Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 11, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

Piękna Hoża

Piękna Hoża
WARSAW state of mind

W porównaniu do innych popularnych ulic Śródmieścia, Hoża zawsze sprawia wrażenie odrobinę niedocenianej. Tymczasem ma ona bardzo wiele do zaoferowania: na spacer, lunch czy zakupy.

 

Ulica o wdzięcznej nazwie istnieje już od XVIII wieku, pierwsze posesje wytyczone zostały w 1766 roku. Jej nazwa pochodzi od zakładanych ówcześnie ładnych, czyli hożych ogrodów. Swego czasu miała dość industrialny charakter – w 1861 roku Leopold Kronenberg uruchomił przy Hożej Fabrykę Wyrobów Tabacznych, z kolei już w XX wieku pod numerem 55 działała Fabryka Wyrobów z Brązu i Srebra Braci Łopieńskich. Fragment zabytkowego muru dawnej manufaktury stanowi teraz element elewacji współczesnych budynków.

Stałym elementem zabudowy Hożej były piękne kamienice, niegdyś istniał przy niej nawet elegancki pałacyk. Na przełomie XIX i XX wieku Hoża była iście wielkomiejską ulicą – działały przy niej aż dwa kina oraz liczne sklepy i cukiernie.

Warto wiedzieć, że w nieistniejącej już kamienicy pod adresem Hoża 11 na świat przyszedł Stanisław Ignacy Witkiewicz.

Chociaż większość zabudowy została zniszczona podczas wojny, a krótko po niej rozebrano dziesiątki zrujnowanych kamienic, Hoża wciąż posiada specyficzny klimat szykownej, przedwojennej Warszawy. Spacerując wzdłuż budynków warto zatrzymać się gdzieniegdzie i wstąpić do kilku interesujących miejsc. Gwarantuję, że gdy raz dacie im się skusić, szybko wrócicie w rejony klimatycznej ulicy Hożej.

A oto i lista miejsc, w których warto się na chwilę zatrzymać:

 

Four Seasons, Hoża 25
Four Seasons to raj dla miłośników orientalnych smaków. Restauracja specjalizuje się w daniach kuchni wietnamskiej. W menu znajdziemy między innymi zupę pho czy summer rollsy. W karcie dań obecne są także tajskie przysmaki. Lokal szczególne polecamy rodzinom z małymi dziećmi – na najmłodszych czeka tu kącik zabaw.

 

 
 

Krowarzywa (Hoża 29/31)

Niewątpliwie najlepsze wegańskie burgery, które wywołały niemałą rewolucję na mapie warszawskich burgerownii. Jest to doskonała propozycja nie tylko dla wegan czy wegetarian. Burgery przygotowywane są z najlepszej jakości produktów organicznych, do wyboru mamy kilka stałych pozycji oraz sezonowego burgera tygodnia. Do tego pyszny smoothie i zdrowy lunch jak znalazł!

 

 
 

Piccola Italia & Mediterraneo (Hoża 29/31)

Delikatesy włoskie to doskonałe miejsce dla wszystkich tęskniących za słoneczną Italią czy też po prostu szukających świetnych włoskich produktów do własnych kuchennych eksperymentów. W Warszawie działa już aż osiem sklepów Piccola Italia & Mediterraneo, a jeden z nich znajduje się właśnie na Hożej. Warto zwrócić uwagę szczególnie na szeroki wybór świeżych serów i przepysznych wędlin.

 

 
 

Old Silos Sneakers (Hoża 35)

Old Silos Sneakers to wyjątkowe miejsce dla wielbicieli oryginalnych sportowych butów. Znajdziemy w nim obuwie w stylu retro nawiązujące do funkcjonalnych, a jednocześnie świetnie wyglądających modeli z drugiej połowy XX wieku. Naprawdę jest w czym wybierać.

 

 
 
Bistro Pigalle, Hoża 41
We wnętrzu przedwojennej kamienicy, u zbiegu ulic Hożej i Poznańskiej, szef kuchni kultywuje tradycje paryskiej gastronomii. Będąc w Bistro Pigalle warto zamówić danie popisowe – grillowanego homara. Atrakcję stanowi możliwość podglądania kulinarnych wyczynów – otwartą kuchnię umiejscowiono w centralnym punkcie lokalu.
 

 
 
Cophi, Hoża 58/60
Cophi to mała, rodzinna kawiarnia. Jak mówią właściciele: „Nasza kawa to nie tylko kawa. To kawa z dużą ilością serca.“ Podawane tu napoje wyróżnia szczególna jakość – ziarna pochodzą z niewielkich zaprzyjaźnionych plantacji, a flagowe mieszanki wypalane są lokalnie. Ciekawą propozycję stanowi możliwość zamówienia produktu ze specjalną, spersonalizowaną etykietą.

 


 
 
Youmiko Vegan Sushi, Hoża 62
Mimo że lokale serwujące sushi możemy spotkać w Warszawie na każdym kroku, warto zainteresować się otwartym niedawno Youmiko. Jak mówi pomysłodawca konceptu „przyszłości sushi należy szukać w warzywach“. Restauracja korzysta z usług lokalnych dostawców. Wyróżnia ją także sezonowo zmieniające się menu. Przechodząc obok lokalu nie można przegapić oryginalnego neonu – dzieła Maurycego Gomulickiego.

 


 
 

W Gruncie Rzeczy (Hoża 62)

Kolejna wegańska przystań na Hożej. Motto lokalu to zielono, lokalnie, świadomie. Myślę, że fakt kierowania się przez właścicieli tymi właśnie wartościami jest widoczny zarówno w wystroju, jak i w menu. Do wyboru mamy przekąski, dania główne i desery. Warto skusić się na danie dnia, które w połączeniu z zupą będzie stanowić bardzo treściwy lunch. Polecam także tutejszy hummus.

 

 

Opracowanie:
Aleksandra Wójcik
Anna Har

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment