Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 7, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

Słodkie duszki na Halloween

Słodkie duszki na Halloween
Kamila Belczyk Panków

Specjalnie z okazji Halloween Ewa z bloga Ciastkazkremem.com zdradza nam tajniki na najfajniejszą słodką przekąskę. Śmieszne i niesamowicie smaczne cake popsy duszki to nasza propozycja na Halloweenową imprezę.

Do zrobienia ciasta na słodkie lizaki polecamy sprawdzenie przykładowego przepisu na babeczki:

http://www.ciastkazkremem.com/2014/07/proste-piekne-i-pyszne-babeczki-z.html

Aby zrobić choco popsy potrzebujemy 3 niewielkich babeczek oraz kilku składników:

 

2 łyżki masła orzechowego

Pół tabliczki gorzkiej czekolady

4 patyczki do cake popsów*

Biała masa cukrowa*

 

*Patyczki i masę cukrową znajdziecie w sklepach z dekoracjami do tortów

 

W miseczce rozgniatamy dokładnie widelcem ciasto i masło orzechowe, aż powstanie gęsta, gładka i klejąca masa (jeśli za słabo się klei, można dodać więcej masła orzechowego). Schładzamy ją w lodówce przez pół godziny, następnie lepimy 6 jednakowych kulek.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (można użyć mlecznej i białej, ale gorzka najlepiej się roztapia i najłatwiej nią pokryć cake popsy).

Zanim pokryjemy kulki czekoladą, musimy przymocować je do patyczków. W tym celu końcówki patyczków moczymy w czekoladzie i wkładamy w kulki ciasta, do takiej głębokości, żeby dobrze się trzymały. Kulki na patyczkach wkładamy do zamrażarki na kilkanaście minut, żeby czekolada na patyczku i stężała i żeby ciasto nie pospadało w trakcie zanurzania w czekoladzie.

Zimne kulki zanurzamy w czekoladzie, trzymająć za patyczek, obtaczamy równą warstwą i nadmiar zdejmujemy łyżeczką. Wstawiamy do zastygnięcia np. do szklanek w taki sposób, żeby cake popsy nie stykały się ze sobą.

Masę cukrową rozwałkowujemy cienko (jeśli bardzo się klei, można lekko podsypać cukrem pudrem). Wycianamy szklanką duże kółka (kilka razy wieksze niż średnica kulek). Każdego cake popsa przykrywamy luźno kółkiem z masy tak, żeby lekko zwisała (tak, jak na zdjęciu). Z roztopionej czekolady robimy oczka i otwartą buzię. Można też użyć lukru zabarwionego na czarno, ale jeśli nie macie czarnego barwnika, to gorzka czekolada też świetnie się sprawdzi.

 

Więcej przepisów na słodkości znajdziecie na: ciastkazkremem.com

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment