Amerykańskie karmelowe ciasto z solonym karmelem i popcornem
Solony karmel, popcorn i orzeszki ziemne to idealne połączenie słodko-słonych smaków. Karmelowe ciasto z solonym karmelem i popcornem jest idealne – delikatne i wilgotne. Ewa z bloga Ciastka z kremem zdradza nam sekrety tego słodkiego przepisu!
Składniki (na okrągłą formę o średnicy 24 cm)
Ciasto
300 g mąki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki maślanki + 3/4 szklanki wody
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
130 g masy kajmakowej z puszki + kilka łyżek ciepłej wody
3 jajka w temperaturze pokojowej
170 g miękkiego masła (musi być naprawdę miękkie)
200 g cukru
Solony karmel
70 g cukru
25 g wody (mały kieliszek)
70 g śmietanki kremówki 30%
30 g masła
pół łyżeczki soli
Popcorn*
50 g surowego popcornu
2 łyżki oleju
szczypta soli
+ solone orzeszki ziemne
Przygotowanie
Ciasto
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, przygotowujemy formę – dno i boki smarujemy masłem, następnie wykładamy papierem. Ja dno wykładam oddzielnie, potem biorę jeszcze dwa wąskie paski papieru i przyklejam je do boków – w ten sposób boki wychodzą równe i nie odciskają się na nich zagięcia papieru.
Mąkę, sól i sodę przesiewamy do jednego naczynia i odstawiamy, maślankę z wodą i wanilią mieszamy w oddzielnym naczyniu. Masę kajmakową rozrzedzamy kilkoma łyżkami wody. Jajka roztrzepujemy w osobnej miseczce.
W misie miksera ubijamy miękkie masło na puszystą masę, powoli dosypujemy cukier, cały czas miksując, następnie dolewamy powoli jajka. Zatrzymujemy mikser, dodajemy masę kajmakową, miksujemy wszystko razem i zmniejszamy obroty.
Na wolniejszych obrotach dodajemy na zmianę małymi partiami mąkę i maślankę. Po dodaniu suchych i mokrych składników nie miksujemy za długo, tylko do połączenia.
Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka. Studzimy najpierw przez pół godziny w formie, następnie na kratce do całkowitego wystudzenia.
Solony karmel
Do małego rondelka albo garnka (najlepiej ze stali nierdzewnej, musi być jasny, żeby można było kontrolować kolor karmelu) wlewamy wodę, na środek wsypujemy cukier. Gotujemy na małym ogniu (ok. 7-10 minut), ale pod żadnym pozorem nie mieszamy, można ewentualnie delikatnie poruszać garnkiem.
Kiedy karmel będzie spieniony i lekko brązowy (nie może być za ciemny, śmietanka musi być pod ręką, bo karmel szybko ciemnieje i może się przypalić), wlewamy śmietankę i bardzo szybko mieszamy (będzie się mocno pienić i może trochę pryskać). Dorzucamy masło i sól, zagotowujemy przez 2 minuty aż lekko zgęstnieje, zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Popcorn
Do garnka (musi być z pokrywką) wlewamy olej, rozgrzewamy na średnim gazie, wsypujemy ziarna kukurydzy, przykrywamy. W międzyczasie potrząsamy garnkiem i czekamy, aż ziarna przestaną strzelać, wtedy wyłączamy gaz.
Ostudzone ciasto polewamy strużkami karmelu, posypujemy orzeszkami i popcornem, wierzch popcornu jeszcze raz polewamy karmelem.
Więcej informacji: Ciastka z kremem
Submit a Comment