Najsmaczniejsze restauracje w Sopocie
Długi majowy weekend zbliża się wielkimi krokami! Część z nas z pewnością wykorzysta wolne chwile, by wybrać się nad Bałtyk. O tej porze roku plaże nie są jeszcze wypełnione po brzegi parawanami, a my w spokoju możemy spacerować, zbierać bursztyny i wdychać jod. Jeżeli na miejsce wiosennego odpoczynku wybierzecie Sopot, skorzystajcie z naszego przewodnika po najlepszych restauracjach, tej najbardziej znanej polskiej, nadmorskiej miejscowości.
White Marlin Restaurant & Lounge
Al. Wojska Polskiego 1
White Marlin to lokal, w którym elegancja przenika się z luzem i beztroską atmosferą panującą w kurorcie. Poza świetnym jedzeniem, gości przyciąga tu lokalizacja i klimat – urządzona w stylu skandynawskim, położona przy samej plaży restauracja zachęca do odpoczynku. W przytulnym, jasnym wnętrzu zjemy zarówno poranny posiłek, jak i smaczny lunch. Śniadanie podawane jest w trzech wersjach – brytyjskiej, na słodko i wegetariańskiej. Dla niezdecydowanych doskonałą propozycję stanowi bufet śniadaniowy w cenie 39 zł, w którym każdy znajdzie coś dla siebie! Imponująco wygląda wybór przystawek – coś dla siebie wybiorą miłośnicy owoców morza. Dodatkowo restauracja poszczycić może się szerokim wyborem dań kuchni chińskiej – pierożki po pekińsku czy wieprzowina po seczuańsku zachwycą entuzjastów orientalnych smaków. Ciekawie prezentuje się także oferta bistro – panini, kanapki i brioche czekają na sopockich plażowiczów.
Ristorante Tesoro
Ul. Polna 70
Tesoro to włoska restauracja z prawdziwego zdarzenia. Szef kuchni korzysta wyłącznie z oryginalnych produktów prosto z Italii. Właściciele dbają, by dania przygotowywane były ze świeżych, sezonowych produktów, dlatego też menu zmieniane jest regularnie w każdy piątek. Wszystkie potrawy powstają w zgodzie z ideą slow food. W rodzinnej atmosferze zjemy klasyczne włoskie dania, takie jak makaron czy pizza. Wśród najciekawszych propozycji wyróżnić można makaron Buscatini all’Amatriciana z dodatkiem policzka wieprzowego serwowany z włoskim serem owczym Pescorino czy pizzę Seampi z krewetkami i natką pietruszki. Restauracja pochwalić może się także wyśmienicie przyrządzanymi owocami morza, rybami oraz mięsem.
Bulaj
Al. F. Mamuszki 22
Znajdująca się tuż przy plaży, oddalona od skupiającego rzesze turystów Monciaka, restauracja Bulaj to lokal, w którym przyrządza się dania kuchni polskiej. W krótkim, lecz szlachetnym menu dominują potrawy tradycyjne, serwowane niegdyś na magnackich dworach. Zjemy tu na przykład wołowego tatara czy pierogi z gęsiną. Jak na nadmorską knajpę przystało, szef kuchni specjalizuje się w rybach – dorsz, okoń, sandacz czy jesiotr podawane są w towarzystwie świeżych warzyw i zdrowych dodatków.
Grono di Rucola
Ul. Wybickiego 48
Grono di Rucola to miejsce magiczne – w znajdującym się w trójmiejskim lesie, oddalonym od zgiełku miasta, drewnianym domku z ogródkiem serwuje się kuchnię autorską. Dania powstają ze świeżych, ekologicznych produktów, a doznania smakowe doskonale komponują się z estetycznymi. Potrawy w menu pogrupowane są według kategorii tematycznych związanych z przyrodą. Przykładowo, pod zakładką „ziemia“ znajdziemy tatara z gęsi, pierogi z kaczką i duszoną szynkę z dzika.
Szczęśliwego Nowego Jorku
Ul. Powstańców Warszawy 19
Jeżeli szukacie miejsca na wieczorne piwo, koniecznie zajrzyjcie do pubu Szczęśliwego Nowego Jorku. Specjalnością lokalu są przekąski – wszystkie w wyjątkowo niskich cenach. Zamówimy tu na przykład polską wersję Burgera – z kotletem schabowym w środku. Poza tradycyjnymi przegryzkami do alkoholu, w barze podawane są dobre tarty i smaczne ciasta.
Zatoka Sztuki
Al. F. Mamuszki 14
Misją, na której opiera się działanie Zatoki Sztuki jest uświadamianie społeczeństwu, że sztuka stanowi nieodłączny element życia. Zatoka to jednak nie tylko fundacja zajmująca się promocją artystów, lecz także świetnie radząca sobie restauracja, w której serwuje się dania kuchni autorskiej oparte na sezonowych produktach. Szczególnie polecamy pyszne śniadania – dietetyczną granolę czy specjalny zestaw skomponowany przez Wojtka Mazolewskiego, będący wariacją na temat kaszy jaglanej. Menu główne to z kolei mieszanka kuchni polskiej i śródziemnomorskiej – znajdziemy w nim makarony, mięsa i ryby. Na szczególną uwagę zasługuje tu aromatyczna zupa rybna, na którą chętnie tu wracamy.
Sopocki Kebab
Ul. Bohaterów Monte Cassino 65A
Sopocki Kebab działa już od 1970 roku. Jeśli jesteście fanami arabskiej potrawy, nie możecie wyjechać z Sopotu bez odwiedzenia lokalu, któremu udało się zyskać status kultowego. Nie zdziwcie się jeśli w kolejce spotkacie znane ze świata polityki czy kultury postacie. Jeśli nie macie ochoty na kebaba, spróbujcie kubby lub szałermy, uznawanych za popisowe dania baru.
Bocian Morski
Ul. Pułaskiego 19
Nazwa lokalu nawiązuje do tradycyjnego rybackiego żargonu, w którym to mianem bociana morskiego określa się belonę. To właśnie świeże ryby i niespotykane nigdzie indziej kompozycje z regionalnych produktów sprawiają, że lokal cieszy się niesłabnącym powodzeniem wśród turystów i mieszkańców Sopotu. W menu znajdziemy m.in. tatar z łososia z musztardą figową, krem z kalafiora z guacamole i polędwice z dorsza na czarnym ryżu. Na popularność wpływ ma też szczególna aura restauracji – piękno zabytkowego budynku właścicielom udało się podkreślić dzięki zwróceniu się ku prostocie i minimalizmowi – jedynymi ozdobami we wnętrzach są świece i świeże zioła.
Monte Vino
Ul. Bohaterów Monte Cassino 63/9
Monte Vino to restauracja i winiarnia w jednym. Poza szerokim wyborem trunków, znajdziemy tu wykwintne dania obiadowe. Lokalizacja na Monciaku zobowiązuje – w karcie nie mogło zabraknąć ryb i owoców morza. Naszą uwagę szczególnie zwróciła zupa rybna, która swój delikatnie słodkawy smak zawdzięcza odrobinie miodu.
Tekst: Anna Har
Submit a Comment