Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 2, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

STYLISHrestaurant: TeM RESTO w Torri e Merli

STYLISHrestaurant: TeM RESTO w Torri e Merli
Paulina Grabara

ENGLISH 28-letni szef kuchni Dimitris Kalogiannis ma grecko-francuskie pochodzenie. W kuchni oznacza to świat elementów, które idealnie się ze sobą zespajają. Francuskie techniki kulinarne, świeże składniki z ogródka Torri e Merli, pachnący tymianek i oregano – w położonej w gaju oliwnym restauracji TeM RESTO w butikowym hotelu Torri e Merli na Paxos czeka na nas kreatywna interpretacja greckiej kuchni.

 

TeM RESTO to uczta dla wszystkich zmysłów- szaleństwo smaków, zapachów i doznań wzrokowych. Dyskrecja, spokój i wyrafinowanie – to cechy charakteryzujące najciekawszą restaurację na wyspie Paxos, w której rządzi młody absolwent francuskiej szkoły dla szefów kuchni Le Monde, oraz podyplomowej Ecole Gregoire Ferrandi. Serwuje zupę dyniową o jedwabnej konsystencji z dodatkiem pomarańczy i oliwy z czosnkiem, krewetki z bazylią i konfiturą brzoskwiniową, kreteński tradycyjny makaron w wątróbką z kurczaka wykończony winem Muscat czy łososia w sosie miodowym ze szparagami i sałatką z fenkuła. I marzy, aby stać się ambasadorem śródziemnomorskiej kuchni poza Grecją.

 

 

 

 

 

3 pytania do menadżerki hotelu Torri e Merli:


1. Co spowodowało, że zdecydowaliście się na otworzenie tak stylowej restauracji na Paxos z młodym, niezwykle uzdolnionym szefem kuchni?

Stylowy 5 gwiazdkowy butikowy hotel jak Torri e Merli wymagał stworzenia restauracji z klasą. Poza tym na całej wyspie brakuje tak stylowej restauracji na najwyższym poziomie, a pachnące ogrody oraz sceneria basenu okazały się doskonałym tłem.

 

2. Czy wielu gości, którzy nie mieszkają w hotelu trafia do restauracji i odkrywa jej smaki?

Nasi goście bardzo doceniają kreatywną grecką kuchnię w naszej restauracji ale mamy także wielu przyjezdnych, którzy odwiedzają nas aby doświadczyć TeM Resto panującej w otoczeniu stylowej atmosfery oraz wyrafinowanych smaków dań z inspirującego menu na najwyższym poziomie.

 

3. Co inspirowało Was tworząc restaurację i jej menu?

Oferowanie stylowej doświadczenia najwyżej jakości, stylowej kuchni w doskonałej harmonii z naturą wyspy Paxos. Stworzenie miejsca, w którym piękno, spokój i gościnność są złotymi zasadami restauracji. Taka restauracja może tylko oferować menu zaczynając od śniadania do kolacji oraz snaki, co prowokuje zmysły do cieszenia się paletą świeżych i autentycznych dań, przede wszystkim wtedy kiedy są one przygotowane i zainspirowane przez naszego szef kuchni, który dopiero przybył do nas z Paryża.

 

3 pytania do Szefa Kuchni:

 

1. Gdzie zdobywałeś swoje doświadczenie?

Głównie w Paryżu, który był wyjątkową drogą pozwalającą szybciej rozwinąć moją karierę. Chciałem pracować w ważnych restauracjach i hotelach i taka szansa mi się przydarzyła po uzyskaniu dyplomu właśnie w Paryżu. W rezultacie współpracowałem ze słynnym francuskim szefem kuchni Alain du Tournier w jednej z jego restauracji, gdzie zaznajomiłem się ze specjalnymi technikami francuskiej kuchni, które uważam za najlepsze do tworzenia wykwintnej kuchni kreatywnej.

 

2. Którzy szefowie kuchni Cię inspirują?

Moimi nauczycielami byli ważni szefowie kuchni, ale najbardziej inspiruje mnie wspaniała grecka natura. W zależności od regionu i jego produktów wymyślam obrazy i komponuję dania.

 

3. Jakie składniki są dla Ciebie najważniejsze podczas przygotowywania posiłków?

Pachnące zioła, które mogą udoskonalić każdą potrawę. Najważniejsze są składniki najwyższej jakości, ich świeżość i właściwości … Świeży tymianek i oregano są najlepszymi ziołami w Grecji i to głównie ich używam. 

 

4. Danie z karty, którego uważasz, że nie można nie spróbować?

Tatar z łososia ze świeżymi ziołami w akompaniamencie ciepłego courgette veloute.

 

 

 

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment