Smaki Sardynii
Sardynia jest poza czasem i historią. Ta kraina nie przypomina żadnego innego miejsca. Sardynia to coś innego. Inspirujące przestrzenie i odległości do przemierzenia – nic skończonego, nic ostatecznego. To jest jak wolność . (David Herbert Lawrence, Sea and Sardinia, 1921)
Cagliari. Stolica Sardynii kusi turystów swoją atrakcyjnością przez cały rok, ale nie ma lepszego momentu, by odwiedzić miasto niż Weekend Wina i Jedzenia 26 i 27 lipca, podczas 3 edycji „Cagliari International Wine & Food Festival”. Kolejny raz wydarzenie o tak dużym znaczeniu, które najlepiej reprezentuje Sardynię jako całość, będzie gościło w pięknej scenerii historycznego centrum Cagliari.
Cagliari to miasto słońca i stolica autonomicznego regionu Włoch, jakim jest Sardynia. Lokalna nazwa miasta brzmi „Casteddu”, co dosłownie oznacza zamek. Mieszka tu około 150 000 mieszkańców, a jego „miasto metropolitalne” (Cagliari i 16 sąsiadujących gmin) mają ponad 431 000 mieszkańców – z pewnością będzie tu głośno i tłoczno, ale czy nie tak wyglądają prawdziwe Włochy, których doświadczamy intensywnie wszystkimi zmysłami?
Cagliari to unikalne miejsce, bez wątpienia jedno z najpopularniejszych turystycznych destynacji w całym basenie Morza Śródziemnego. Starożytne miasto z długą historią przez lata było świadkiem dominacji różnych cywilizacji, dzięki czemu dziś jest unikalną i bogatą mieszanką różnych kultur.
Pod budynkami współczesnego miasta widoczny jest układ warstw potwierdzający ludzkie zasiedlenie tej ziemi przez około 5000 lat – od neolitu aż do dziś. Co ciekawe, Cagliari jest starsze niż stolica Włoch – Rzym.
W skrócie możemy powiedzieć, że miasto zostało założone przez Fenicjan, a dominujący wpływ na jego rozwój miała era panowania Kartagińczyków i oczywiście Rzymian. Cagliari było stolicą Królestwa Sardynii od 1324 do 1848 roku. Dziś miasto jest kulturalnym, edukacyjnym, politycznym i artystycznym centrum regionalnym, znanym z różnorodnej architektury, Art Nouveau i licznych zabytków. Świadkiem bogatej historii stajemy się odwiedzając najstarszą jego część o nazwie Castello – warto znaleźć czas i wspiąć się na jedną z wież. Przeszłość miasta możemy odkryć także dzięki rzymskiemu amfiteatrowi, kościołom, uniwersytetom czy fragmentom fortyfikacji.
Cagliari to także gospodarcze i przemysłowe centrum Sardynii, które ma jeden z największych portów na Morzu Śródziemnym i międzynarodowe lotnisko. W ostatnich latach miasto przejęło także wiodącą rolę jako węzeł komunikacyjny rejsów z całego świata.
W 2016 roku Cagliari zdobyło “Oscara” turystycznego Włoskiej Destynacji Turystycznej. Zaprezentowane w grudniu tego samego roku na „The Fair Tourism Online” we Florencji, zostało poddane ankiecie wśród 400 000 turystów w gronie 51 włoskich prowincji. Ranking wyjawił, że Cagliari jest na pierwszym miejscu przed Udine i Katanią, jeśli chodzi o zadowolenie z odwiedzin przez turystów. Wynik całkowity jest sumą umiejscowienia poszczególnych miast w różnych rankingach – Cagliari zostało najwyżej ocenione w takich kategoriach, jak: zakupy, udogodnienia hoteli, środowisko, sztuka, uprzejmość mieszkańców, kuchnia. Wynik ten potwierdza włożoną przez lata pracę i nagradza zaangażowanie administracji, ale przede wszystkim zachęca do tworzenia inicjatyw i kontynuowania współpracy i wysiłków na rzecz promocji tego pięknego miasta.
Cagliari zawsze było miastem, które żyje w symbiozie ze sportem, a ostatnio zostało nagrodzone tytułem „European City of Sport 2017”. Uzyskany ważny i prestiżowy cel wzmacnia tradycję wellness i turystykę sportową, które dobrze współgrają z wydarzeniami i inicjatywami ukierunkowanymi na kulturę, gastronomię oraz winiarstwo.
Cagliari International Wine & Food Festival, 26-27 lipca
Wielka uczta dla miłośników jedzenia i wina w samym sercu miasta. Goście będą mogli wziąć udział w seminariach, degustacjach czy sztuce parowania jedzenia z Accademia Epulae (www.epulae.it), a także pokazach gotowania organizowanych wspólnie z Accademia Casa Puddu z Baradili (www.accademiacasapuddu.it).
Lokalni przedsiębiorcy przez określoną współpracę z „Centro Commerciale Naturale” Corso Vitorio Emanuele i Piazza Yenne, odegrają fundamentalne role. Zajmą się oni częścią żywnościową wydarzenia. Będą tworzyli kulinarne propozycje ad hoc współdziałając z partnerami, producentami wina i ich wspaniałymi produktami. Wszyscy lokalni członkowie będą aktywnie uczestniczyć w inicjatywie, dzięki czemu odkryjemy najbardziej lokalne smaki Sardynii.
“Naszym celem jest oferowanie gościom wielu możliwości, szczególnie okazji do spróbowania wysokiej jakości jedzenia i wina. To również szansa na spotkanie i poznanie pracy enologów, szefów kuchni i degustatorów. Chcemy także podzielić się naszą tradycją związaną ze sztuką, kulturą w połączeniu z europejskimi i śródziemnomorskimi smakami. Obecnie udoskonalamy kalendarz wydarzeń, aby zapewnić jak najbardziej zróżnicowany, interesujący i pełen rozrywek program” – mówi Mario Bonamici, prezes Associazione APS Promo Eventi. “Przez sieć naszych tour operatorów, www.tourismunder40.com, przygotowaliśmy konkretną ofertę dla tych, którzy chcą wziąć udział w evencie i spędzić swoje wakacje w Cagliari. Nasza sieć jest w stanie zaspokoić wszystkie potrzeby, dzięki wszelkim usługą, które pozwolą doświadczyć Sardynii w bardziej komfortowy i radosny sposób.
Więcej informacji: www.ciwff.it
Submit a Comment