INTOtaste: CZEKOLADA
W niewielkim toskańskim laboratorium powstają czekoladowe perełki. W miejscowości Pontedera niedaleko Pizy właścicielka, Cecylia Tessieri rozpoczęła czekoladową przygodę firmy Amedei.
Początek historii miał miejsce kiedy to Cecylia Tessieri, nie chciała zadawalać się zakupem kakao z niewiadomych źródeł. Powstał pomysł, by osobiście odwiedzić dalekie kraje, w których uprawia się ziarna kakao, by móc decydować jak od podstaw będzie wytwarzana czekolada Amedei. Dziś do toskańskiego laboratorium trafiają worki z ziarnami kakao z plantacji na Madagaskarze, Wenezueli, Jamajce, Ekwadorze, karaibskich wysp Trynidad i Grenada oraz Peru. W ten sposób tworzy się różnorodne nuty smakowe czekolad, które zachowują aromat i charakter poszczególnych ziem, skąd pochodzą ziarna.
Dobrym duchem tej czekoladowej firmy są kobiety: babcia Amedei, jej córka oraz wnuczka, Cecylia Tessieri, która swoje życie zadedykowała tworzeniu czekoladowych specjałów. Swoje umiejętności kształciła przez lata we Francji, Belgii i Niemczech, by zdobyć prestiżowy tytuł maître chocolatier.
Czekolady Amedei są wytwarzane w procesie od ziarna do tabliczki; wykorzystuje się najbardziej szlachetne odmiany kakao – Criollo i Trinitario; czekoladowe specjały są pozbawione sztucznych barwników i aromatów, lecytyny sojowej, są również wersje bezglutenowe.
Produkowane są także czekolady z serii CRU – czyli wytwarzane z ziaren z pojedynczych plantacji kakao, np. Jamajka, Wenezuela, Madagaskar. Wśród różnorodnych smaków znajdziemy te z dodatkiem pistacji, migdałów, orzechów laskowych, suszonych owoców, a także wykwintne praliny, kremy, pitne czekolady, draże i kuwertury.
Polski przedstawiciel Amedei, API Food, wraz z sommelierem czekolad organizuje profesjonalne spotkania degustacji czekolad. A pomysły na przepisy z zastosowaniem czekolad Amedei można oglądać na kanale Youtube API Food i Atelier Smaku Joli Słomy i Mirka Trymbulaka.
Wszystkie produkty dostępne w sklepie:
http://www.sklep.kuchnia-wloska.com.pl
Submit a Comment