Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 10, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

Smaki Hiszpanii, Ameryki Pd. i Afryki na jednym talerzu

Smaki Hiszpanii, Ameryki Pd. i Afryki na jednym talerzu
Ewa Grabara

Kuchnia Fuertaventury uwzględnia wpływy hiszpańskie, a także Ameryki Pd. i Afryki. Jest bogata w owoce morza i ryby, oryginalne sosy i doskonałe wino.

 

 

Najbardziej charakterystyczne to:

 

SERY KOZIE

Olbrzymi wybór, z różnymi przyprawami i ziołami. Były też sery w kształcie rolad z różnych smaków. Wyśmienite! Najpopularniejszy jest ser Queso de Cabra.

 

 

SOSY MOJO VERDE i MOJO ROJO

Jeden sos zielony, w którym głównym składnikiem jest awokado, zielona papryka i zioła. Sos mojo rojo to sos czerwony, który tworzą pomidory, czerwona papryka. Jest idealnym dodatkiem do ryb. Jest jeszcze pikantny sos z czerwonych papryczek, normalnej papryki, czosnku i octu winnego – MOJO PICON.

 

 

MALEŃKIE ZIEMNIACZKI

Są niekwestionowanym przysmakiem. Gotowane w skórkach w małej ilości wody z dużą ilością soli. Serwowane na ciepło. Do nich podawano sosy, najczęściej MOJO VERDE.

 

 

GRILLOWANA OŚMIORNICA

Pulpo ala plancia czyli ośmiornica z grilla. Często serwowana właśnie z ziemniaczkami.

 

 

 

WINO

Bardzo popularne i powszechnie polecane w restauracjach jest wino Faustino V.

Popularna jest także znana z wakacji w Hiszpanii sangria.

 

 

TEKST I ZDJĘCIA: Ewa Grabara

 

ZOBACZ TAKŻE:

Fuertaventura – rozległe plaże, bogactwo przyrody, nieokielzane-fale

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment