linii hrabiów Tuskulum, której korzenie sięgają Gens Julia – rodu Juliusza Cezara.

Jej zakład produkcyjny znajduje się w jednym z najmniejszych regionów Włoch – Molise. Tam produkowane są oliwy tylko z naturalnych składników. Wśród smaków znajdziemy: od imbirowej, kardamonowej po różaną, cytrynową, mandarynkową, bergamotkową i pomarańczową.

Skąd tak intensywny smak oliw? Owoce (jak np. pomarańcza, mandarynka, bergamotka czy mirta), ziarna (kardamon) bądź też same skórki (jak w przypadku oliwy cytrynowej) są tłoczone równocześnie razem z oliwkami. Taka forma produkcji oliwy wzbogaca jej smak.

 

Uprawa Mariny Colonny obejmuje 25 tys. drzewek kilkunastu różnych odmian oliwek. Na sposób uprawy oliwy według receptury Marianny składa się wiele czynników.

 

Jak wygląda cały proces tworzenia?

1. Podczas zbiorów kilkuosobowe grupy za pomocą grzebieni pneumatycznych  strącają oliwki na maty ułożone wokół drzew. Właścicielka nie toleruje innych metod zbiorów, jak tylko ręczne.

2. Każda odmiana owoców jest zbierana i przetwarzana osobno. Zebrane owoce trafiają do wielkich koszów i są przechowywane pod zadaszeniem.

3. Następnie są ważone i katalogowane.

4. Oliwki są przesypywane do lejka, a stamtąd, za pomocą przenośnika taśmowego, do urządzenia eliminującego liście, cząstki gałęzi i inne elementy, które mogłyby zakłócić proces wytwarzania oliwy. Następnie oliwki trafiają do maszyny czyszczącej, a stamtąd – za pomocą drgającej zasłony perforowanej – są przemieszczane do mielącego urządzenia ze stali nierdzewnej. Tarcze rozdrabniacza zmieniają oliwki w pastę. Na tym etapie dodawana jest zimna woda, aby rygorystycznie utrzymywać niską temperaturę.

5. Następnym etapem jest wirówka, która oddziela płyn od wytłoczyn – produktu ubocznego, który po przetworzeniu może posłużyć jako paliwo lub pasza dla zwierząt.

6. Ostatnim etapem jest odwirowanie oliwy i wody. Każdy rodzaj oliwy uzyskany w ten sposób jest przechowywany w osobnych kadziach ze stali nierdzewnej.

Na samym końcu oliwa zostaje zabutelkowana i zapieczętowana, nad każdą butelką pracuje też sztab fachowców dbających o estetyczny wygląd oliwy.

 

 

Zapraszamy również na strony:

www.oliwnygaj.eu

http://www.marinacolonna.it/

 

Submit a Comment