Ciasteczka świąteczne
- Paulina Grabara
- On grudnia 18, 2013
Święta to smaki i zapachy. Gdy wróciłam z Azji, gdzie ubrane świątecznie choinki kontrastowały z promieniami słońca i upałem, zapragnęłam upiec ciasteczka. Moje pierwsze w życiu świąteczne ciasteczka.
Rezultaty? Pierwsza próba skończyła się katastrofalnie – ciasteczka bałwanki, aniołki i reszta świątecznej ferajny oddychały ciężko brzuszkami w piekarniku, aż finalnie zaraz po wyjęciu rozpadły się i zamieniły w proszek. Ale postanowiłam się nie poddać!
Więcej mąki, pieczone orzechy, migdały i kolejna tura przynajmniej dla mnie wygląda imponująco!
Oto przepis:
ok. 300 gram mąki
kostka masła (200gram)
szczypta soli
cukier cynamonowy (100gram – ja dałam trochę mniej)
migdały, orzechy nerkowca prażone
żółtko
Przygotowanie:
Do miseczki wsypać mąkę, dodać pocięte masło (w temperaturze pokojowej). Ugnieść masę i dodać żółtko. Dodać cukier i zagniatać. Następnie ciasto włożyć na około 30minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkować na grubość około 3-4mm. Ja podzieliłam je na 2 kulki i do jednej dodałam rozgniecione orzechy nerkowca. Z rozwałkowanego ciasta powykrawać foremkami ciasteczka: największa frajda! Do części ciasteczek (tych bez orzechów) dodałam na wierzchu migdały. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (200stopni) i piec do zarumienienia. Moim ciasteczkom zajęło to niecałe 15minut.
Postanowiłam jednak zapytać kilka osób ze zdecydowanie większym doświadczeniem o ich przepisy na świąteczne ciasteczka!
Małgorzata Białobrzycka
ciasteczka lawendowe
3/4 szklanki masła o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, waniliowego albo pomarańczowego
2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy lub 4 łyżeczki świeżych
1 i 3/4 szklanki mąki
Zmiksować masło z cukrem i solą, dodać posiekane kwiaty lawendy i ekstrakt. Następnie dodawać mąkę do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować ciasto pomiędzy papierem do wypieków. Z ciasta wykrawać okrągłe formy. Piec do zezłocenia ok.25 min w temp.180 C.
Aleksandra Kisiel
popularne ciasteczka amerykańskie
2¼ szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli morskiej
230 g roztopionego masła, przestudzonego
1 szklanka jasnego brązowego cukru
½ szklanki cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 tabliczki grubo posiekanej czekolady deserowej
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, sodę i sól. Masło przelej do dużej miski. Dodaj cukry i wymieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Dodaj jajka i wanilię i mieszaj aż masa będzie gładka. Dodaj mączną miksturę i przemieszaj tylko do połączenia składników. Na koniec dodaj czekoladę. Miskę wstaw do lodówki na 10-20 minut, aby ciasto zgęstniało i dało się nakładać łyżką do lodów.
Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Kulką do lodów nakładaj porcje ciasta, zostawiając spory odstęp między ciasteczkami. Spłaszcz je nieco z góry.
Ciastka piecz ok. 10 minut. Są gotowe, gdy brzegi są wypieczone i złociste, a środek dość miękki. Studź na kratce. Ciastka są chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku. Najlepsze kilka godzin po upieczeniu, gdy już wystygną. Podawaj z zimnym mlekiem i świątecznym uśmiechem. I nie martw się o kalorie! W święta przecież się nie liczą.
Anna Matyjewicz
pierniki
Składniki:
1/4 szklanki miodu
5 łyżek miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać ulubione kształty. Można polukrować i ozdobić wedle uznania!
Marta Kuba
ciasteczka z migdałami
Składniki:
200 g miodu
1 jajko
200 g cukru pudru
1 łyżeczka sody
przyprawa korzenna ( cała torebka)
12 dkg margaryny
mąka – według uznania – tak aby ciasto uzyskało konsystencję dobrą do formowania ciasteczek
Przygotowanie:
Dodajemy wszystkie składniki, ugniatamy ciasto. Gdy konsystencja jest już gotowa ciasto należy rozwałkować i wyciąć ciasteczka. Czas pieczenia to około 15 min.
Na koniec pozostaje tylko dekorowanie – polecamy polewę czekoladową posypaną płatkami migdałów.
Submit a Comment