Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 10, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

Francuska tarta z malinami

Francuska tarta z malinami
intopassion

Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Ewa z bloga Ciastka z Kremem prezentuje prosty i sprawdzony przepis na idealną tartę z dwóch połączeń smakowych – kawy i malin. 

Składniki

 

Kawowe kruche ciasto

250 g mąki

125 g zimnego masła

70 g cukru pudru

1 jajko

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku, nie w granulkach – np. nescafe sensazione creme)

 

Kawowy krem patissiere

250 ml mleka

3 żółtka

30 g mąki pszennej

80 g cukru pudru

5 łyżeczek kawy

1 laska wanilii


+ domowy dżem malinowy

+ maliny + starta czekolada do dekoracji

 

 

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę, masło, cukier puder, kawę i jajko wrzucamy do miksera, miksujemy aż do powstania dużych okruchów. Wyrzucamy okruchy na silikonową matę, zagniatamy w kulę i chowamy do lodówki na godzinę.

Po godzinie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim formę do tarty (ja zawsze używam takiej z wyjmowanym dnem), nakłuwamy na całej powierzchni widelcem, chowamy formę na 10 minut do zamrażarki. Wstawiamy formę bezpośrednio z zamrażarki do piekarnika nagrzanego do 180ºC, pieczemy ok. 20-25 minut aż ciasto będzie lekko złote.

 

Krem

Żółtka, mąkę, cukier puder i kawę mieszamy w misce, aż powstanie gęsta pasta.

Laskę wanilii kroimy na pół, wydrążamy ziarenka. Mleko z ziarenkami i strąkiem wanilii zagotowujemy. Wyjmujemy strąk wanilii, zagotowane mleko wlewamy małymi porcjami do pasty z żółtek, szybko mieszamy, przelewamy całość do garnka po mleku i cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Kiedy krem zgęstnieje zdejmujmy z ognia, przykrywamy folia spożywczą (tak, żeby folia dotykała całej powierzchni kremu) i odstawiamy do wystudzenia w lodówce.

 

Przestudzone ciasto smarujemy dżemem malinowym, wykładamy zimny krem kawowy, wyrównujemy powierzchnię, układamy maliny, posypujemy startą czekoladą. Tartę najlepiej jest schłodzić w lodówce przez godzinę.

Więcej na: http://www.ciastkazkremem.com

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment