Kulinarny Stambuł
Stambuł przyciąga kolorami i przeróżnymi smakami. Pełny targów, stoisk ze świeżymi rybami, warzywami, czy owocami. To też kolebka przydrożnych restauracji, barów, czy kawiarni. Wiecznie tętniąca życiem.
Stambuł to miasto kolorów i smaków. Jadąc do Turcji warto spróbować typowo tureckich aromatycznych potraw. Polecamy kilka miejsc, których nie możecie pominąć na swoim tureckim, kulinarnym szlaku. Pysznej kawy napijecie się w Casita. Przeuroczy lokal z pyszną kawą. Warto zatrzymać się tutaj na typowo tureckie śniadanie, które przede wszystkim składa się z warzyw. Głównym elementem śniadania jest też jajecznica, omlet lub smażone warzywa, często są to też smażone jajka z sucukiem, do tego świeże pomidory, ogórki i herbata. Króluje również chleb, a także nabiał w postaci serów – owczy beyaz peynir (słony ser podobny do greckiej fety) oraz kasar, często podawane z miodem.
Sporo miejsc, gdzie skosztujemy typowego tureckiego jedzenia znajduje się na Sultanahmet – to serce starego Stambułu. Do lokali, które serwują świetne i szybkie dania zaliczyć możemy: Marmaris Bufe. Warto spróbować dań na słono – czyli na przykład popularnych börek – rodzaj pierogów z ciasta z farszem mięsnym, serowym lub warzywnym.
Polecanym miejscem jest także Ortaköy Kahvesi, gdzie serwują pyszne naleśniki! Wystrój lokalu również jest ciekawy – sporo bibelotów, a także obrazy, porcelana którą można kupić.
AdresL Mecidiye Köprü Sok. No: 11 , Mecidiye Cami Yakını
Kolejnym przystankiem może być kawiarnia Gusta. Warto usiąść na dworze i z wygodnej kanapy podziwiać zatłoczone ulice. Wypijemy tu niezwykle aromatyczną, czarną kawę.
Kuchnia turecka nie jest skomplikowana, bazuje zazwyczaj na prostych połączeniach. Na pewno nie można zapomnieć o pysznych deserach! Najbardziej znany to oczywiście Baklava, czyli rodzaj ciastka zrobionego z wielu warstw bardzo cienkiego ciasta, nadziewane głównie orzechami, a następnie oblane gęstym syropem na bazie miodu. Bardzo popularne są też kadayifi, helva, lokum i acibadem kurabiyesi a także ayran – słonawy i dość rzadki jogurt do picia.
Kuchnia turecka przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Dominuje w niej – świeże mięso – zazwyczaj jagnięcina lub baranina, dużo warzyw i owoców, aromatyczne przyprawy: papryka, chilli, świeże zioła takie jak mięta czy pietruszka, a także przyprawy korzenne.
„Kopalnią składników” są przede wszystkim tureckie targi. Znajdziemy na nich przeróżne składniki, przyprawy, warzywa, owoce, czy ryby. Najbardziej popularnym miejscem jest oczywiście Bab i Hayatv – gdzie znajdziemy wszystko – zarówno owoce, warzywa, produkty spożywcze, ale też ubrania, akcesoria, sporo porcelany. To miejsce naprawdę tętni życiem!
W mieście działa także kilka mniejszych bazarów, często specjalizujących się w określonych towarach. BalDk PazarD przy Istiklal Caddesi to targ rybny. Tam znajdziecie świeże produkty. Warto odwiedzić także Ortaköy, gdzie znajduje się wioska rybacka, tam od lokalnych kupców można zaopatrzyć się w przeróżne rybne specjały.
Zobacz także:
Submit a Comment