Wietnamskie smaki w Hanoi i Warszawie
Thu Ha (po polsku Hania) i Bao Trung (po polsku Tomek) od prawie 30 lat mieszkają w Polsce. Do Wietnamu, z którego pochodzą, wracają regularnie. Nam opowiadają o kulinarnych smakach w Hanoi. W Warszawie na Bielanach stworzyli restauracje Bao Bao Yummy Vietnam.
Hania opowiada nam o wietnamskiej kuchni:
“Mimo, że tak długo mieszkamy w Polsce, to w domu zawsze gotowaliśmy tylko wietnamskie dania. Już jako 12-13 letnia dziewczynka przygotowywałam samodzielnie obiad dla całej rodziny, to normalne wśród Wietnamczyków. Na początku było trudno, bo warzywa czy przyprawy nie były tak ogólnie dostępne jak teraz. W Polsce w przeciwieństwie do Wietnamu bardzo mało jest liściastych warzyw. Pamiętam jak podsmażaliśmy w dużych ilościach liście rzodkiewki z czosnkiem, bardzo pyszne zresztą. W tej chwili zioła i warzywa wietnamskie moi rodzice uprawiają nawet na własnej działce. Mieszkając z mężem bardzo często zapraszaliśmy naszych polskich przyjaciół. Nasza kuchnia bardzo im smakowała, gdyż oryginalne wietnamskie dania są zazwyczaj bardzo aromatyczne i lekkie dzięki ziołom i świeżym dodatkom. Powiedzieli nam, że w Warszawie bardzo trudno jest znaleźć miejsca, gdzie podają prawdziwe wietnamskie, “niespolszczone” jedzenie.
Stąd pomysł na otwarcie restauracji. Bardzo często odwiedzają nas w naszym lokalu nasi polscy przyjaciele. Przychodzą nas odwiedzić, ale również na zupę pho. Nazwa Bao Bao jest od pampuch nadziewanych mięsem, obok zupy Pho, którą mama zawsze mi kupowała na śniadanie. To rzeczy, które najbardziej kojarzą mi się z dzieciństwem w Wietnamie.
W Polsce najbardziej tęsknimy za małymi ulicznymi stoiskami z jedzeniem – taki przenośny barek to czasem babcia z garnkiem ryżanki, młoda dziewczyna z koszem młodego kleistego ryżu, oszklona gablotka z bao. Każde stoisko specjalizuje się zazwyczaj w jednej czy dwóch potrawach”.
Hanoi street food photo story
Submit a Comment